Voi ce faceți cu deșeurile electronice?

Salut saluuuut, hai să mai vorbim un pic despre sustenabilitate, sau, dacă vreți un limbaj mai simplu: ecologie! Am o întrebare scurtă pentru voi: Ce faceți cu deșeurile electrice? Le aruncați, le reciclați, le păstrați pentru muzeu? Cel mai bun răspuns dintre aceste variante este, evident, cel din mijloc: reciclarea.

Da, este posibil chiar și la noi, deși poate îi greu de crezut. Ce trebuie să facem? În primul rând să ne informăm, în al doilea rând, să facem un mic mic mic efort. Avem trei opțiuni:

 • să urmărim campaniile de colectare a DEEE – deșeurile electronice și electrice din orașele din România (vedeți Asociația RoRec pe Facebook sau Patrula de Reciclare);
 • apelăm la punctele de colectare din județ, de găsit aici;
 • sau, cel mai comod, sunăm la TelVerde gratuit: 0800 444 800. Băbește, sunați la numărul ăsta, indiferent că sunteți persoană fizică, firmă, sau primărie, și vedeți cum și când poate veni cineva să vă debaraseze, pe gratis, de electrocasnice vechi. În mod ideal, aici trebuie sunat pentru garnituri mai mari, gen televizor, frigider, mașină de spălat – ca să luați în considerare și drumul parcurs de mașinile de preluare a acestor aparate.

Tot la acest număr puteți afla și dacă urmează campanii de colectare organizată – poate nu aveți un congelator stricat, ci o grămadă de baterii, becuri, telecomenzi, boxe, CD-uri, ondulatoare, și ce vă mai puteți gândi voi, orice intră în priză sau e cu baterie.

Lucrurile acestea sunt utile și pentru firme, cum am menționat mai sus- mai ales cele care lucrează mult cu calculatoare, imprimante, care poate se strică și la un moment dat ele trebuie înlocuite. Dacă aveți nevoie de asta, fiți buni și dați o vorbă mai departe, că nu vă ia nimeni banii, doar deșeurile electrice. 🙂 La serviciul meu am beneficiat de o oră de Lunch & Learn pe tema aceasta chiar de la sursă – prin Andreea Idriceanu Calev, cu care am vorbit despre reciclarea deșeurilor electronice, economia circulară, și un proiect fain al lor cu copiii: Patrula de Reciclare. Până la urmă, educația începe și cu cei mici, și când ei încep să-și educe părinții….atunci știi că faci ceva bine.

Ce vă iasă? Cetățenie bună și responsabilitatea nepoluării. Decât să ajungă deșeurile astea aruncate în natură, cu componentele toxice poluând solul sau apa, nu mai bine le reciclați, fără nici un cost pentru voi? Pe bune. Nu înțeleg mentalitatea românului care zice că nu intră nici un ban în buzunarul lui dacă face asta. :))) Dar dacă donează pentru caritate intră vreun ban? Dacă plantează un copac intră vreun ban? Hai să fim serioși și să terminăm cu prostiile. Nu-s aici să cert, oricum, ci să informez.

Dacă sunteți în continuare curioși, vă îndemn să citiți mai departe. 🙂 De ce important să nu lăsăm la nimereală deșeurile electronice, și să le reciclăm? Două motive:

 • Pentru a nu permite materialelor din ele (metale grele, chimicale) să ajungă să contamineze solul, apa, sau aerul și
 • Pentru a îngădui recuperarea lor într-un mod protejat, reintroducerea lor în uz, deci neexploatarea lor din natură. Din deșeurile electronice se pot extrage elemente prețioase cum ar fi aur, cupru, argint, plumb, nichel, și altele.

Vă puteți uita și la acest video să vedeți drumul reciclării DEEE-urilor.

Momentan, România, conform cifrelor RoRec, reciclează cam 1 kg de DEEE / cap de locuitor, față de 4 kg cât ar fi corespunzător normelor europene. Probabil că aceste norme sunt stabilite și de unde este, că momentan rata de reciclare oricum e scăzută la noi, deci ”resurse de gunoi” există. Trebuie doar reciclate. Dacă nu e nevoie, le puteți oricând repara sau dona, nu mă înțelegeți greșit – reciclarea e doar alternativa aruncării la gunoi aiurea.

Sper că v-a fost de folos articolul și să vă amintiți că deșeurile electronice trebuie reciclate, și la noi în țară chiar aveți unde. 🙂

0 comentarii

 1. Eu le duc la reciclat la Sigurec. In orasul meu au punct de colectare in parcarea de la mall, asa ca strang lunar diferite lucruri si le duc: hartie, recipiente din plastic, etc.

  1. Ce fain ca ai Sigurec, noi aici in Timisoara, din pacate, nu avem decat mult in afara orasului, si deseori statia e goala… 🙁 E un incovenient mai ales ca eu nu am masina.

   1. Si la noi este mall-ul spre iesirea din oras, dar merg cu masina cam o data pe luna si duc tot ce strang. Depozitez in garaj toate chestiile pe care le sortez, iar cand se strang mai multe le duc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *