Retrospectivă 2019. Și 2020 sau ”Consistency”

Eh da, așteptam să încep să scriu despre planuri și obiective încă din 1 Ianuarie, dar nu a fost să fie, pentru că încă nu simțisem trecerea (a fost tare învolburat începutul anului pentru mine). Nu știu dacă acum e cel mai bun moment, dar probabil că niciodată nu va fi, însă trebuie să scriu acest articol … în primul rând pentru mine. Vă invit în introspecția de azi pentru că, așa cum v-am obișnuit de ceva vreme, împărtășesc la început de an (hai că încă e social acceptabil) lecțiile mele din ce mi-am planificat și ce am reușit anul precedent. 

O să reiau un pic explicația la întrebarea: De ce naiba fac asta? Cu toate că mă consider un om simplu, nu vreau să am o viață (prea) simplă. Am conștientizat, în timp, că dacă nu pun pe hârtie, dacă nu îmi formez în minte gândurile, rătăcesc ca oaia de turmă și lucrurile ”posibil” că se întâmplă…din neant, din inevitabil. Poate. Dar nu vreau să contez pe ”Poate”. Vreau să-mi creez eu drumul… așa cum consider. Și drumul e format din acest plan anual, care are o marjă de eroare pe care mereu mi-o asum. Omului trebuie să-i creezi ceva spre care să tindă… și asta e încercarea mea de a da un oarecare sens vieții mele în timp ce îmi permit să fiu flexibilă cu lucruri noi sau cu eșecuri.

Deseori ”obiectivele” reprezintă de fapt obiceiuri – de îndreptat, de adoptat. Așa că uneori un plan se poate răs-întinde și peste celălalt an, în funcție de cât durează să modelezi un obicei care să te ajute în atingerea scopului. Am impresia că scriu cuvinte mari aici, dar nu e deloc așa, să știți. 

2019 a fost un an tare ciudat, aglomerat chiar. Dacă mă uit pe lista de realizări, am îndeplinit cam jumătate din ele, și tot mă zgândărește un sentiment de neîmplinire – deși știu că nu ar trebui să fie așa. Conștient știu asta. Sabotorii însă… fac ce știu cel mai bine: sabotează. Am și făcut multe… și scris despre ele (61 de articole). Motto-ul meu atunci a fost ”Transformation”, dar parcă nu simt că rezonez cu el… adică a fost pus ca deziderat, dar cumva cred că nu m-a reprezentat în totalitate. 

Lecțiile cele mai importante la nivel personal pe care le-am avut în 2019 au fost:
 • Cea de organizare de la Marie Kondo. Am adoptat principiile ei de când am urmărit emisiunea despre care am și scris, și încă le implementez în tot ce fac din punct de vedere al aranjării în casă. Sunt printre cele mai utile sfaturi care mi-au deschis un mod de gândire un pic mai axat pe ce e necesar și pe cum să eficientizez ordinea.
 • Am reușit să nu mai cumpăr cărți în mod compulsiv și să mă concentrez pe a citi ce aveam. Sunt foarte bucuroasă că, după aproape un an, am reușit să ajung la stadiul acesta, simt că s-a împământat bine acest obicei.
Ce mi-am propus și ce am făcut, de fapt?
 • Am fost în Barcelona pentru o conferință despre energie regenerabilă și distribuitori de energie regenerabilă.
 • Am fost cu ai mei în Italia, în Puglia – Bari, Alberobello și Polignano a Mare.
 • Am călătorit prin țară câte un pic (Rânca, Transilvania, împrejurul Timișoarei/Aradului).
 • Am fost la 4 concerte: Disturbed, Metallica, Deep Purple și Tarja Turunen.
 • Am plantat copaci, am făcut un pic de voluntariat prin ore de after school la școala din Coșteiu, de lângă Lugoj.
 • Am fost pentru prima dată la ArtEncounters și am participat mai des la CreativeMornings
 • Am luat cu mine mai multe plase de pânză la cumpărături, am încercat Iulie fără plastic, am învățat-o pe mama cum să recicleze și cred că am reușit un pic să fiu mai sustenabilă.
 • Am avut câteva parteneriate drăguțe și cu blogul în 2019, parcă un pic crescut în vizibilitate (un interviu, o emisiune TV, am fost iar la Webstock!).
 • Mă citiți acum de pe ianca.net, lucru pentru care sunt recunoscătoare celor de la SweetLime.ro că m-au ajutat!:).
 • Mi-am făcut asigurare de viață, tot mai mult trag, pare-se către viața de #adult.
Apoi…
 • Am promis că nu mă mai vopsesc pe păr, dar nu am putut să mă țin de asta. După 6 luni am cedat. F*ck it, tot roșcată vreau să fiu, asta e ”core”. Altfel nu se poate.
 • Deși mi-am urmărit mai bine cheltuielile, tot nu am reușit să pun deoparte ce am vrut, tot o cheltuitoare am rămas. Dar newsletter-ul cu obiceiuri financiare al Nataliei Dabija m-a ajutat mult (l-am descoperit la Ioana, mulțumesc pentru asta).
 • Nu m-am mutat în 2019, dar am reușit asta în 2020, și îmi e cum nu se poate mai bine acum. 
 • N-am alergat semimaratoane (decât un trail run, primul din viața mea) și încă un 10K, și nici n-am slăbit 10 kg, a fost un rollercoaster de construit rezistență și mușchi + stres și mâncat mult + băut alcool în weekenduri + nemâncat de stres și am cam stagnat. Cred totuși că în 2020 plec cu sportul de pe o treaptă un pic mai sus decât am făcut-o în 2019.
 • Am scris câteva poezii, dar nu cât mi-am propus, prea puține, de altfel… și despre cărțile pe care le-am citit (tot nu cât aș fi vrut) am scris la începutul acestui an. 
 • Nici nu mi-am luat carnetul de șofer.
 • N-am făcut Podcastul de Luni și sincer nu știu ce a fost în capul meu cu ideea asta, că abia am timp să-mi întrețin hobby-ul cu gătitul și ianca.food, unde începusem un newsletter cu Ziua Fără Carne, la care am renunțat.  

