Listă lecturi Ianuarie – Iulie 2019

Mi-ar fi plăcut să mă laud cu mai multe cărți citite în prima jumătate a anului, dar mă descurc cu ce am. Nu pot să nu trec în revistă câteva titluri memorabile din ultimele luni, poate vă ajută, în caz că nu mai știți ”ce să citiți”, sau vreți să explorați un tărâm beletristic nou. Gusturile mele sunt foarte variate (veți vedea), astfel că e posibil să găsiți ceva pe rezonanța voastră. 🙂

Înainte de recomandările propriu-zise, aș vrea să notez câte una, alta. Dacă mai țineți minte, la începutul anului, printre ”rezoluțiile” propuse, am hotărât să continui să nu cumpăr cărți nu 3 luni de zile (că asta nu mi-a corectat obiceiul prost), ci 6 luni de zile, și să mă concentrez pe a citi ce aveam la îndemână. Au trecut cele 6 luni, care sunt concluziile?

 • Am rezistat cu brio provocării, bravo, Anca!
 • Spre mirarea mea, nu am reușit să citesc mai multe cărți decât în perioadele în care îmi cumpăram cărți en-gros și ele îngroșau rândurile celor necitite. Așadar, nu am găsit o legătură de cauzalitate între cele două. Eu sunt de vină că nu citesc mai mult, nu cărțile cumpărate excesiv.
 • Cred că m-am lecuit, în final. Nu mai am aceeași vână să profit de reduceri la cărți și să cumpăr cărți noi, sunt mult mai chibzuită acum.
 • Da, imediat ce a început luna iulie am făcut 2 comenzi de cărți, desigur – una care să-mi întregească o colecție, și cealaltă pentru că aveam un cod de reducere de la companie. 😛 
 • O să continui cu această atitudine echilibrată în ceea ce privește ce achiziții noi livrești voi face – momentan, am destule. 

Așa. Acum – tot la începutul anului, mi-am propus să citesc 50 de cărți în 2019 – o provocare! Momentan, pe lângă cele 3 pe care le citesc activ și îmi plac, am reușit să mai citesc încă 13. Relativ slăbuț, dar nu mă las! 🙂

Active:

 • Eseu despre Orbire – Jose Saramago – o distopie faină, recomandată de o fostă colegă, în care toată lumea (mai puțin o femeie) orbește brusc. Încă nu am terminat-o, dar e promițătoare, dacă vă place acest gen literar, poate vă face cu ochiul să o încercați. 
 • Memoriile unei fete cuminți – Simone de Beauvoir – deși scrisul Simonei curge ușor, lectura e una densă, mai am jumătate din ea de citit, dar îmi place mult cum scrie femeia.
 • Volumul 3 din The Witcher, o serie fantasy descoperită anul acesta, care numai dacă sunteți fani ai genului o pot promova. 🙂

Ce am mai citit fain până acum?

 • Un bărbat pe nume Ove – de Fredrik Backman – cartea aceasta a făcut vâlvă acum vreo 2 ani și nu înțelegeam de ce e atât de populară. Am citit-o în acest an, am înțeles, am plâns. 🙂 O recomand cu mare drag, dacă încă nu ați citit-o!
 • 50 femei temerare în știință –  Rachel Ignotofsky – e o carte cu ilustrație și text, dar consider că merită să știm contribuția atâtor femei diverse la progresele lumii noastre. Ați fi surprinși ce modele feminine putem găsi aici, și pe asta v-o sugerez călduros.
 • A 6-a Extincție – Elizabeth Kolbert – e cartea de non-ficțiune care pe mine m-a acaparat, deși posibil ca pentru unii oameni subiectul să fie unul plictisitor (schimbările climatice și dispariția/conservarea speciilor de animale pe blog). 
 • Girlboss e altă non-ficțiune care mi-a plăcut, a fost ceva nou, fresh, rebel – pe filmul meu.
 • Am descoperit 2 serii de fantasy foarte faine în 2019:
  • Seria Pământșimare de Ursula K. Le Guin, din care am citit primul volum momentan, dar am făcut rost și de al doilea, o să-l citesc curând.
  • Seria The Witcher, scrisă de Andrzej Sapkowski, un polonez cu o imaginație complexă, ce a creat o lume care m-a prins imediat. O să se facă și un serial pe Netflix cu această poveste, dar momentan, cărțile sunt mult mai savuroase. 
 • Restul pe care le-am mai citit ori sunt așa, molcome-călduțe și nu le recomand specific, sau chiar nu mi-au plăcut așa mult. Oricum, pentru orice recenzii scriu, e suficient să dați click pe categoria de ”cărți” la meniu, și le veți găsi, sau dacă sunteți curioși ce citesc curent, Goodreads e prietenul vostru.

Ce mă bucură e că printre favorite se află și titluri care erau pe listă la început de 2019, deci nu m-am abătut prea mult de la drum. 🙂 Mi se pare că am citit foarte foarte divers în această primă jumătate de an, dar…. mai am aproape o jumătate. Sper să fie plină de lecturi pe puțin la fel de bune. Voi ce-ați mai citit interesant recent? 🙂 

8 comentarii

 1. Ești fast reader, sunt geloasă 😀

  Eu sunt slow reader, pur și simplu nu pot citi repede, pot ori să citesc ori să…skimming. Așa că aleg să citesc, deși asta înseamnă mai puține cărți :)) Și faptul că sunt slow reader nu cred că are legătură cu obiceiul, pentru că citesc zilnic, sunt eu mai lentă în orice fac în general.

  Acestea fiind spuse, am citit până acum 14 cărți anul acesta, dar asta numai pentru că a fost lectură foarte ușoară: 12 dintre acestea sunt de Rodica Ojog-Brașoveanu (da, sunt o persoană care capătă obsesii ușor:)) M-am apucat abia anul ăsta de Rodica și regret că am evitat-o atâta vreme. Nu m-am putut abține, am citit toată seria Melania Lupu, iar acum sunt la ultimul roman din seria Minerva Tutovan.

  Celelalte două cărți sunt: „A Room with a View”, de E. M. Forster și „A Discovery of Witches”, de Deborah Harkness, primul volum din trilogia „All Souls”.

  Seria The Witcher e și la mine pe listă, sunt fan SF și fantasy, abia aștept să mă apuc de ea.

  1. Fast reader? Zici tu care ai citit exact 14 carti anul asta, cu 1 mai mult ca mine. :)))) I’m not the fast reader here! 😛 O iubesc pe Rodica Ojog, si eu cand am descoperit-o, i-am cumparat multe carti… din acelasi motiv ca tine. :)))) Si cred ca o sa-ti placa The Witcher! 😀 Spor!

 2. Hehei. Ce fain.
  Fix un articol de genul aveam si eu pe lista pt luna iunie, dar n.am mai apucat sa scriu. Acum ca l.am citit pe al tau, parca mi.ai facut pofta.
  50 de carti… asta e ceva… eu mi.am propus sa citesc 20 si momentan stau destul de bine.
  Sa ne atingem targetul, zic!
  Spor la citit. ?

  1. Spor si tieee! De cand am scris articolul nu am reusit sa termin nimic, deci sunt curioasa si eu cum o sa ating cele 50… :))))

 3. …pai sa fac bine sa-mi propun si eu un numar de carti citite pana la sfarsitul anului;

  pana acum am terminat doar vreo 2 carti.

  hai ca imi propun acum sa citesc 6. Done!

  si tie, spor la citit!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *