Din când în când, îmi place mult să scriu despre experiențe frumoase de călătorie, fie că sunt din țară sau afară, dar mai ales când sunt de pe la noi. Fără să fie împovărate de presiunea unei ”reclame” sau ceva, ci doar dintr-o dorință de a recomanda ceva fain. Acum două săptămâni, am petrecut niște zile superbe în zona Moeciu-Bran-Râșnov și voiam să vă povestesc puțin despre. 🙂
Fiind om de la oraș, am vrut musai să merg într-un loc liniștit, cu natură din plin, și din pozele de pe internet, Amfiteatrul Transilvania părea locul ideal. Chiar dacă departe de Timișoara, asta nu a fost o problemă – drumul a fost în regulă, nu am avut incidente sau întârzieri. ATA are un nume foarte potrivit pentru ce reprezintă: este efectiv un fel de platou la poalele munților, ca și când te urci pe un mic podium la nunți și te filmează camera 360, doar că aici 360 de grade sunt doar munți (Bucegi, Piatra Craiului) și nu e gălăgie, doar liniște pură.
Am citit multe recenzii înainte să decid că doresc să mergem aici, asta pentru că părerile sunt împărțite în 4: oameni care se și cazează la ATA, oameni care doar urcă pentru o mâncare/băutură, oameni care se plâng de drum și oameni care nu se plâng de drum. Nu voi zăbovi asupra acestor detalii, deoarece am lăsat o recenzie completă pe Google, cu tot cu poze. Din punctul nostru de vedere, recomandarea este cu tot cu cazare, iar drumul nu pune probleme, cu excepția situației în care se vine cu vreun Lamborghini foarte jos…
Aș vrea să mă concentrez pe lucrurile frumoase, care încep cu peisajul. Doamne, este minunat să te trezești dimineața în razele soarelui și să vezi munții în depărtare, să deschizi geamul / ușa și să respiri aer CURAT, proaspăt! Să te plimbi în jur și pur și simplu să admiri frumusețea pădurilor care își schimbă culoarea, a ceții care se ridică pe alocuri, a ierbii înghețate, strălucind a brumă, și a piscurilor muntoase care se arată a zăpadă. Se pot face câteva trasee de la cabană, dar noi ne-am plimbat pur și simplu în aria de lângă cabană prima dată, și apoi am mers spre dealul din depărtare, pădurea de-acolo și-am mai admirat o tură satul din vale. Nu am mers cu o destinație alta decât să descoperim frumusețea și liniștea naturii și a zonei de munte.
Despre complexul turistic în sine, ATA are un restaurant separat de cazare, unde pot veni și turiștii care nu dorm acolo peste noapte, nu doar cei cazați acolo. Cabanele sunt comfortabile și foarte călduroase, cu apă caldă, duș, echipate cu tot ce trebuie, inclusiv apă de izvor. 🙂 Design-ul este unul tradițional, dar adus la un nivel modern. Îmi place foarte mult combinația aceasta de nou și vechi, reîmprospătând lucruri de odinioară, conservându-le sau adăugându-le un aer ”cozy” și de confort. Noi am mâncat la restaurant atât micul dejun cât și cina și am fost foarte plăcut impresionați de tot ce am gustat. Totul a fost foarte delicios, într-o atmosferă plăcută, caldă mai ales seara, datorită ”sobei” din mijlocul restaurantului. Am băut și căpșunată (realizată de ei), vin fiert, și câteva mâncăruri la grătar. Ca preț, mie personal mi s-a părut decent pentru ce am mâncat, dar și pentru eforturile de a source-ui toate ingredientele la locație. Nu e ca și când ai carmangeria lângă sau supermarket-ul la 2 pași. Sper că se înțeleg astfel de lucruri…
Sunt doi pisici extrem de prietenoși, care curând au devenit feblețile noastre, dar și căței de munte flocoși și blânzi, gata să stea la mângâiat! Cu zâmbetul pe buze, am adormit în fiecare seară pe la 9, fiind rupți de aerul rece, tăios, care te face să dormi tun până a doua zi dimineața. :)) Iar seara, când e senin, se văd mii de stele, e superb!
Apoi, gândindu-ne la ce să mai facem dacă tot suntem în zonă, am ales să vizităm Castelul Cantacuzino, și nu neapărat Castelul Bran (mi se pare prea ”turistic” și aglomerat). Castelul Cantacuzino e în Bușteni, o localitate la fel de aglomerată, într-adevăr, dar cu spațiu mare pentru vizitatori. A aparținut lui Gheorghe Grigore Cantacuzino, un important om politic român, dar și unul din cei mai bogați oameni ai vremii, aparent descendent al neamului Cantacuzino bizantin. Turul istoric al castelului vă va da mai multe detalii despre viața sa și munca lui. 🙂 Cu siguranță însă am rămas impresionați de frumusețea boemă a ”locuinței de vară Cantacuzino”, de la sala de bal sau diversele mozaicuri (cu aur) de pe șemineuri, precum și balcoanele maiestuoase care dau direct spre Bucegi și vârful Omu. La castel, este și restaurantul Canta Cuisine, pentru cine dorește să servească ceva. Noi doar ne-am plimbat prin parcul dimprejur și am admirat fântânile din el. Aici s-a filmat și o parte din serialul Wednesday, ceea ce e foarte cool! (îl puteți vedea pe Netflix, e centrat pe fiica familiei Addams, mie-mi place mult!)
Tot aproape este și cetatea Râșnov, doar că noi nu am fost și la ea (de data aceasta), ci am mers în schimb în alte două locuri (pe care le recomandăm): Peștera Valea Cetății și Dino Parc. Peștera este la scurtă distanță de Dino Parc și deși e o peșteră relativ mică, este frumoasă zona în care e amplasată (intri printr-o pădure amenajată la ea) și bine organizată. Uneori, Filarmonica din Brașov organizează concerte în peșteră – acustica este foarte bună!
La 1 km distanță, după cum ziceam, este Dino Parc – unde trebuie urcat un pic (se poate pe jos sau cu un trenuleț), un parc-muzeu cu figuri la dimensiuni reale ale dinozaurilor din istorie. Aș zice că e mai mult decât atât, este și un mediu extrem de educativ pentru copiii de toate vârstele, dar și pentru adulți. Sunt bucuroasă că avem un astfel de loc în România, pentru că merită toți banii – sunt multe activități în parc, dar și multe exponate și figurine interactive. Ai nevoie de vreo 2h pentru a-l parcurge în ritm lejer. Partea științifică documentată a parcului e, desigur, partea mea preferată, expozițiile din Dino Parc fiind realizate în parteneriate cu diverse muzee sau instituții, ca de exemplu Muzeul Național de Istorie Naturală Grigore Antipa sau Institutul Geologic Român (da, puteți vedea și o bucată dintr-un meteorit aici!).
Știați că avem și noi propriile specii de dinozauri care au locuit teritoriul actualei Românii acum milioane de ani? Hatzegopteryx este una dintre aceste specii, fiind descoperit, cum îi spune numele, la Hațeg. 🙂 Recomandăm 100% să mergeți, este superfain și distractiv!
Aici se încheie recenzia acestor zile, dacă mergeți prin zonă pe aceste recomandări, sper să vă placă și desigur dacă aveți întrebări, vă stau la dispoziție în comentarii. E fain să vizitezi locuri faine în România, și lumea trebuie să afle despre ele. 🙂