Eco bordei, case sustenabile și altele

Săptămâna trecută pe vremea aceasta eram în ziua de voluntariat globală a companiei în care lucrez (Sustainalytics) – pentru că da, 1 zi pe an, fiecare birou al nostru se dedică unei cauze în comunitatea sa. 🙂 Vreau să vă povestesc ce am făcut noi anul acesta deoarece mi s-a părut foaaaarte interesant și merită știut!

Împreună cu niște oameni de la ROSENC (Clusterul de Energii Sustenabile din România), am testat ”rețete” de materiale sustenabile pentru construirea unor case ecologice. Ne-am împărțit în echipe și am îmbinat diverse elemente (pământ, nisip, microfibră etc.) pe care le-am turnat în niște recipiente. Unele echipe s-au ocupat de tencuieli, izolație, sau cărămizi de pământ. Am realizat o grămadă de mostre care așteaptă să fie testate și dintre ele, alese cele mai bune pentru a fi îmbunătățite pe mai departe. Practic, am făcut parte dintr-o cercetare despre ce combinații de materiale sunt cele mai potrivite pentru a fi folosite în Eco bordeie.

Ce e un eco bordei? Mă bucur că mă întrebați! :)) Sună haios, știu, dar este o casă ecologică, proiectată de către această echipă de mai sus, gândită astfel încât să aibă costuri minime de energie, să nu aibă nevoie de aer condiționat, vara căldura să lovească spatele casei și înăuntru să fie răcoros, iarna prin față, ca să captureze cât mai mult din ea, și să fie un excelent protector antibacterian care nu face igrasie. Și multe alte lucruri oarecum tehnice pe care Vlad Stanciu (Director ROSENC) mi le-a descris, fără să știe că, de fapt, eu plănuiam să scriu despre aceste lucruri pe blog.

(Da, spune Vlad, spune-mi mai multe… :))))) )

Principiile de sustenabilitate care m-au atras la ideea proiectului se referă la utilizarea materialelor locale – pe cât de mult posibil – și investiția pe termen lung. Casele sunt deja construite la Săcălaz – nici nu știam – și ce își doresc dezvoltatorii, de fapt, e să continue să facă tehnologia mai bună și să o poată face comercială (deci nu neapărat să continue să construiască aceste case, dar să fie preluate de cineva imobiliar). Mie îmi place foarte mult conceptul și cum arată casele (și, în unele cazuri, seria de apartamente), mi se par luminoase, ingenioase, și integrate cu natura, iar din punct de vedere economic sunt mai rentabile decât niște vile cu care nu ai ce face. Puteți urmări proiectul aici.

Toate acestea m-au făcut să-mi amintesc și de alte inițiative în construirea caselor sustenabile sau cu unele aspecte legate de ecologie, despre care am mai scriscentrul Green Mogo din București, Mogoșoaia sau proiectele lui Friedensreich Hundertwasser – un articol care, din păcate, observ că nu s-a portat pe noul site, sau casa solară EFdeN din București, de care tot am auzit, dar pe care nu am vizitat-o încă.

Încerc să diminuez utilizarea negației în fața propozițiilor, dar un lucru tot trebuie spus: nu sunt arhitectă, inginer, nu mă pricep la foarte multe lucruri, dar o idee despre sustenabilitate am, pentru asta sunt plătită, și știu următoarele: sectorul construcțiilor e foarte poluant, intensiv emițător de emisii de carbon și consumator de energie. Nu putem continua construcțiile clasice din beton și materiale grele, toxice, pentru o populație în creștere. Avem nevoie să reciclăm, să ne folosim de materiale din mediul înconjurător pe cât posibil, să inovăm, să utilizăm resurse de energie regenerabilă, să fim ”smart”, să avem locuințe dinamice, sănătoase, care să nu ne facă să ne simțim închiși într-o cușcă (din punctul meu de vedere).

Îmi place când văd proiecte de genul Eco bordei, pentru că asta aș vrea să fie mai mult în jurul meu – o abordare altfel a ce înseamnă un mediu de locuit potrivit atât pentru om, cât și pentru natură. Așa că m-am bucurat că am putut contribui, cât am putut, împreună cu colegii mei, în această colaborare. 🙂

Vă încurajez, dacă aveți oricând ocazia, să vizitați / să vă interesați / să aflați, pe unde mai călătoriți, în țară sau afară, case ecologice sau clădiri sustenabile, altfel. Cred că veți rămâne plăcut surprinși! Iar dacă aveți asemenea exemple de împărtășit, vă aștept în comentarii, desigur. 🙂 Un weekend frumos să aveți!

1 comentariu

  1. eco dam ăsta are niște precizări:

    În România, pentru a construi ceva ai nevoie de autorizație de construire, pe care o obții în baza unui proiect (din ăla adevărat, pentru oameni mari, nu blogosferic). Proiectul ăla o să aibă una dintre structurile clasice (dacă vorbim de locuințe): lemn, zidărie și beton, beton sau metal. Că vrei să îmbraci astea în ecologie ok, asta se poate, dar mie mi se pare o cioară vopsită.

    De acord că sectorul construcțiilor e foarte poluant, și asta fără să menționăm construcțiile speciale, precum barajele ce formează lacuri de acumulare unde e afectată întreaga zonă – atât flora cât și fauna. Dar astea fiind spuse, am aruncat un ochi peste eco chestiile astea și mi se pare că au destul beton armat – grinzile arcuite, stâlpi, fundații – de altfel pe pagina de facebook e scris clar că workshopul respectiv s-a referit la pereți și tencuieli, iar asta nu e structura de rezistență.

    Din nou sunt de acord cu tine că trebuie să facem ceva, dar parcă acoperirea stâlpilor cu noroi eco nu e neapărat o soluție.

    PS: Cred că sub poză trebuia să fie: „Câți metri cubi de beton?! -10 ecopuncte”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.