Excursie în Bodrum, Turcia

Gunayden”, se pregătea mama din timp pentru a saluta pe toată lumea de la hotel. ”Gunayden”, răspundeau turcii înapoi, zâmbind, majoritatea studenți cu job de vară. La un all-inclusive e mult de muncă, așadar trebuie și resurse pe măsură – care să știe și engleză, de preferat, mai ales în Bodrum, una din multele regiuni turistice ale Turciei.

Am ales această excursie (prin Tui Travel – Christian Tour) pentru a sărbători, împreună cu sora mea, aniversarea de 60 de ani a mamei noastre, #mamiturista în țara ei preferată. Cu bune și cu rele, am petrecut câteva zile per total frumoase, într-o locație istorică. M-am gândit să vă spun câte ceva despre experiența all-inclusive și cam la ce vă puteți aștepta în partea aceasta de Turcia. Așadar, acesta e un articol mai degrabă utilitar decât artistic. 🙂

Peninsula Bodrum

Bodrum este o peninsulă în sud-vestul Turciei, aproape de insulele grecești Rhodos și Cos, dar și alte insule Dodecaneze. În harta de mai jos, puteți vedea cam pe unde sunt și marile orașe ale Turciei, dar și alte stațiuni cunoscute: Antalya, Marmaris. În antichitate, Bodrum era cunoscut sub numele de Halicarnassus, și dacă mai știți câte ceva din școală, mausoleul din Halicarnas, una din cele 7 minuni ale lumii, e chiar aici, în Bodrum (sau cel puțin, ruinele sale). Tot aici s-a născut și Herodot, părintele ”istoriei”. Regiunea este cu desăvârșire un puț de istorie cu multi-influențe otomane-grecești-persane, iar asta pentru mine personal e un bonus – ai și ceva de vizitat, nu doar de zăcut!

Mă folosesc și de această hartă mărită a peninsulei pentru a explica faptul că noi am stat în partea de sud a ei, dar și în nord sunt alte stațiuni (poate chiar mai scumpe). Totuși, cele mai populare par cele de jos.

Stațiunea propriu-zisă și plaje

Noi am stat în Gümbet, un fel de Mamaia, dacă vreți, cu ieșire la Marea Egee, fiind cazate la hotelul Parkim Ayaz – pe care îl și recomand dacă nu aveți pretenții de 5*, pentru că are plaja hotelului, mult verde, piscine și mâncare bună. Am avut pe ici și colo mici cerințe, dar le-am rezolvat pe toate cu un bacșiș și vorbind cu personalul. 

După cum ziceam, hotelul are ieșire la propria plajă, nu trebuie plătit nimic pentru șezlong, și se poate ieși cu băutura de la barul hotelului direct pe plajă. Sunt palmieri și măslini pe plajă, așadar se poate găsi cu ușurință atât un loc umbrit, cât și unul descoperit către soare. Aici se practică și multe sporturi de apă, pentru cei interesați, dar pentru noi nu a fost cazul. Apa a fost caldă, curată și plăcută. 

Hotelul e și prietenos cu copiii și sincer nu ne-au deranjat, mi se pare că sunt organizate lucrurile suficient de bine cât să fie bine pentru toți turiștii. Bineînțeles, pisicuțe sunt la tot pasul, zburdă libere prin grădina hotelului și sunt foarte simpatice. Sunt chiar și țestoase la ei. 🙂 

Cât despre alte plaje, nu e foarte ușor de ajuns la ele, așa că noi nu am făcut un efort în direcția asta (aveam alte planuri). Dar mă inspirasem din acest articol când am căutat, de curiozitate, ce alte plaje sunt în jur, asta ca informație pentru iubitorii de astfel de descoperiri. 

Stațiunea în sine este foaaaaarte vivace, mai ales noaptea, e plin de cluburi, restaurante, dansatori, spectacole – ce vreți voi. Oamenii sunt destupați la minte, mai ales ținând cont de ce fel de turiști vin, așa că încearcă orice pentru a oferi entertainment bun.

Sunt și o mulțime de magazine de suveniruri, dar pentru asta sugerez să mergeți în oraș efectiv, aveți șanse mai ok de a găsi lucruri mai bune. 

Mâncarea e bună, orice mâncare orientală e delicioasă, pe gustul meu. Sigur, la un all-inclusive mi se pare că se risipește foarte multă mâncare….de aceea trebuie atenție la ce vă puneți în farfurie. Aveți destul timp la dispoziție să gustați din câte toate. Voi lăuda și smochinele verzi proaspete în fiecare dimineață – sunt delicioase!

