Orașul trandafiriu

Pentru destinația din week-end vă promisesem un loc special … mna, poate că unii din voi l-ați mai văzut prin filme ( Indiana Jones ) sau ați auzit că e una din cele 7 NOI minuni ale lumii. Este vorba despre splendidul oraș Petra.

Petra este un sit arheologic în mare parte sculptat în stâncă de mâna omului, în frumoasa și arida Iordania. Nu știu ce făceau oamenii prin secolul 6 Î.Hr, dar mi-aș dori ca asemenea frumuseți să fie realizate și în zilele noastre … însă nu din oțel și beton, pentru că nu pot admira asemenea monotonii. Petra este lucrat cu multă finețe și migălozitate, încât, repet, mă surprind oamenii ce trăiau acum mii de ani pe Pământ. În orice caz, Petra a suferit în timp și cutremure și abandonuri, respectiv jafuri, dar a fost redescoperit de către un elvețian în 1812. Este, conform BBC, unul din cele 40 de locuri pe care trebuie să le vezi înainte să mori.

Istoria e neclară în ceea ce privește concret originile Petrei și mai ales a numelui său. Vechi popoare sunt menționate ca având un aport la acest loc deosebit, însă, cum nu mă pricep, nu vă pot spune mai multe. Nici despre arhitectură nu mă pronunț, pentru că nu cunosc, aș fi ipocrită dacă m-aș apuca să înșir lucruri despre care nu știu. Puteți însă citi aici mai multe și în detaliu. Tot ce pot eu să fac este să vă arăt … Minunați-vă!

Sursă poze.

  

  

  

  

  

  

   

 

  

  

Există și o poezie despre orașul Petra, scrisă de John William Burgon, dar din care Wikipedia ne dă doar pasajul acesta: ( care, de altfel, merită, e foarte frumos )
”They seem no work of Man’s creative hand,
Where Labour wrought as wayward Fancy planned;
But from the rock as if by magic grown,
Eternal—silent—beautiful—alone!
Not virgin-white—like that old Doric shrine
Where once Athena held her rites divine;
Not saintly grey—like many a minster fane
That crowns the hill, or sanctifies the plain:
But rosy-red,—as if the blush of dawn,
Which first beheld them were not yet withdrawn:
The hues of youth upon a brow of woe,
Which Man call’d old two thousand years ago!
Match me such marvel, save in Eastern clime,—
A rose-red city—’half as old as time!‘”

0 comentarii

 1. Wow, acolo s-a filmat filmul Tranfosrmes 2 (o scena, nu tot). Ce fain ca ai adus aminte de ea. as emrge in calatorie pe acolo, dar numai pentru putin timp, asa, de control. Inapoi, la noi, e mai acceptabil relieful 😀

 2. Oamenii din vechime se adaptau la natura, se integrau in ea. Acum, conform culturii de tip occidental, natura trebuie transformata dupa moftul omului. De asta nu se mai construiesc asemenea minuni. Noi ne consideram buricul Pamantului, inteligenti, civilizati si… superiori! 🙂

  1. Bună, Mircea 🙂 Așa e … din păcate, ne considerăm foarte mult buricul Pământului … nu zic să fim umili și mereu înfricoșați, dar o atitudine mai responsabilă ar fi bună.

 3. Superbe imagini, desi cand vine vorba de Iordania … prefer sa spun PAS. Sincer, ma simt mai bine cand vizitez o tara a carei locuitori nu merg cu pusca in spate pe strazi 🙁

   1. Nu mai umbla? 🙂
    Gata m-am informat:
    „Situaţia politică internă: Preşedintele Statului Israel este Shimon Peres (ales de Knesset – parlamentul israelian – la 15 iunie 2007, pentru un mandat de 5 ani). Prim-ministrul Statului Israel este Benyamin Netanyahu (martie 2009), iar ministrul afacerilor externe este Avigdor Lieberman (martie 2009).”

   1. Tu stii cat de mult imi plac mie canioanele, nu pot sa-mi iau ochii de la imaginile cu Petra. 😀 Noroc cu tine ca l-am descoperit…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *