Prin Olanda – Keukenhof și Muiderslot

Dragilor, să vă mai povestesc una alta din frumosul weekend ce a trecut, în care am fost norocoasă cu niște zile însorite, arzătoare, chiar, prilej numai bun pentru plimbat și ieșit din casă. Am ales să vizităm parcul Keukenhof și castelul Muiderslot, ambele cam la jumătate de oră distanță de Amsterdam. Să vă spun pe rând, deci.

Castelul Muider se află în orășelul Muiden, o localitate fortificată din secolul 10, care joacă și rol de portuleț. E genul acela de oraș mic și drăguț, liniștit, cu străzi frumoase, cafenele ”cozy” și, cum necum, un castel medieval. Toate acestea erau menite să reprezinte, împreună cu alte fortificații și linii de apărare, defensiva orașului Amsterdam acum multe sute de ani, dar și a regiunii în sine.

IMG-20180421-WA0444
dav

Intrarea la castel e 15.50 euro (altfel nu poți nici măcar să te plimbi lângă el), dar pe banii aceștia poți și să intri în el cu un tur ghidat – ceea ce noi, evident, am făcut. Am mers, astfel, în diverse camere, de la cea de oaspeți, la cea de petreceri și sărbătorirea vânătorii, la bucătărie și în final, dormitor. Castelul datează din secolul 13, dar a fost și renovat între timp de câteva ori, iar astăzi arată excelent, e într-o condiție foarte bună. Nu sunt sigură cât de cunoscută e această atracție turistică, pentru că nu prea erau așa mulți turiști – comparat cu următoarea destinație despre care vorbesc mai jos. Nouă ne-a plăcut atmosfera medievală și aerul istoric pe care ni l-a transmis. Lângă castel sunt și niște grădini frumoase, dar trebuie să fie înflorite ca să le vezi într-adevăr frumusețea.

sdr
dav
dav

De altfel, am și întâlnit o tanti care era îngrijitoarea de păsări de vânătoare pe teritoriul castelului, asta era profesia ei și avea pe braț o bufniță. S-a oprit și a vorbit cu noi, turiștii, și unii au și făcut poză cu bufnița – unii cu maimuțe, alții cu bufnițe. În rest, priveliștea în jur este foarte frumoasă, mai ales că există și o livadă de pomi chiar lângă castel. Din punctul meu de vedere, plimbarea prin oraș merită și ea – am rămas cu impresia că mulți oameni bogați locuiesc acolo – multe iahturi scumpe, și am văzut și 3 mașini Lamborghini la un moment dat… a fost și asta o experiență. :))

dav
dav

În a doua zi, am fost la Keukenhof – trebuie să vă avertizez aici că: 1. grădina e deschisă doar 2 luni pe an (mijloc martie, început de mai) și că 2. e superplin de turiști și e ideal să vă luați bilet înainte. Noi ne-am luat combo tickets (care asigură și transportul) de aici. Am mai zis-o și altă dată, dar eu cred că locurile turistice sunt populare cu un motiv, iar în cazul Keukenhof acela este că parcul este superb. Deschis publicului în 1950, este una din principalele atracții în Olanda – și țara asta chiar are multe de oferit! În afara scopului unei simple vizite, mulți vin și pentru business – aici, floricultorii olandezi au ocazia să își expună munca și ”portofoliul” de bulbi și flori, care mai de care.

dav
dav

Cuvintele mele umile abia pot descrie ce frumoase sunt florile, micile izvorașe, ce bine e organizat totul, cum găsești bănci, pavilioane cu diverse explicații, sute de specii de flori în diverse culori și combinații, cu o boare parfumată de zambile pe alocuri, ciripitul păsărelelor, zonele de ”inspirație” (sunt amenajate câteva special) și nu în ultimul rând, cât de imens este totul. Noi ne-am plimbat vreo 5 ore și abia abia am reușit să vedem aproape tot – uneori nici nu știi pe ce potecă să o iei: stânga, dreapta, înainte, sau poate hai înapoi nu cumva să fi ratat ceva?

dav
dav

E unul din cele mai frumoase lucruri pe care le-am făcut vreodată, și merită din plin – dar mai ales dacă mergeți din timp (noi am fost, deci, spre sfârșit de aprilie), mai de dimineață, și fără să vă deranjeze că parcul se va umple treptat și va fi un pic aglomerat. Noi am încercat să ignorăm această parte și să ne bucurăm ochii, încărcându-ne memoria cu lucruri de neuitat. În afara parcului, sunt și câmpuri adiacente cu lalele – asta așa, ca un pont, în care sunteți liberi să mergeți să faceți poze – noi nu am mai ajuns, dar i-am văzut pe alții.

sdr
dav

Sper să vă bucure pozele – am realizat o grămadă, am pus și pe Intagram o foarte mică parte, dar voi mai posta, pentru că îmi aduc fericire. A fost un weekend foarte fain, relativ relaxat, dar plin sufletește. Zile frumoase vă doresc, și dacă doriți să aflați orice altceva în plus, întrebați oricând! 🙂

sdr
sdr
IMG-20180422-WA0055
IMG-20180422-WA0054

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *