2019 sau „Transformation”

Entuziasmul începerii unui nou an se datorează mai mult unei idealizări psihologice, decât orice altceva, fiindcă oricând putem iniția orice, de fapt. E mai ”rotund”, însă, să începem de îndată ce întoarcem pagina spre un nou an, ce ține în el atâtea posibilități! De 3 ani de când îmi planific un pic anul ce vine și îmi stabilesc niște obiective personale mi se confirmă faptul că nu trebuie neapărat să știi cu precizie unde vrei să ajungi, ci e îndeajuns să-ți așterni în cale, ca ghidaj, niște pietre de moară pe care să calci. Probabil că ”new year, new me” reprezintă o prostie. Eu cred în versiunea ”new year, better me” nu ca vorbe în vânt, ci ca muncă. Nu poți să devii o persoană mai bună din neant, clar. Așa că, deși habar nu am ce o să fac în următorii 5 ani, mă mulțumesc să am o idee despre ce o să se întâmple și vreau să obțin în următorul.

Uneori îmi e teamă să nu îmi doresc prea multe, alteori că nu o să reușesc sau o să uit, dar, de îndată ce îmi aștern câteva planuri pe hârtie (în cazul acesta, o hârtie virtuală și un Excel în Google Drive), lucrurile cele mai importante, pietrele de moară, rămân în minte mereu și reapar la suprafață în cazuri de impas. Pentru mine, un plan nu poate exista doar în capul meu, fără să-l am undeva să-l văd, să-l ajustez, să îl verific. E o dovadă vie a unui efort. Vreau să schimb ceva, să ajung undeva? Trebuie să depun un efort. Din punctul meu de vedere, efortul începe cu a așterne câteva lucruri undeva, niște idei, un mic pas. Eu am început acum 3 ani, și e o călătorie pe cinste, în continuă mișcare și schimbare – uneori lentă, uneori mai rapidă, depinde.

Am (re)învățat în acest ultim an că uneori schimbării îi trebuie timp – și poate depăși 365 de zile. Nu înseamnă că dacă ceva nu a mers bine pentru când mi l-am planificat, a dat greș, dimpotrivă. Consider că nu am învățat destul ca să pot să pun în aplicare acel ceva, și că, dacă în continuare îmi doresc asta, pot remodela o anumită provocare. Pornesc cu un suflu nou către ea, cu o lecție învățată. 2019 reprezintă așadar, atât o continuare a unor lucruri propuse în 2018, dar și o adăugare a altor obiceiuri sau ambiții.

Deși am mai explicat și înainte, nu mă dor degetele să rescriu cum funcționează mașinăria aceasta pentru mine:

 • Îmi aleg între 3-5 piloni mari, cu câteva obiective mai mici pe fiecare, cu diferite ponderi de importanță (ca atunci când mă aflu în cumpăna unei decizii, să îmi amintesc că sunt unele aspecte care contează mai mult decât celelalte – nu mereu am respectat treaba asta, dar o consider importantă)
 • Obiectivele trebuie evident să fie măsurabile / tangibile și eu să am o metodă să ajung la ele.
 • Ce înflorește între aceste linii e binevenit, și unele pot rămâne deschise pentru alte idei sau inspirație pe parcursul anului.
 • Anul e însoțit și de un motto sau un cuvânt care să îmi amintească de scop, și l-am ales deja pe cel din 2019: Transformation. Cuvântul poate fi oricât de ”cheesy”, esențial e să însemne ceva pentru mine, sau pentru voi. Noi le dăm putere cuvintelor, motto-urilor, încurajărilor de sine.

2019 va reprezenta, în marte parte știută deja (evenimente fixe sau stabilite), un an pragmatic și al transformării pe mai multe planuri. Sincer, nu l-am planificat neapărat așa, dar când m-am uitat la ce urmează și la ce îmi doresc să urmeze, am știut pur și simplu că asta este. Posibil să pară mult scris, dar mi se pare important procesul de reflecție. Întrebările care mă ghidează le scriu aici și pentru voi, poate vă ajută. Sunt simple și de bun-simț, ele se pot schimba de la an la an:

 1. De ce resurse sau bunuri dispun în viața mea acum și ce altele noi vreau să creez?
 2. Cum o să contribui la sănătatea mea fizică în acest an?
 3. Ce o să fac pentru dezvoltarea mea cognitivă și emoțională în acest an?
 4. Ce vreau să învăț nou sau să fac mult mai bine sau la un alt nivel față de ce fac deja?

Atât. Acum, dacă sunteți curioși, iată câteva părți din planul pentru 2019. 🙂

Pilonul I – Pragmatism și Practicalitate

Aici sunt trei lucruri mari și late: vreau să mă mut în chirie (singură deocamdată, ca să anticipez întrebările) și să iau carnetul. Ca să realizez aceste două lucruri, am nevoie de al treilea aspect: resurse (pe care nu le am). V-am zis că în 2018 am fost praf cu managementul financiar (deși a fost un obiectiv pus acolo, nevalorificat prea mult), și în 2019 am nevoie să îndrept asta. De trei ani mă chinui (nu e prima dată când răcnesc ”economii”!!!!), dar mi-a ajuns la os, și de aici încolo trebuie să reușesc.

Știu că există multe feluri de economisire, o aplicație care îți spune pe ce cheltui banii și altele. Nu prea m-au ajutat, trebuie să găsesc niște metode ce funcționează pentru mine, dar câteva din ele clar ar fi: să nu mai cheltui atât de mult pe lucruri inutile sau de care nu am nevoie, și când cumpăr, să consider aspectul durabilității, în detrimentul nevoii de plăcere imediată.

Pilonul II – Sănătate

(acesta e un pilon care ar trebui, zic eu, să fie mereu implicit)

Pe lângă analizele de rutină, mersul la dentist, și altele ce intră aici, vreau să mențin biciclitul (da, vreau să îmi iau carnetul, dar nu renunț la bicicletă) și să mai alerg vreo 2 semi-maratoane. Diferențele la acestea e să scot un timp mai bun, adică măcar 2h 15 min sau 2 h jumate maxim. De asemenea, continui munca începută cu antrenorul personal, că bine îmi e.

La nivelul îngrijirii personale, am decis că în acest an nu o să mă vopsesc deloc pe păr. Am nevoie să-mi regenerez un pic podoaba capilară și să ”mă întorc la rădăcinile crețe”, mai ales că experimentez de puțin timp cu ceva ce se numește ”the curly girl”. Când o să am mai multe de spus despre asta, voi scrie.

La partea de ”ce pun în corpul meu”, vreau să încerc să urmez două lucruri mari: Meat Free Mondays (Lunea fără carne) și postul intermitent să mi-l apropii de un stil de viață, cu perioade de ”săptămâni fără zahăr adăugat”. A început să îmi placă și cred că îmi prinde foarte bine, așa că vreau să continui. Am mai încercat eu să reduc cantitatea de carne mâncată și acum un an de zile (am redus-o cu 37% – da, literally am numărat zilele fără carne), dar s-a dovedit a-mi ocupa mare bucată din energie, așa că mă reorganizez un pic, și măcar Meat Free Mondays pot să încerc.

Pilonul III – Dezvoltare

Aici ar fi mai multe de scris, dar câteva aspecte includ participarea la câteva evenimente, provocarea cu 50 de cărți de citit despre care v-am zis, trecerea pe domeniul personal odată!, șiiiiii… să vă zic, să nu vă zic? Mi-ar plăcea să încerc un podcast. 😛 Podcastul de Luni, mai bine zis. Pentru oameni simpli, cu mici pretenții în viață. Habar nu am dacă o să-mi iasă sau cum va fi, dar mi-ar plăcea să încerc – e elementul de noutate pe care îl introduc în 2019. Vlog nu pot, chiar nu cred că sunt persoana, dar Podcast… de ce nu?

Pilonul IV – Hedonism și mici plăceri

În această categorie, ați ghicit, intră călătoriile, experiențele ianca.food, dar, în 2019, și două concerte, din care unul este Metallica! 😀 Încă nu am un plan stabilit pentru destinațiile de anul acesta, dar ele se rumegă. Tot la mici plăceri, dacă tot dau din casă, mai am o mică obsesie pe care poate mi-o îndeplinesc: să-mi fac un stoc de pijamale frumoase și de calitate. :)) Sună dubios, poate, dar am găsit inspirație, și mă bântuie. Aș vrea să mai explorez și Românica și locuri frumoase prin jur, vedem. Las deschise posibilitățile.

Pilonul V – Sustenabilitate

Etajul 5 e unul experimental, dar pe care sunt curioasă să îl testez – și e legat de obiceiuri mai responsabile. Deși promovez sustenabilitatea prin biciclit, mi se pare că nu fac destul, și m-am gândit să adopt mici obiceiuri legate de asta. Câteva ar fi:

 • Cumpăratul de haine de la thrift shops, second, sau chiar de la producători locali, fără să comand de pe internet (și deci să nu necesite transport);
 • Să investesc într-un filtru de apă;
 • Să am mereu la mine plasele de pânză, ca să nu fiu nevoită să iau pungi de plastic de la supermarket sau, mai rău, de la piață!;
 • Să îmi iau un ”Ecoffee cup” refolosibil pentru când iau cafea takeaway (mi se întâmplă des);
 • și pentru că tot des mi se întâmplă să cumpăr salate, să merg direct cu caserola și să-i rog să îmi transfere salata în recipientul meu.

Sunt multe idei aici, însă sper să țin cont de cât mai multe dintre ele, și, pe măsură ce reușesc ceva, documentez (aici sau pe Instagram). Nu cred în schimbările cu heirupul, ci în lucruri mici, cu intenție, pe care să încerc să le fac cât mai des (chiar dacă nu reușesc întotdeauna). Asta e o părticică din umila mea contribuție.

Uh, foarte foarte multe gânduri, dar în mintea mea, ele sunt legate. Nimic grandios, dar suficient cât să mă țină în priză și voioasă.

De asemenea, reiterez: e posibil ca unele să nu iasă, sau să nu fie complete, sau chiar să arate altfel, mă aștept la asta. Realizarea celor cu pondere mai mare e prioritară, însă, și îmi las mână liberă, în schimb, și pentru lucruri mai … rebele. 🙂

Sper să vă ajute articolul meu sau să vă inspire cumva. Până la urmă, nici nu trebuie să mă credeți la partea cu hârtia virtuală, e suficient să încercați pe pielea voastră, cea mai bună piele :). Pe lângă asta, o să dedic și articole mai punctuale asupra unor obiective sau concepte, mai degrabă, pe parcursul anului, pe măsură ce învăț și eu odată cu lumea. S-avem un 2019 transformativ!

13 comentarii

 1. Ah, ce mult aveam nevoie de articolul tau 🙂 Eu nu stiu de ce simt nevoia sa ma retrag incet din online asa ca nu prea mai am motivatia sa scriu pe blog, dar mi-am setat si eu cateva obiective/domenii de imbunatatit intr-o agenda. Si la mine sanatatea/stilul de viata e un bloc major de care trebuie sa ma ocup pentru ca iarna asta m-am alintat prea mult. Mi-e foameee..pentru ca si eu incerc faza cu postul intermitent (socrul meu face asta de peste 10 ani si e perfect sanatos si energic), dar eu sunt tot in lupte cu obiceiurile mele. Sa ai un an bun in care sa cresti asa cum iti doresti!

  1. Dragă Simo, dacă asta simți, asta trebuie să faci. Și mie încă îmi e greu cu intermitența, dar cred că versiunea mea e mild – 16 ore – 8 ore. Îți doresc toate cele bune în retragerea ta, și sper să ne mai vedem la un moment dat, să mai povestim, ești tare dragă. 🙂 Te pup!

 2. Mult succes! 🙂 Cateva dintre intentiile tale se afla si pe lista mea. Mai ales podcastul – dar inca nu am idee cum se face, practic, iar momentan ascult in nestire o tona de podcasturi de tot felul si pijamalele – aici sunt bine, cred ca am mai multe pijamale decat haine de „afara”.

 3. Ce fain ii articolul. Sa stii ca eu niciodata nu mi-am pus intrebari inainte sa imi fac lista cu ceea ce imi doresc pentru noul an :))). Pur si simplu scoteam toate dintr-o palarie, ca magicienii. Dar imi place tare sistemul tau si mi-a dat de gandit ?
  P.S. Inteleg faza cu pijamalele foarte bine!

  1. Multu, Andra! 🙂 Chiar dacă nu ti-ai pus întrebările structurat, cred că ți le-ai pus inconștient cu alte ocazii și ele au dat naștere altor idei și așa mai departe, fie că ai citit ceva sau ai participat la un eveniment sau ai vorbit cu cineva și ai avut mintea deschisă să asculți – zic eu. 😀 Succes să avem!

 4. Aș îndrăzni să spun că suntem pe aceeași lungime, doar că pentru 2019 mi-am propus muuult mai puține lucruri. Să vedem cum e și fără plan 😀 Să avem un an bun și ceva mai lin decât precedentul!

 5. Vai, ce fain te-ai organizat. Nici eu nu pot functiona fara plan, parca ma motiveaza cumva sa am CEVA de tickuit. Un mic exemplu ar fi ca daca am in plan sa merg in 3 excursii in afara tarii, apoi o sa fac asta sa se intample, fara sa mai tergiversez, ca stiu ce bucuroasa voi fi dupa.

  1. N-am scris tot. Voiam sa zic si ca daca nu imi trec in lista „3 excursii in afara tarii” atunci o sa aman tot timpul, o sa zic Lasa ca merg la anul ca acum imi trebuie banii pt asa ceva, etc. Daca e pe lista, atunci nu mai am scuze. Si la fel e cu toate rezolutiile. New year better me, ai dreptate!

   1. Cam asa si pentru mine, probabil tine si de vizualizare un pic (self-fulfilling prophecy cred ca ii zice). Iti doresc cat mai multe lucruri ‘bifate’ de pe lista! 😀

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *