Cititul este, pentru mine, un fel de ”pura vida”, o plăcere feroce de a vedea cuvinte scrise pe foi de hârtie îmbarcându-se pe vaporul minții. O altă plăcere este și să fac un rezumat a ce și cum am citit, cu statistici interesante și ovații. Chiar dacă în 2023 am citit 45 de cărți a 12,151 pagini conform Goodreads, în 2023 am citit doar 36… dar a 12,136 de pagini. Așadar, ca în orice, x is just a number. Oricum, nici nu contează cât citim, ci mai degrabă că citim!
Scriam anul trecut că:
” Anul acesta mi-am planificat să citesc DOAR 35 de cărți, dintr-un motiv simplu: sunt câteva cărți mai voluminoase pe care doresc să le parcurg în acest an și cred că îmi va lua ceva vreme să o fac. Nu urmăresc cărți populare neapărat, am niște serii fantasy pe care vreau să le închei, biografia lui Elvis Presley și romanul despre romani 🙂 SPQR. Asta ca să menționez doar câteva. (…) deoarece e imposibil să nu fiu tentată la un moment dat, în acest an, și de alte cărți noi (nu neapărat nou lansate, ci noi pentru mine).”
Și așa a și fost. Am citit câteva volume mai groase, dar nu au reprezentat majoritatea. SPQR am abandonat, Elvis încă n-am citit. De ce? Pentru că, exact cum menționam, ”nu reușesc aproape niciodată să mă țin de ele (i.e. cărțile pe care mi le propun în sine). Ce pot să zic, mă cunosc extrem de bine. Dar de ce, doamnelor și domnilor, nu reușesc să mă țin? Nu are legătură cu disciplina, cât mai degrabă cu sentimentul: uneori am chef de ceva, alteori mi se pare alt subiect mai atrăgător sau îmi schimb prioritățile în funcție de cât timp am la dispoziție. Nici măcar nu mă pot supăra pentru asta, deoarece așa știu cum găsesc cărți care îmi plac și nu rămân fixată la ceva anume. Îmi vine mult mai ușor acum să abandonez cărți care nu rezonează cu mine sau care mă plictisesc, în căutarea celor care îmi aduc bucurie sau învățătură. Și chiar am citit câteva din acestea în anul ce tocmai s-a pitit după ușa acum închisă.
Dar hai să vedem totuși și niște statistici, nu doar vorbe.
Cum am citit în 2023
- 10 non-ficțiune, 26 ficțiune sau altceva
- 21 dintre cărți le-am cumpărat în 2023, 4 le-am primit ca donație și 1 am împrumutat-o 😀 (măcar #citescceam după ce cumpăr, hehehe)
- 19 cărți în engleză, 17 în română, aproape echilibrat (citesc mult în engleză, it is what it is)
Am citit, în medie, 3 cărți pe lună – dar nu se vede neapărat un tipar anume comparat cu anul trecut (efectiv graficul din 2022 arată total altfel :))) ). Linia de trend totuși pare un pic descrescătoare, ceea ce mă surprinde, pentru că mi se părea că am citit mai mult toamna-iarna. În orice caz, concluzia e relativ simplă: în unele luni poți fi pe val, altele nu, iar asta e superok.
Din nou, am citit destul de echilibrat din punct de vedere al genului, acolo unde e mix sunt autori atât bărbați cât și femei împreună. Aș vrea să cresc un pic mai mult procentul de femei, îmi doresc să iau contact mai mult cu perspectivele lor, scrierile și gândurile lor. Am un stoc chiar decent de cărți scrise de femei cumpărate în 2023, neintenționat, pur și simplu am fost atrasă de ele. 🙂
”Din păcate”, tot autori americani am citit cel mai mult, CE SĂ FAC! Apreciez diversitatea și intenționat o caut în lecturile mele, dar efectiv uneori așa se nimerește. Totuși, am citit și cărți scrise de conaționali, britanici, francezi și notabil, din Oman, Coreea de Sud, Trinidad-Tobago, Islanda. La mai multă diversitate și în 2024, zic!
Top beletristică
Înainte să încep lista, trebuie să-i mulțumesc soțului meu pentru că mi-a recomandat niște lecturi dintre următoarele titluri, mai ales unele care mi-au plăcut MASIV. Cum a funcționat: el citește, îmi spune ”Cred că o să îți placă și ție!”, eu citesc, și, ce să vezi, ador. Așa a fost cu seria care tronează acest top, și anume:
- The Death Gate Cycle, o heptalogie scrisă de Margaret Weis și Tracy Hickman, despre o lume fantezistă, capabilă să concureze cu Lord of the Rings și de departe cu Harry Potter sau Earthsea a Ursulei K. LeGuin. Fiecărui volum din această serie i-am dat nota 10 în lista mea personală, pentru că pur și simplu a fost PREA BUN! Inteligent imaginat, excelent scris, cu personaje care cresc, cu multă acțiune și emoție totodată, dar și magie… este o lume extraordinar creată. La un moment dat, voi scrie mai pe larg despre aceste cărți.
Pe următoarele nu am cum să le grupez, căci aparent nu au nimic în comun, dar iată-le:
- Logodnica – Doina Ruști
- JFK 22.11.63 – Stephen King
- Lupanarul – Elodie Harper
- The Beggar’s Pawn – John L’Heureux
- Noroc Chior – Rosa Montero
- Sorrow and Bliss – Meg Mason
- Late Nights on Air – Elizabeth Hay
- The Bread the Devil Knead – Lisa-Allen Agostini
Un gen literar de care nu (vreau) să scap este cel al misterului/crimelor/detectivi-ish etc. și am încheiat triumfal anul cu doi autori nou descoperiți, cu povești extrem de captivante, și de la care voi mai citi:
- Outrage – Arnaldur Indriðason
- Explozii în Stockholm – Liza Marklund
Majoritatea celor de mai sus a fost ceva nou pentru mine, inclusiv, da, Stephen King. M-am bucurat, așadar, să explorez alți autori, sau autori deja cunoscuți, dar necunoscuți pentru mine. Unele cărți mi-au plăcut din varii motive, fie subiectul, povestea, stilul, atmosfera creată – fiecare a avut ”ceva” care m-a impresionat sau a rămas cu mine. Despre câteva din ele am scris aici deja și aici. Nu le vedeți pe toate în fotografia de mai sus pentru că… nu le mai am pe toate. Pe câteva le-am dat și eu mai departe la rândul meu altora pentru citire, sau le-am donat.
Top non-ficțiune
Non-ficțiunea în 2023 s-a concentrat pe 3 mari subiecte, care m-au învățat ceva de valoare, într-un fel sau altul.
Mâncare:
- Emoții în farfurie – Ancuța Coman-Boldișteanu
- Revoluția Glucozei – Jessie Inchauspé
- Mănâncă și aleargă – Scott Jurek
Minte:
- The Headspace Guide to Meditation & Mindfulness – Andy Puddicombe
Viață-Fericire:
- Happiness – Mathieu Ricard
- Despre viața bună și cum să o trăim – Robert Waldinger, Marc Schulz
- Etnogeneză și țuică – Vintilă Mihăilescu
Și un titlu notabil, despre o femeie islandeză extraordinară, o femeie-pescar devenită căpitan de barcă în anii 1800 și totodată o femeie remarcabilă care nu s-a lăsat înfrântă de greutățile vieții: Woman, Captain, Rebel: The Extraordinary True Story of a Daring Icelandic Sea Captain de Margaret Willson.
2024
În 2024 mi-am propus să citesc 50 de cărți. :)) Revin la acest număr magic, să vedem, oare reușeșc? Am o mulțime de cărți cumpărate în 2023 pe care încă nu le-am citit, așadar am material destul pentru acest an – cel puțin prima jumătate a anului. Am multe autoare pe listă, așa că sper să fie și un an plin de povești cu/despre/de la femei.
Pentru voi cum a fost anul 2023 în cărți, ce v-a adus satisfacție? Nu uitați că cititul ar trebui să fie o BUCURIE, nu o presiune. Dacă vă ajută, #măcaruncapitol este o mantră bună pentru a citi o carte, două, trei, 12, 30, sau o sută. Spor la citit să avem și să fim înconjurați de lecturi faine!