Cam asta, în linii mari. 

Ce e / va fi diferit la 2020? 

Cu toate că a apărut această pandemie care pare să distorsioneze vieți, cumva nu îmi făcusem planuri mari pentru acest an – foarte mult fiind concentrat pe economisit, călătorit prin țară și mutat în sfârșit. Nu am avut nici un eveniment fix stabilit pentru care m-am angajat, nici un concert :), nici măcar pentru conferința din vară de la Bruxelles nu apucasem să-mi cumpăr bilet, încă stăteam pe gânduri. Singurul lucru pe care îl modifică acest virus netrebnic este alergarea unui semimaraton în primăvară și antrenamentul aferent… dar asta se poate reprograma pentru toamnă. Așa că, privind din elicopter, e ok.

Mi-am propus, de altfel, să trăiesc și cu mai multă recunoștință, iar pentru asta folosesc aplicația Presently. Îmi dă câte o reamintire gentilă la final de zi a unui lucru pentru care să fiu recunoscătoare. Uneori, oricât de grea ar fi o zi, tot mă strofoc și pot găsi un lucru fain la care să mă gândesc. 

Nu mai îmi aleg 4-5 piloni ca înainte. Mi-am stabilit 3 direcții – vreau să consolidez câteva lucruri demarate în 2019 și să mă dedic lor, pe cât posibil (sunt în engleză că așa i-am scris): 

 • Financial & material sustainability
 • Practice health habits
 • Self-development

Motto: CONSISTENCY.

Sunt atât de mulțumită de cum arată Excel-ul pentru 2020. Câteva linii mari și simple… atât? Da, ATÂT. 

Am început deja să mă orientez pe acești piloni în primele 3 luni ale anului, dar nu erau foarte conturați în capul meu. Acum însă mi s-au așezat gândurile și e tare bine. Răsuflu ușurată. 🙂

Voi cum v-ați gândit la 2020-ul vostru? Numai bine vă doresc și multă sănătate!

6 comentarii

 1. Eu planuiam sa calatoresc mult… no can do anymore… dar speram sa vina zile mai bune. In rest, mutat, carti, scris un ebook, refresh la blog… the usual :)))
  Imi place la nebunie planul tau!

  1. Poate o sa recuperezi in a doua jumatate a anului. 🙂 Apropo, imi place mult refresh-ul blogului tau!!! Spor la toate, Andra:*

 2. M-am bucurat tare să-ți citesc acum gândurile pentru 2020. Parcă e chiar mai potrivit, tocmai pentru că lumea pare a se fi oprit în loc și multora le e greu să se gândească la planuri de viitor.

  Să știi că mi-am simplificat mult și eu direcțiile pentru 2020. Sigur, păstrez toate ideile și dacă se poate, le fac. Dar la mine a rămas pe listă, cu maximă și unică prioritate, doar sănătatea – cu tot ce presupune ea: niște vizite la medic mult amânate (pe care am reușit să le fac parțial înainte de pandemie, ieei), somnul, alimentația (de introdus gătitul în ecuație, grea treabă hihi), echilibru job – activități – relaxare și, bineînțeles, mișcare. Dar, cumva, mi-am zis că nu e atât de important exact ce fac (apropo de discuția noastră cu yoga), cât scopul mare, ăla să mă simt mai bine și mai sănătoasă.
  Am simțit din articolul tău că aveai nevoie de o relaxare pentru 2020 în ceea ce privește presiunea asta cu așteptările de la propria persoană și toate chestiile de bifat. Să fie un an împlinit și liniștit, Anca! 🙂

 3. Aveam o gramada de planuri pt 2020 :)) Majoritatea sunt inca rezonabile, dar nu cele legate de concerte si calatorit. Imi doream ca anul asta sa ies in sfarsit din Europa, dar nu cred ca se va intampla. Asta e 🙂
  Imi place ca ai decis sa „keep it simple” anul asta. Cateodata tre sa ne amintim sa fim mai ingaduitori si cu noi insine. E ok daca nu te dezvoli chiar pe toate planurile. 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *