Cărți citite în 2022

Din punct de vedere livresc, 2022 a fost un an în care am reușit să îmi găsesc o disciplină a cititului ca adult – am insistat mult cu #măcaruncapitol și am reușit să mă autodepășesc, citind 45 de cărți din cele 40 pe care mi le-am propus. Am eșuat această provocare 6 ani la rând (de când cu Goodreads), dar am persistat. Se pare că asta a avut și rezultate. 🙂 Menționez ”ca adult”, pentru că atunci când eram copilă, citeam total altfel și era diferită această activitate pentru mine în acele vremuri.

Formatul articolelor despre cărțile citite peste an a avut diverse forme de-a lungul timpului (de când fac asta, cel puțin, din 2016), dar momentan mă concentrez pe statistici interesante și cărți favorite. Cred că asta funcționează cel mai bine. La final, o să adaug 2-3 vorbe și despre ce îmi propun pentru 2023 din această perspectivă. 

Cum am citit în 2022?

Am citit destul de bine anul trecut, aproape constant, cu câteva luni mai pline, și aproape fără să ”trișez” citind prea multe cărți subțiri – asta am făcut anul trecut, de exemplu, am citit multe cărți de Crăciun. :)) În medie, am citit cu 1 carte aproape mai mult pe lună decât în 2021. Nu e rău deloc! De aceea insist, ca și cu retrospectiva, să fac lista celor citite după ce trece anul, pentru că deseori chiar citesc până în ultima zi din an… ce sens are să încep rubrica asta cu câteva săptămâni înainte, dacă anul nu e gata? 

Am citit destul de proporțional femei-bărbați (și nu că m-ar interesa genul în sine, dar voiam o paletă cât de cât echilibrată), ceea ce mă bucură. Se poate și mai bine la acest capitol, e drept. Din păcate, tot autori americani am citit cel mai mult, urmați de români, japonezi, britanici, francezi și ruși. O mențiune notabilă pentru Peru și Africa de Sud, dar și Iran și Ghana. E importantă diversitatea pentru mine și de aceea mă uit și la acest aspect. Cu cât mai multe perspective diferite, cu atât mai mult pot explora alt fel de experiențe sau stiluri. 

Ca de obicei, am parcurs cărți atât în limba română, cât și engleză – după cum veți vedea și mai jos, daaaar… notabil, am citit și una în franceză! A fost una ușoară și scurtă, desigur, ca să nu fie prea dificil pentru mine, că n-am mai citit în franceză din liceu, dar uite că totuși n-am uitat limba cât de cât. 🙂 Și nu în ultimul rând, rămânând fidelă a #citescceam, din tot ce am citit în acest an, 69% a fost din ce am cumpărat, și mă bucură asta. Bineînțeles că am cumpărat mai multe cărți pe care nu le-am citit, dar nu e ca și când au dispărut din bibliotecă. 

Top beletristică

Topul este un pic cam lung la beletristică deoarece am citit multe cărți faine, care mi-au plăcut de la mult la foarte mult, din varii genuri, de la thriller, la fantasy sau autobiografii.

Apropo de autobiografii… mi-au plăcut mult cărțile lui Will Smith și Trevor Noah, care m-au învățat câte ceva despre rasism și autodepășire, dar și traumă nerezolvată în timp și mascată prin… umor. 🙂 Cartea Laurei, despre mama acesteia, a atins o coardă sensibilă pentru că e o poveste foarte directă și onestă, cum cred că eu n-aș putea să scriu. Nu știu dacă stilul mi-a plăcut sau povestea, însă m-a atins. 

 • Will Smith – Will
 • Trevor NoahBorn a Crime: Stories From a South African Childhood
 • Laura Ionescu – Nu te găsesc pe nicăieri

Japonezii întotdeauna au un stil diferit de a scrie povești, iar pe acestea două le-am savurat cu mare drag și duioșie în suflet. Fără pretenții literare, pur și simplu cărți care merg la inimă și atât.

 • Toshikazu Kawaguchi – Până nu se răcește cafeaua
 • Sōsuke NatsukawaMotanul care voia să salveze cărțile

Anul trecut m-a apucat pofta de thrillere/stil detectiv și a trebuit să mi-o satisfac, iar cele de mai jos au fost taman ce trebuie, cu diverse nivele de ”crimă”.

