10 ani de blog, unul mai diferit ca celălalt

În 21 mai 2009 scriam prima postare pe ce era atunci welcome to the machine wordpress.com, inspirație de la Pink Floyd, că alta nu aveam. Postarea era o poezie (puerilă, de altfel) – pocatarise = ars poetica, halal! – și care azi mi se pare că nu are absolut nici un sens (scuze, Anca din 2009). Poeziile care au urmat (la fel de nereușite) m-au împins să împărtășesc o grămadă de lucruri în scris și să devin un fel de blogger. Nu știu altfel a-mi calcula sau sărbători existența în online decât de la data respectivă.

Săptămâna aceasta s-au împlinit 10 ani de la acea postare, acel prim pas în lumea virtuală a wordpress-ului, 10 ani de când mă uit în urmă și realizez ….ce prost scriam! Am înșirat de-a lungul timpului o grămadă de tâmpenii – mai am acele articole doar ca să îmi amintesc și/sau să mă amuz. Dar bănuiesc că așa se începe: cu toate tâmpeniile posibile. Am participat și la un concurs de bloguri la un moment dat, și aveam muuuuuult mai multe vizualizări și comentarii decât am acum (trafic), dar nu știam eu pe atunci cu bloguri, cu influencing, pagini de insta, facebook, din astea. Scriam și eu ca să nu tac. 🙂 Inițial, era mai mult un jurnal deschis lumii virtuale.

Continuăm cu analele istoriei. Pe atunci aveam nickname Miscellaneous 11, că mi se părea că descrie foarte bine cât de neordonat scriu, și câte ”subiecte” pot acoperi. Astăzi încerc să fiu mai organizată, cred (sper) că îmi iese. Iar despre stil…. Nici nu are rost să încep discuția. Simt că am evoluat foarte mult, din toate punctele de vedere – îmi doresc ca Anca din 2009 să fie mulțumită de cea din 2019. 😛

În 2016 m-am hotărât să devin ”oficială” – Anca Iordăchescu blog official :)) – și am rugat o prietenă să mă ajute cu un design, și mi-am ales, *hm hm* un brand: ianca. Asta era porecla mea din studenție și mi se părea scurt și ușor de reținut. Cred că încă mă reprezintă. 🙂 Așa mi-am făcut și pagina de Facebook și am început contul de instagram, pe care doar mai apoi am învățat (oarecum) să îl gestionez mai bine ca blogger, și nu ca simplu utilizator. Sunt o persoană făcută cu timp, ce pot să zic – am vremea mea la care fac anumite lucruri.

Mai apoi, de ani de zile îmi dorisem domeniu și în sfârșit anul acesta am reușit să am o adresă independentă, mulțumită celor de la SweetLime. 🙂 Desigur, o să mai lucrez (cândva) la aspect, dar e totuși o îmbunătățire de care sunt foarte mândră! Atâtea promisiuni deșarte s-au transformat, totuși, în realitate – niciodată să nu renunțați!

Mă gândesc de asemenea că am cunoscut oameni buni datorită mediului de blogging în care m-am învârtit, și mă refer aici și la realitate – am ajuns să cunosc oameni faini din Cluj și București, și desigur, din Timișoara! Nu-s faimoasă, dar am un trib mic la care țin.

Datoria aceasta față de audiență o țin ca pe un stindard în orice fac – și drept spunând, acesta e un lucru pe care l-am avut și când eram liceană: alegeam cu grijă informații, poze, încercam să cuprind tot ce e interesant și/sau neștiut, și să mai inserez o glumă, ca să nu se plictisească lumea. Știu că scriu uneori mult, dar un singur lucru nu fac: rabat de la cuvinte. Împărtășesc cu sinceritate și așa cum sunt eu, acesta e singurul meu as, altele n-am.

Astăzi, blogul e parțial jurnal, parțial o platformă unde îmi doresc să scriu despre lucruri care merită, să recomand locuri, cauze, inițiative, să povestesc ca și până acum, dar și orientat spre beneficiul cititorului, unde e cazul. Îmi place foarte mult să scriu, ador ce fac momentan, și faptul că nu depind financiar de blog, mă ajută să mențin acea libertate pe care mi-o doresc (să fac ce vreau eu, practic). Am acceptat colaborări din când în când, unele au fost ok, altele nu, dar așa învăț. 🙂 Mereu când am crezut că pot să merg într-o anumită direcție, am acceptat cu drag invitații și propuneri, și apreciez toate eforturile primite în acest sens.

Șiiii … ca să ne bucurăm împreună de călătoria de până acum, dar și de acum înainte, am pregătit un giveaway/concurs mic/o cadorisire pentru a răsplăti acest trib de care scriam mai sus.

Concursul se desfășoară pe instagram, dar dacă nu aveți cont, puteți lăsa un comentariu și aici (extragerea e live pe instagram, de aceea e mai ușor acolo). Practic, am încercat să ofer lucruri utile sau frumoase, care să reprezinte valorile mele și să reflecte, cât se poate, ce scriu aici, și le-am organizat în 6 pachete (ordinea e aleatorie):

  1. 1 sticlă de apă reutilizabilă cu 10% mai puțin BPA, 2 săculeți pentru alimente, și o cremă de protecție solară Gerovital, cu SPF 50, împotriva radiațiilor UVA și UVB.
  2. Un Ecoffee mug și o sacoșă reutilizabilă de la Cărturești.
  3. Pachet de 3 cărți: Viktor E. Frankl – Omul în căutarea sensului vieții, Gabriela Adameșteanu – Drumul egal al fiecărei zile, Povestea mea – Michelle Obama.
  4. Pachet de 2 cărți: Călătorie într-un picior – Herta Müller, Originile creativității umane – Edward O. Wilson.
  5. Donație la Asociația Mai Mult Verde pentru a planta un copac cu numele vostru (plătibilă după terminarea concursului).
  6. Voucher Cinema City (2 bilete la un film 3D, plătibil după terminarea concursului).

Ce trebuie să faceți? Lăsați-mi un comentariu pe instagram răspunzând la întrebarea ”Ce tip de conținut te face să urmărești în continuare ianca.net sau ce ai vrea să vezi mai mult?” și doar dacă vrei, să îmi spui și ce pachet preferi (poate reușim să potrivim astrele). Atât. Oricine de pe teritoriul României poate participa, iar eu o să mă ocup de livrări. Prin acest accept, ești de acord cu procesarea datelor trimise și, în cazul câștigului, folosirea lor pentru livrarea cadoului.

Concursul e deschis până în 8 iunie inclusiv, iar în 9 iunie o să anunț câștigătorii.

La mulți ani, deci, mie, dar mie bloggerului, să fim sănătoși și să ne citim cu spor. Planuri nu-mi fac pentru următorii 10 ani, știu că o să fie bine și că o să scriu în continuare, dar mai bine, mai calitativ. 🙂 V-am pupat!

2 comentarii

  1. Imi plac postarile tale despre cartile pe care le-ai citit si urmeaza sa le citesti(Chiar daca nu am timp sa citesc cat as vrea,m-am inspirat din listele tale si am citit cateva cartile pe care le-ai recomandat).Deasemenea imi plac si articolele despre calatoriile tale.
    Iti doresc sa ai posibilitatea sa pe plimbi si sa vizitezi cat mai multe locuri si sa ne transmiti si noua impresiile tale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *