Combustibil pentru minte (IV)

De câteva ori pe an public un articol de genul ”Combustibil pentru minte” unde adun lucruri citite în ultima vreme, postări pe care mi le-am salvat sau altele pe care le recomand. Lista de azi e una destul de lunguță, dar am pus în ea numai bunătăți, deși mai am o grămadă de alte lucruri salvate în tot felul de colecții. 🙂 Sper să găsiți ceva delicios, iar unele articole să știți că sunt în engleză.

PERSPECTIVE

I knew the basic idea of Stoicism, and it made sense: don’t freak out about what you can’t control. It’s perfectly logical. But logical isn’t always practical, at least for a species whose members typically can’t even fulfill their own new year’s resolutions.

Humans have never been short on sensible-sounding advice: spend less than you earn, don’t put off till tomorrow what you can do today, be patient, don’t drink coffee after 6pm. What we’re short of is whatever quality it takes to get ourselves to do those things.

A network can spread a virus — but it can also spread happiness, help, gratitude and optimism.

You can use one infection to fight another. “Fight fire with fire.”

So what if we start our own “pandemic” and use it to fight the current one?

Imparțialitatea, trăsătura de bază a judecății și normelor morale, are și ea limitele sale. Pe care le vom vedea și acum, în perioada de criză: în mod imparțial se impune regula distanțării sociale, în mod imparțial se iau deciziile privind tipurile de tratament, dar părtinirea va fi pretutindeni, de cele mai multe ori dintr-o empatie crescută, în timp de catastrofe, pentru cei apropiați și asemenea nouă. Și, prin urmare, străinul, diferitul va fi iar găsit drept țap ispășitor.

(ideea de bază e că suntem destul de iraționali des)

  • Cam pe același subiect, dar mai informativ și ușor explicat este și acest articol-interviu despre Neuroștiința panicii ;

Când se simt amenințați, oamenii își pierd moralitatea și empatia.

ARTĂ și CULTURĂ

SUSTENABILITATE

We cannot be satisfied with coronavirus recovery plans that only allow us to survive. We must also demand plans that will help us thrive. We must be forward-thinking, not reactionary.

BLOGGERI

Sunt câțiva oameni pe care îi citesc regulat și am selectat câteva articole publicate relativ recent care mi s-au părut faine. 🙂 

Deși mai am lucruri faine salvate, scopul nu e să fac o mega-listă încărcată, ci să ofer exact ce este: combustibil pentru minte, în diverse forme. Dacă aveți ceva interesant sau util pe care l-ați văzut sau citit recent, vă aștept în comentarii. 🙂 Spor!

2 comentarii

  1. deci o sa le rasfoiesc pe rand si pe indelete, doar la una vreau sa comentez: putina lume depoziteaza hartie de toaleta in cantitati mari, la nivel de hoarding Pur si simplu consumam mult mai multa pt ca inainte fiica mea folosea la scoala si after, eu cea de la birou, sotul acasa o data pe zi folosea oleaca de hartie, pe cand acum consumam 2 rulouri zilnic – iar cele de la scoala/job erau nu din comert ci din cele mari din servicii speciale. Asa ca, dupa un 13 euro pe baxul de hartie dat, m-am dus si cusut o cantitate consistenta de prosopele si luat sticla de apa in baie si folosesc fix ca pe bideu dar numai pt pipi si numai eu, dar na, sunt cea mai mare pishorcoasa din casa – de 8-9 ori pe zi) si hartia ce o avem acasa o sa ne ajunga fix inca o luna.
    P.S. am incercat sa comand. 3 site-uri online cu stoc zero.ZERO. Panica, da?

    1. Hello hello! Hmmm punctul tău de vedere este foarte valid, și sunt sigură că are mult sens! 🙂 Cred că nu s-a gândit nimeni la asta – cel puțin, eu locuind singură, nu am simțit nevoia aceasta și cu mama eram obișnuită oricum că ea cumpăra 2 pachete deodată. :)) Disperarea, totuși, e cam PREA mare! :))

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *