King’s Day și alte cele în Amsterdam

Salut, dragilor! 🙂 Să vă mai povestesc una-alta de prin acest oraș minunat, care îmi place din ce în ce mai mult – dacă e posibil. Mi se pare atât de diferit să fii simplu turist într-un oraș, și apoi să locuiești acolo pentru o perioadă, și mai ales – să fii turist în orașul în care locuiești, cu atât mai mult cu cât are o varietate mare de opțiuni de ”entertainment”. Într-un oraș așa dinamic precum este Amsterdam, chiar ca și om de-al locului ai atâtea variante de muzee de vizitat și lucruri de făcut, e uluitor! Încerc să îmi dedic lunile petrecute aici pentru a înțelege și a mă bucura de ce are de oferit cultura olandeză. Iar unul din ele – cel mai așteptat eveniment în afară de GAY PRIDE – este Ziua Regelui, sau King’s Day, care tocmai a avut loc în 27 Aprilie.

sdr

(nenea ăsta nu e Regele, dar mulți se îmbracă în Regi de ziua asta, e amuzant)

Este un eveniment care marchează ziua Regelui Willem-Alexander, și e zi liberă în Țările de Jos. Dar de unde rege, cum adică Țările de Jos? Păăăăăăi este o mică-mare diferență. The Kingdom of the Netherlands (sau Netherlands), adică, în românește Țările de Jos, este monarhia constituțională căreia noi îi mai zicem, neoficial, Olanda. Regatul include și Aruba și Antilele Olandeze din Caraibe, de aceea, când zicem Olanda, ne referim, de fapt, doar la provinciile Olanda de Nord și Olanda de Sud din partea europeană a Țărilor de Jos. De asemenea, Amsterdam e capitala oficială, dar capitala administrativă, unde se află și familia regală, e în Haga. Așadar, regele e șeful statului, și ziua națională coincide cu ziua acestuia de naștere – înainte, pe vremea Reginei Beatrix, era Queen’s Day. 😊

Pregătirile pentru King’s Day încep cu mult înainte – mai ales dacă e vorba despre închiriat de bărci, croaziere, rezervări în cluburi, petreceri, sau altele. Desigur, lumea are grijă să poarte ceva portocaliu – aceasta fiind culoarea simbolică a țării, în onoarea originii regalității familiei Orange-Nassau (un mix dintr-o casă regală germană și una franceză, cred că vă dați seama care cum). Normal, mi-am cumpărat și eu ceva portocaliu, mai precis o perucă, să fiu în ton cu sărbătoarea.

bty

A devenit o oarecare modă să petreci de King’s Night, adică fix în ajunul zilei propriu-zise, ceea ce eu am și făcut. Prietenii mei au cumpărat invitații la Fiesta Macumba, o petrecere latino ce se ține lunar în Amsterdam, dar mai ales de King’s Night (dacă vă place genul și treceți prin Amsterdam, vă recomand, numai totul trebuie rezervat din timp). De ce latino? Pentru că prefer ritmuri de reggaeton sau salsa celor de muzică tehno, atât de populare aici. E mai senzual, mai volubil, și mai aproape de ce îmi place să fac: să dansez. Deși a fost plin ochi la petrecere, mi-a plăcut mult și chiar m-am distrat! Am avut noroc și de o noapte nu atât de friguroasă, astfel încât nu am tremurat de frig când am ieșit înspre dimineață, și mi-am luat bicicleta înspre casă.

A doua zi, adică de King’s Day în sine, se petrec multe lucruri, și nimic în același timp. La ce mă refer cu asta? E o nebunie portocalie de oameni înghesuiți pe străzi și pe canale mai ales în zona Centrului, unii cântă, dansează și beau pe bărci, alții fac asta pe uscat, unii vând lucruri ca la flea market, își scot lucrurile în fața casei și ești liber să cumperi ce vrei, lumea se îmbracă haios, cu cât mai caraghios cu atât mai bine, și practic… te plimbi, faci poze, bei, te bucuri cu prietenii și cam asta.

sdr
 
sdr

Într-unul din parcurile mari din Amsterdam, Vondelpark, se întâmplă lucruri drăguțe cu copii care strâng bani pentru tot felul de cauze sau pentru ei. Cântă, dansează, fac karate, vând prăjiturele, orice, pentru un bănuț ori doi. Asta mi s-a părut iar foarte simpatic – alții stau pe iarbă și se relaxează, dar în general, e o atmosferă imensă de voie bună. Asta am făcut și eu de King’s Day, m-am plimbat, am socializat, am purtat peruca o perioadă, a fost amuzant, am stat cu prieteni, și pur și simplu am observat oamenii – un lucru foarte fain de făcut (”people-watching”). Apoi, abilitățile mele de socializare s-au înmuiat și m-am cărat acasă, în coconul meu. 😊))

dav
dav

Dacă vreți, deci, să veniți vreodată pe aici, cred că luna Aprilie, și inclusiv King’s Day, e o ocazie bună pentru a mărturisi libertatea (dusă până în orice punct vreți voi) de care se bucură olandezii, voia bună, și stilul petrecăreț (ajutat sau nu de ”altele”). Ca provocări, trebuie să știți că e greu de găsit toalete pentru pipi, sau chiar stai la cozi enorme pentru a intra într-una (dar este o aplicație unde oamenii își pot deschide casele pentru asta, la prețul de 1 euro / pipi) și cei din bărci urinează… exact. În canale. Eh, asta este! Altfel, chiar simți că ești parte dintr-o mare petrecere publică, și asta e un lucru frumos. 😊 Mi-a dat un sentiment de unitate, cumva, un sentiment pe care poate l-am pierdut pe alocuri. Trăiască portocaliul, ce să zic!

sdr

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.