Titlul vă spune o parte din poveste, dar nu toată. Anul trecut scriam:
În 2024 mi-am propus să citesc 50 de cărți. :)) Revin la acest număr magic, să vedem, oare reușeșc? Am o mulțime de cărți cumpărate în 2023 pe care încă nu le-am citit, așadar am material destul pentru acest an – cel puțin prima jumătate a anului. Am multe autoare pe listă, așa că sper să fie și un an plin de povești cu/despre/de la femei.
Într-adevăr, în 2024 am reușit să-mi îndeplinesc obiectivul de a citi 50 de cărți. Nu am făcut-o pentru “numere” (nimeni nu ține scorul, nu vă faceți griji) și nici pentru faimă, ci pur subiectiv și personal. Au fost mulți ani în care am aspirat la acest prag și niciodată nu reușisem. Până acum. Dar oricum, nu asta e partea cea mai interesantă, ci CE am citit.
Ca de obicei, am citit variat, internațional și local, din multe stiluri, unele mi-au adus plăcere sau perspective noi, altele nu, toate în 12,548 de pagini. O fi puțin, o fi mult, nu știu. Eu nu mă compar nici cu cei care au citit 1-2-3 sau 0 cărți, nici cu cei care citesc 100. Citesc pentru mine, pentru sufletul și mintea mea. Întotdeauna voi recomanda cititul și îl voi încuraja în diverse forme, însă departe de mine comparațiile. Cât timp e un hobby și nu un job, nu am de ce să fugăresc metrici (decât cei auto-impuși :)))).
Cum am citit în 2024
- 7 non-ficțiune, 43 ficțiune sau altceva
- 38 dintre cărți le-am cumpărat în 2024, restul le aveam, cumva pare că mă țin de #citescceam, asta dacă nu ne uităm la tot ce am cumpărat și n-am citit 😀
- 26 cărți în limba engleză, 23 în română, și una în spaniolă, hehe! Recunosc că mi-a făcut o mare plăcere să o citesc pe cea în spaniolă, a fost balsam pentru creierul meu mediocru multi-lingvist. Aș mai citi în spaniolă, dacă mi-ar mai cădea în mână vreo carte în această limbă.
Am citit în medie 4 cărți pe lună, dar se vede că efectiv în Decembrie am galopat masiv ca să-mi închei provocarea. :)) În rest, ca anul trecut, nu înțeleg de ce, dar vara (fix când sunt vacanțele!!) citesc cel mai puțin. Explicația ar fi că atunci când petrec mai mult timp în casă (și e frig afară), citesc mai mult. Altfel, nu-mi explic.
Am citit mai multe cărți scrise de femei și mă surprinde plăcut că am reușit acest lucru propus la începutul anului, când nici nu știam cum o să arate lista mea de lectură. Fie vorba între noi, cam niciodată nu cred că ajung să știu cu adevărat cum arată, decât când ajung la finalul anului. :)) Cred că am mai mușcat un pic din experiența feminină literară în mai multe sensuri ale ei, de la religie la dragoste sau conflicte de război, dar… mărul e mare. Mai am multe de înțeles. De asemenea, despre alte reprezentări de gen nu am avut parte (încă).
La capitolul diversitate, iar n-am stat grozav. Am citit din nou mulți autori americani, dar iată, un pic mai mulți autori români decât anul trecut și alți câțiva de pe celelalte continente. Graficul e un pic înșelător pentru că nu am numărat naționalitățile unice, am vrut să văd mai degrabă ponderea din numărul total de cărți. Cu toate acestea, apreciez fiecare stil diferit cu care m-am întâlnit și voi continua să urmăresc acest țel de a diversifica autorii oricând pot. Chiar ar trebui să-mi fac și eu acea hartă cu o carte citită din fiecare țară, să văd pe unde mă situez. 🙂 Noutatea în 2024 a fost naționalitatea finlandeză, nu sunt sigură că am mai citit ceva de genul înainte. Sper să nu mă înșel. Și la fel si cea Armeniană, deși Narine Abgarian apare deseori prezentată ca fiind rusoaică (mă rog).
Cei mai citiți autori în 2024 sunt 4 la număr:
- T. Kingfisher cu 5 cărți
- Elif Shafak cu 3 cărți
- Jack Finney cu 2 cărți
- Geo Moisi cu 2 cărți
De altfel, din toate cărțile citite, câteva sunt scrise de oameni pe care i-am mai citit înainte, 32 sunt nou descoperiți (fără a număra intrările unice, strict pe baza numărului de cărți). Dar T. Kingfisher și Jack Finney sunt nou-intrați în vizorul meu.
- Poate vă întrebați… ce scrie T. Kingfisher de este în acest top? Un fel de fantasy gotic-horror cu accente de dramă și romanță. Are un stil extrem de abordabil şi lejer, cu mult umor, astfel că da, am citit 5 cărți scrise de ea. V-am zis, citesc foarte variat, nu am un stil anume. Dacă mă prinde ceva, îl voi citi.
- Elif Shafak este Elif Shafak și vorbele sunt de prisos, iar
- Jack Finney a fost un titlu adiacent sugerat după citirea romanului JFK de Stephen King. Am adorat dilemele călătoriei în timp pe care le ridică mai ales în primul roman din seria celor două.