Trebuie să mai spun ceva: dacă sunteți iubitori de cafea, e POSIBIL (nu e o certitudine, totul depinde de gusturi), dar se poate să nu găsiți deloc cafea bună în stațiune. Mie nu mi-a plăcut deloc cafeaua (cu excepția unui loc, mai jos), am băut cafea de specialitate de o mie de ori mai bună în Grecia astă vară. 

Transport

Din păcate, nu e ușor de mers prin jur doar pe jos (sau cu bicicleta), spre dezamăgirea mea. Transportul e în principal cu mașina (închiriată), autobuzul sau taxiul. La Parkim Ayaz, e fain că în fața hotelului, este un post cu un buton unde poți chema un taxi. Taxiul funcționează pe taximetru, așadar nu trebuie să ”negociați” nimic, prețul e fix cât arată pe ecran. Faptul că hotelul e cunoscut, ne-a ajutat să ne deplasăm destul de des în diverse locuri. În rest, am încercat să mergem și pe jos la un moment dat, dar era mijloc de zi, ne-a bătut soarele în cap tot timpul, nu am avut pe unde altundeva să o luăm și eram și singurele care mergeau pe jos… deci vă cam închipuiți cum e. 

Dacă aveți carnet, probabil mai bine vă închiriați o mașină sau faceți zilnic tururi rezervate, că de obicei, agenții vin să vă ia cu autocarul/microbuzul și vă duc direct la destinație.

Orașul Bodrum

Cu 2-3 euro, vă puteți deplasa lejer până în oraș, care are o promenadă superbă la malul mării, un port și un castel fain tot acolo. Puteți găsi magazine mici ai artiștilor locali, nimeri un spectacol, vizita muzee și desigur, căuta după suveniruri. Nu recomand neapărat bazarul – e cam murdar și plin de kitschuri.

Nouă ne-a plăcut orașul și chiar am oprit și la o cafenea unde am băut o delicioasă affogato – și am cumpărat și cărți! Kaktüs Bodrum îi spune. 🙂 E un pic de forfotă, dar străduțele mici și albe, pisicile adormite și apusul coborând auriu printre clădiri e ce trebuie. 

Activități

Sunt foarte multe tururi ce se pot face din Bodrum, noi rezervasem mai multe, dar din păcate câteva a trebuit să le anulăm din cauza unor probleme personale. Vă las site-urile de unde le-am rezervat, au fost și ieftine și păreau faine: la Pamukkale (ce rău mi-a părut că nu am apucat să mergem 🙁 ) și cu Jeep Safari. DAR mai recomand și excursia către orașul antic Ephesus sau altele. Noi am rezervat (și am reușit să merg cu mama) și un tur de peninsulă, cu opriri la câteva plaje pentru înotat, a fost extrem de relaxant și plăcut. Ba chiar mi-am făcut curaj și am înotat în ultima oprire, cu un burete-colac, că mi-a fost frică. A intrat și #mamiturista în apă, am râs copios întruna. :)) Aici chiar mi-am învins o teamă – irațională, de altfel, a fost ft fain în apă. Așa curată și limpede exact ca în poze.

Mai pot recomanda un loc în Gumbet, și anume Zai Yașam – un concept foarte interesant, o combinație de loc de artă, restaurant, evenimente în aer liber și o librărie. Mi-a plăcut mult. 

De asemenea, la teatrul antic roman din Gumbet se organizează concerte aproape săptămânal. Dacă vă vine să credeți, noi ne-am luat bilete la Sertab Enner, cea care a câștigat Eurovizion în 2003. Din păcate, însă, nici aici nu am putut ajunge – dar cred că e o experiență interesantă. 

Cred că pot încheia aici cu informațiile cele mai utile. Agenția a fost foarte ok pe tot parcursul sejurului, am plătit 20% din costul total în avans, apoi 80% cu 30 înainte de excursie și am zburat cu charter din București. (din Timișoara nu cred că este direct spre Bodrum, doar Antalya) Am avut un reprezentant acolo cu care am ținut mereu legătura și da, am avut nevoie de pașaport. Fiind sfârșit de vară, nici nu am suferit de prea mare căldură. Turcia e o țară faină de vizitat, are farmecul ei, și cu o excursie all-inclusive decentă vă puteți relaxa excelent. Adică dacă i-a plăcut #mameiturista…înseamnă că a fost bine. 🙂 Dacă aveți întrebări, le aștept în comentarii. Sper că a fost cât de cât folositor. Pupici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.