Idei de sustenabilitate când stăm acasă

Subiectul sustenabilității nu este cel mai popular pe blogul meu, însă cu siguranță e unul pe care vreau să-l aduc în atenția audienței dragi. Dacă ați urmărit interviul video pe care l-am acordat Andrei, o să vedeți că am povestit și acolo despre subiect. Înainte de a ne arunca în tema de azi, trebuie să lămuresc (pentru că deseori mă lovesc de instanțe în care oamenii nu știu acest termen) ce înseamnă sustenabilitatea. Atunci când o activitate poate fi susținută pe termen lung fără a epuiza resursele puse la dispoziție și fără, de preferabil, a distruge mediul înconjurător, asta se numește că e o activitate sustenabilă. În alte cuvinte ”Oare ar putea și copiii noștri să se bucure de roadele a ce facem noi azi?

Sustenabilitatea acoperă mai multe dimensiuni, din punctul meu de vedere, dincolo de ecologie sau mediu – poate fi și sustenabilitate economică sau financiară. Dacă primești 100 lei pentru o săptămână și îi cheltui pe toți din prima zi, asta nu este sustenabil. 🙂

Dar vreau să aduc sustenabilitatea într-o dimensiune mai mică: în propriile noastre case. Mulți dintre noi petrecem foarte mult timp acasă (tot timpul din lume) în perioada aceasta, așa că m-am gândit la câteva idei pentru a ne ajuta să fim mai puțin… risipitori, ca să spun așa. 

RISIPĂ ALIMENTARĂ – CUMPĂRĂTURI

  • Înainte să mergeți la cumpărături, faceți o listă cu ce vreți să cumpărați. Așa evitați să cumpărați mai mult decât necesarul sau să fiți distrași de la ”Uuuu, dar vreau și asta, și asta”, fără să aveți de fapt NEVOIE de acel produs.
  • Sortați / consumați mâncarea după datele de expirare, și poate e util să faceți un mic meniu orientativ (chiar dacă nu vă iasă mereu, măcar așa, o idee-două schițate: azi / mâine mănânc/gătesc x și y).
  • Și apropo de asta… poate reușiți să încercați o zi de Luni fără Carne, măcar 1 dată pe săptămână. 
  • Am scris un articol pe foodcrew.ro (lista poate fi îmbogățită, desigur) cu câteva idei și rețete simple legate de ce putem face cu mâncarea pentru a nu o arunca. 
  • Dacă stați la casă și aveți curte și grădină, poate e util să faceți compost din resturile alimentare. Am găsit și sfaturi pentru compost la bloc, dacă sunteți curioși – situația personală nu îmi permite compostul de genul acesta momentan.
  • Folosiți, vă rog, plase textile sau refolosiți plasele mari de rafie/nailon pe care le aveți acasă. Repet: când mergeți la cumpărături, mergeți pregătiți. 
  • Ca să nu mai cumpărați sticle de apă plată care să se adune, încercați să găsiți o fântână cu apă forată sau luați-vă un recipient filtrant. Teo Mateoc a scris un articol despre experimentul ei – ba chiar se și economisesc niște bani cu așa o investiție. Eu nu am unul deoarece iau apă de la fântâna din cartier. 

CADOURI / COMENZI

  • Știu că afacerile mici și locale trebuie susținute în perioada asta, așa că sfatul de a nu mai comanda mâncare acasă nu pot să-l dau cu sufletul împăcat. Practic toate ambalajele care vin cu mâncarea la domiciliu sunt o risipă enormă. Eventual încercați să comandați 1 dată sau de 2 ori pe săptămână maxim, prin rotație, sau alegeți furnizori care ambalează în mai multă hârtie/carton decât polistiren/plastic. Știu, nu e ideal… e doar o idee. 
  • Dacă vreți să faceți/trimiteți cadouri în perioada asta (în caz că e chiar musai), încercați să cumpărați online de la artiști locali sau firme mici pentru a minimiza (cât se poate) impactul atâtor transporturi pe distanțe lungi. Aici trebuie musai să menționez atelierul pur.clothing din Timișoara care are tot procesul de coletare realizat în cel mai sustenabil mod pe care l-am văzut vreodată la un brand (carton, hârtie, lipici biodegradabil).
  • Tot legat de comenzi – poate găsiți agricultori locali care aduc produse de la fermă sau din grădina lor, am tot văzut în perioada asta oameni care s-au mobilizat cu livrări, și aici evitați clar ambalajele. Eu am comandat săptămâna aceasta de la Coșul cu Legume (aștept să ajungă verdețurile și legumele), dar sigur sunt și alte inițiative ce merită știute. Un lucru e cert: morcovii n-o să-i primiți într-o pungă de plastic. 
  • Sincer, dacă sunteți nemulțumiți de cum vi s-au împachetat comenzile sau credeți că o companie ar putea face o treabă mai bună la partea asta, postați o poză și dați tag cu sugestia sau scrieți-le mesaj (postarea publică e mai dureroasă un pic). Am făcut ceva asemănător cu cei de la Carrefour anul trecut și au fost foarte prompți. De exemplu, puteți verifica dacă o hârtie sau un carton vine din surse certificate FSC (Forest Stewardship Council sau Rainforest Alliance). Am niște volume de Penguin Books care cred că doar cu hârtie FSC lucrează dacă nu mă înșel. Ideea e că puteți încerca. 😀 Uneori uit și eu, dar mai îmi amintesc.

REFOLOSIRE – RECICLARE

  • Dacă aveți timp, gândiți-vă unde ați putea amenaja un spațiu de sortare a produselor pentru reciclat: hârtia la hârtie, PET-urile la PET-uri și sticla la sticle. Eu le țin pe toate în bucătărie, ca să fie la îndemână când pregătesc să duc gunoiul.
  • Dacă aveți haine ponosite care nici la donat nu mai sunt bune, prelungiți-le viața transformându-le în cârpe de spălat geamuri sau suprafețe în casă. 
  • Unele iaurturi sau produse vin împachetate în borcănașe / borcane. Refolosiți-le pentru a depozita condimente, zahăr, ceai vărsat, altele.
  • La fel și cutiile – nu le aruncați, pot fi spații excelente de depozitare atât pentru legume (cartofi, de exemplu) sau alte lucruri.

Acestea sunt ideile pe care le-am avut pentru azi și pe care încerc să le practic cât mai mult. Nu înseamnă că mereu îmi iese, dar deseori mă întreb măcar dacă acțiunea mea e sustenabilă sau nu. Uneori pot accepta că nu este, alteori fac eforturi să fie. Important e să facem pași mici, după cum mai spus-o în repetate ori, și voi continua să o zic. Dacă aveți alte idei, vă rog să le împărtășiți și cu mine în comentarii. 🙂

P.S. Un ghid foarte frumos și lung despre sustenabilitate acasă am găsit și aici, poate vreți să aruncați un ochi. 🙂 

4 comentarii

  1. Pai asta e viata mea de multi ani (anul asta nu am compostor pt ca s-au rupt cutiile de plastic si imi pare rau ca am amanat prea mult sa cumpar altele…) .
    Pt apa noi avem o cana Brita ce filtreaza de la chiuveta.

        1. Ghici ce-am primit cadou de Paște de la mama? Exact, o cana Brita! Acum o folosesc si eu. 🙂 Multumesc de link, o sa investighez. 😀

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.