- Geo Moisi, fostul meu coleg de liceu a avut “premierea” cu 2 cărți în acest an, una mai diferită ca cealaltă, și la ambele am avut onoarea de a fi moderatorul lansării lor. George, sunt foarte mândră de tine!
Cea mai voluminoasă carte citită a fost cea a lui Clarice Lispector – Too much of life, de 742 de pagini, pe care am citit-o din Ianuarie până în Decembrie, iar cea mai scurtă a fost cea de Gillian Flynn, de doar 54 de pagini. Nu ascult audiobooks și nu citesc digital, așadar totul a fost pe hârtie. Şi da, de Revelion, eu am fost fata aceea care la ora 10 seara citea ultimele pagini din cartea nr. 50 pentru a-și onora provocarea. 🙂 The memes are true!
Top beletristică
Se pare că am citit foarte multe cărți care mi-au plăcut. 42 de cărți au primit peste nota 8 în clasamentul meu personal pe care îl țin într-un Excel, de unde aveți toate graficele de mai sus (care da, sunt în engleză, aşa țin socoteala). :)) Uitându-mă înapoi, îmi pare că am fost prea darnică pe alocuri, dar adevărul este că ‘notele’ sunt subiective față de momentul în care citești respectivele cărți și poate pe moment a avut sens să fie așa.
Le-aș grupa în cărți care m-au impresionat emoțional și cărți care m-au adus într-o stare foarte bună / sau am considerat că au fost scrise foarte bine și m-au ținut în priză. Totuși, dacă ar fi să aleg la crème de la crème sunt primele grupate de mai jos, din fiecare sub-categorie. Până la urmă, nu toate pot fi la fel de excelente.
Impresionări emoționale sau care mi-au dat de gândit
Narine Abgarian – Viața e mai dreaptă decât moartea
Elif Shafak
- 10 minute și 38 de secunde în lumea asta stranie
- Three Daughters of Eve
- There are rivers in the sky
Ioana Bâldea Constantinescu – Castelul din orașul meu
Alexandra Rusu, Maria Tănăsescu – Femei la graniță
Cosmin Leucuta – Big in Japan
Elodie Harper – Casa cu ușa de aur
Geo Moisi – Sub acoperire. În numele dreptății
Jack Finney – Time and Again (#1)
Clarice Lispector – Too Much of Life
Claudia Tănăsescu – M-am întors acasă
Han Kang – Cartea albă
John Steinbeck – Perla
Chimamanda Ngozi Adichie – Notes on Grief
Alice Kellen – La teoría de los archipiélagos
Ramona Boldizsar – Spune-mi unde să apăs mai tare (poezie)
Good vibes only sau thrillere bine scrise
Claudia Lux – Sign here
Syou Ishida – We’ll prescribe you a cat
Doina Rusti – Paturi oculte
Juan Manuel de Prada – Furtuna
Nancy Farmer – Casa Scorpionului (Matteo Alacran #1)
Kingfisher – Nettle & Bone
Kingfisher – A House with Good Bones
Kingfisher – What Moves the Dead (Sworn Soldier #1)
Kingfisher – What Feasts at Night( Sworn Soldier #2)
Kingfisher – Thornhedge
Geo Moisi – Nicio minune de Crăciun
Stephen King – Carrie
Agnes Ravatn – The Seven Doors
Ioana Pârvulescu – Aurul pisicii
Arto Paasilinna – Fiul zeului furtunii
Mario Vargas Llosa – Cine l-a ucis pe Palomino Molero?
H.G. Wells – The Invisible Man
Neil Gaiman – Coraline
Top non-ficțiune
Non-ficțiunea nu a avut o anumită tematică, chiar e cam alandala ce am citit, deși au fost cărți ok. Ceva feminism, ceva religie, ceva wellbeing, ceva istorie. Cele de mai jos mi-au plăcut (cu note peste 8), primele fiind cele mai bune:
Kaki Okumura – Wa – The Art of Balance
Mary Beard – Women & Power: A Manifesto
Virgil Ierunca – Fenomenul Pitești
Beth Allison Barr – The Making of Biblical Womanhood
Bell Hooks – All About Love: New Visions
John Gray – Feline Philosophy
2025
În 2025 îmi propun să mă axez mai mult pe non-fictiune, pe istorie/injustiție socială, și altele din sfera psihologiei sau pur și simplu naturii umane. Asta simt că îmi lipsește momentan și voi încerca să balansez ficțiunea și cu aceste părți. De altfel, mi-am propus să citesc doar 26 de cărți (cam câte o carte la 2 săptămâni pe medie), tocmai pentru a mă motiva înspre subiecte mai dificile. Non-ficțiunea nu o citesc la fel de lejer cum citesc beletristica, e drept, așadar chiar va fi o provocare.
La voi cum a fost? Ce v-ați dori pentru 2025 livresc, dacă v-ați propus ceva? Oricum ar fi, cu #măcaruncapitol nu se face primăvară, dar se citește câte o carte, pe rând, pe rând. 🙂