 • Gillian Flynn – Sharp Objects
 • Michel Bussi – Nuferi negri
 • T.M. Logan – The Holiday
 • Laurent Gounelle – Intuitio

Am citit și câțiva clasici.

Naționalități diferite, cu povești crude, ce ți se impregnează în minte. Nejar a fost foarte ”dezorientată” în stil, dar am apreciat perspectiva iraniană, iar Yaa Gyasi a fost excelentă.

 • Yaa Gyasi – Homegoing
 • Nejar Djavadi – Disoriental

Femei cu povești sau manifestări cu tentă feministă, într-un fel sau altul.

 • Sally Rooney – Lume frumoasă, unde ești
 • Kiran Millwood Hargrave – Femei pe rug
 • Juliet Grames –  The Seven or Eight Deaths of Stella Fortuna
 • Medeea Iancu – Arta revendicării. Antologie de poezie feministă
 • Glennon Doyle – Untamed

Autoarea mea preferată, a cărei carte The Forty Rules of Love am recitit-o, de fapt, în acest an – cred, dacă nu mă înșel, pentru a treia oară. O să scriu despre.

 • Elif Shafak – The Island of the Missing Trees
 • Elif Shafak – The Forty Rules of Love

Fantasy și realitate, Izabela a scris o carte ce merge la suflet, și Elena una care dă ghes imaginației. O lume reală și una imaginară, amândouă cu farmecul lor.

 • Izabela Rotaru – Curtea cu Trandafiri
 • Elena Druță – Străjerul Nopții de Mangan

Top non-ficțiune

Nu am excelat la non-ficțiune anul acesta, dar tot am citit câteva bune. O să menționez doar câteva din ele. Una e despre însemnătatea vieții, pusă simplu prin diverse curente filozofice, într-un stil fain, cu umor. Alta a reușit să mă scoată dintr-un ciclu de autosabotare și să depășesc un moment de criză, e un must read pentru curaj, zic eu. Următoarea m-a învățat despre minimalism și ultima despre negocieri, deși la nivel absolut, e greu de implementat ceva din acestea două. Daaaar ceva ceva tot am băgat la cap, deci n-au fost fără rost. 

 • Daniel Klein – Every Time I Find the Meaning of Life, They Change It
 • Brianna Wiest – Tu ești muntele
 • Fumio Sasaki – Adio, lucruri!
 • Lisa Feldman Barrett – 7 lecții si jumătate despre creier
 • Chris Voss – Arta negocierii

2023

Anul acesta mi-am planificat să citesc DOAR 35 de cărți, dintr-un motiv simplu: sunt câteva cărți mai voluminoase pe care doresc să le parcurg în acest an și cred că îmi va lua ceva vreme să o fac. Nu urmăresc cărți populare neapărat, am niște serii fantasy pe care vreau să le închei, biografia lui Elvis Presley și romanul despre romani 😀 SPQR. Asta ca să menționez doar câteva. Nu mai listez aici titluri de cărți pe care mi le propun în sine, deoarece am observat că nu reușesc aproape niciodată să mă țin de ele. :))) Dar pentru mine a fost important să îmi demonstrez mie că mă pot ține de o provocare literară și să o duc la bun sfârșit. Așa că acum pot să mă concentrez pe altele, și în același timp să mă las surprinsă, deoarece e imposibil să nu fiu tentată la un moment dat, în acest an, și de alte cărți noi (nu neapărat nou lansate, ci noi pentru mine). 

Bineee… cam aceasta a fost călătoria mea literară în 2022, mi-a ținut mintea în priză deseori, sau pulsul la cote înalte. :)) Vă doresc și vouă un 2023 cu cărți bune, așa cum le vreți voi. Spor și nu uitați că și #măcaruncapitol contează. 🙂 

3 comentarii

 1. Am invatat un cuvant nou „ghes”. Merci.
  Faina descrierea experientei tale si diversitatea scriitorilor si genurilor.
  Imi place si cum ai recunoscut ca data trecuta – 2021 ai citit mai multe carti scurte, si ca anul acesta 2023 iti propui sa citesti mai putine decat in 2022.

  Eu am citit 9 carti in 2022(marea parte in a doua jumatate a anului), ceilalti din familie au citit fiecare peste 10, 10 fiind tinta pentru 2022 ?
  Anul aceste vreau sa citesc 26 de carti, adica 1 la 2 saptamani.

  Spor la citit, si la scris despre asta!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *