De ce citesc

Dragilor, dragilor, să vă povestesc un pic despre unul din motivele principale pentru care cititul ocupă un loc prioritar în viața mea ‘modernă’. Spun asta pentru că acum 10 ani, citeam din rațiuni diferite. Astăzi, fac loc cititului în activitățile săptămânale pentru a-mi exersa disciplina atenției. Să explic.

Mi se pare că e așa greu să NU fii distras în ziua de azi (problemele oamenilor de la oraș…), încât cititul devine alegerea mea de a mă învăța și reînvăța această ordine a concentrării. Mi se pare dificil în multe momente să nu întind mâna după telefonul mobil. E cu mine oriunde mă duc, și comunic des cu oamenii dragi prin intermediul lui, sau dau scroll-uri infinite pe Instagram dacă mă plictisesc. Da, mă deranjează că petrec timp mai mult decât mi-aș dori în online, dar nu despre asta e vorb, ci despre una din soluțiile mele. Cititul nu e un obicei nou în viața mea, dar acum mai mult ca niciodată îi dau valoare prin ce mă ajută să fac: să am focus.

Citesc de mic copil, grație mamei mele care a avut grijă să îmi umple capul cu povești și să-mi deschidă porțile de aur ale tărâmului Imaginației. Drept urmare, am devenit ‘scriitoare’ (blogger, varianta ieftină), iar cititul îmi alimentează scrisul și întotdeauna a făcut-o, deoarece întotdeauna am citit și am scris, în felurite moduri. Pe atunci, citeam ca să îmi îmbunătățesc vocabularul, să învăț cuvinte noi și să descopăr emoții diferite trăite prin personajele poveștilor.

Era o plăcere, și este și azi o plăcere. Pe lângă asta, însă, îi adaug această utilitate a consecvenței obiceiului, deoarece îmi e teamă să nu îmi pierd abilitatea de a fi atentă și de ‘getting things done‘. Măcar o oră întreagă să pot fi concentrată pe un text, fără perturbări. Sigur, distrageri aveam și când eram mică, mai ales de la a-mi face temele. Dar eram copil, se permitea, îmi fugea mintea unde vedea cu ochii. Azi sunt adult, și sincer vă spun, nu vreau să mă captiveze un nenorocit de telefon de la a putea fi socială cu oamenii, dar mai ales, de la a putea folosi abilitatea de concentrare când e nevoie. Că de unde nu e, nu o poți scoate. Și citind, asta fac: o antrenez.

Bineînțeles, există și alte moduri de a face acest lucru, nimănui nu îi strică o plimbare prin parc în liniște, dar eu aleg cititul ca prioritate. Atât pentru că e confortabil, dar și pentru că e drag sufletului meu. Și acum mă scuzați, mai am un pic din drumul cu trenul, așa că vreau să mă întorc la cartea mea. 🙂 Sunt curioasă și despre voi dacă aveți asemenea dileme și ce faceți în privința lor. Zile faine!

4 comentarii

 1. Niciodată nu m-am gândit la chestia asta cu focusul. Eu citesc pentru că ador cititul. Îmi place să mă pierd în povești. Și, mai nou, ador să citesc în engleză. Asta chiar mă ajută să îmi recuperez și să îmi revizuiesc vocabularul :D. Dar îmi place mult motivația ta 😀

  1. Eu am inceput sa ma gandesc la asta cand am observat ca imi ofera partea asta ce uneori imi lipseste si pe care am simtit ca o pierd uneori de sub control. 😀 Si mie imi place la nebunie sa citesc in engleza!!!

 2. De citit citesc pur și simplu pentru că-mi place. Dar ai mare dreptate cu atenția. Și eu simt că sunt mult mai ușor distrasă în ziua de azi. Și am sesizat că tot mai des caut varianta video (de la care nu rețin mare lucru, pentru că sunt genul bătrân care a învățat cu carte și notițe). Și tot așa, am sesizat că mă concentrez foarte greu dacă citesc non-ficțiune. Cu ficțiunea e ușor să fii cufundată în lectură, dar dacă vreau să citesc ceva de istorie ori mai știu eu ce…îmi ia o veșnicie și cu multe pauze. Să mai zic că eu mereu am fost slow reader? Nu-s genul de citește cărămida într-o zi, oricât de mult mi-ar plăcea o carte. Citesc precum savurez ceva dulce, așa încet și savurând cuvintele :))

  Off topic: ziceai că ai fost în Taiwan? Unde mai exact? Plănuiesc o săptămână în Taiwan: Taichung și Sun Moon Lake, doar atât am timp într-o săptămână. Ai fost, ai ceva recomandări? 😀

  1. Cristina, nu am apucat să îți răspund, dar o fac acum! 🙂
   Legat de atenție și video – eu nu caut varianta video tocmai pentru că și eu așa am învățat cu notițe și carte și nu pot, nu am răbdare. Rar mă mai uit la vloguri doar cand cred ca am ceva util de invatat si varianta scrisa nu este. 🙂 Si uneori sunt entertaining. Eu sunt fast reader si atunci merge, cu toate ca imi iau si eu timp sa savurez uneori chestiile. 😀
   Off topic da, am fost! Cred ca o sa fii aproape de zona in care am fost eu, uite aici articolele in care am scris despre asta, poate te ajuta ceva:
   https://ianca.net/taiwan-touch-your-heart-partea-i/ si https://ianca.net/taiwan-touch-your-heart-partea-a-ii-a/
   Si astept articolele tale, de altfel, sunt curioasă cum ți se pare 😀

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *