Despre Captain Marvel – nu cel mai bun, dar destul de bun

Ca să trecem și prin lucruri mai light… salut dragi cititori! 🙂 Să știți că nu pot să ratez ocazia de a scrie despre ce fain a fost cel mai nou film de la Marvel Comics, Captain Marvel, mai ales că azi merg să-l văd a doua oară (în format IMAX, că prima oară l-am văzut 3D, csf, Aradul n-are IMAX). :)) Recenzia e spoiler-free, ca de obicei. 🙂 Adică nu scriu nimic din ce nu e și în trailer sau ce nu ar trebui să știți (în cazul în care nu l-ați văzut deja). Aș spune de la început că nu e cel mai bun film Marvel, dar este bun și merită văzut (din punctul meu de vedere). Așa că deși începe, poate, un pic greu, pe parcurs recuperează.

În primul rând, trebuie musai să înțelegem dimensiunea de timp în care se petrec acțiunile – filmul este ‘origin story‘ a lui Carol Denvers, care devine Captain Marvel, deci totul se întâmplă înainte de formarea Avengers. Adică pe vremea când Nick Fury încă are ambii ochi și agentul Coulson e inocent. :)) Ca să fiu și mai corectă, deși original în comics, Captain Marvel e un bărbat, și Carol Danvers, sau Miss Marvel, preia acest apelativ de-a lungul seriei. Uneori, lucrurile sunt diferite față de poveștile mult mai complexe din benzile desenate, care și ele au variațiuni, dar cred că filmul a făcut o alegere excelentă prezentând istoricul lui Captain Marvel prin eroina Carol Danvers.

Bine de știut de asemenea e că sunt menționate diverse rase de extratereștri, cele două din film fiind Kree și Skrull. Kree sunt ăia mai albaștri și mega avansați tehnologic, i-am mai văzut în Guardians of the Galaxy (aparent, acest articol nu mi s-a importat pe noua adresă 🙁 ). Skrulls-ii sunt cei care își pot schimba forma după alte forme de viață, gen să îi imite, și ei sunt mai verzi așa. No, speciile astea două se bat și au un conflict așa între ele pornit din te miri ce. Prea mult intro, v-am pierdut? Nu plecaaaati, că doar atât o fost. Pe net e mult mai mult, dacă vreți să citiți, dar am încercat să rezum acest ‘background story‘ cât am putut.

Să vă spun și ce mi-a plăcut foarte mult! Evident, Carol Danvers este a total badass, și fără sa fie sexualizată, sau prea exagerată. Evoluția ei e una progresivă și se înțelege transformarea ei pe parcursul vieții, fiind mereu o luptătoare (au fost oameni care i-au spus că nu poate, că e doar o fată etc). E de origine umană, adică s-a născut pe Pământ, dar datorită (sau din cauza) unui accident cu mare putere energetică, ajunge să dobândească superputeri. Și ce super puteri! Pe pagina celor de la Marvel scria că e cea mai puternică din Univers, aveți mai jos imaginea preluată de la ei.

Mai departe, chimia dintre Brie Larsson și Samuel L Jackson e așa fain făcută în film, fără să îi știrbească autoritatea lui Carol Danvers, și interacțiunea lor e amuzantă, ca de obicei. De altfel, Carol e fata rebelă, care nu ascultă și știe că poate. Sună familiar? :)) Mă bucur că sunt scoase în evidență și eroine femei, din perspectiva mea, aduc un echilibru binemeritat în paleta celor care ”salvează” Terra.

Acum 10 ani era doar nebunia cu Iron Man, acum putem ”alege” favoriți dintr-o grămadă de personaje faine. 🙂 Am citit că unora nu le place personajul ei că vezi Doamne, e arogantă sau hotărâtă. Serios, să fie oare intimidați de roluri de femei puternice, care își permit să fie așa cum freaking vor ele? 🙂 Hmmm! Dar e ok când bărbații eroi au asemenea caracteristici, nu? 🙂 Penibile asemenea comentarii!

În rest, Jude Law e okish, nu sunt obișnuită sa îl vad în filme SF – sunt unii actori pe care uneori îmi e greu să îi văd în astfel de roluri, mai ales dacă i-am văzut în alte filme (Closer, Enemy at the gates, Sherlock Holmes), dar merge. Coloana sonoră nu e memorabilă, dar pot să trec asta cu vederea – personajul e mai important. 🙂

Ce să vă mai zic? Doar să mergeți să îl vedeți, că e mișto. Și twisted și neașteptat, dar se înțeleg multe, făcând conexiuni cu filmele următoare Avengers și toate. Uh! So exciting!

4 comentarii

  1. Anca, eu inca nu am vazut filmul, which sucks, dar se va intampla in curand. I have faith. In schimb, am citit atatea chestii despre cat de feministi s-au dat astia de la Marvel si cum Brie Larson a zis ca vai, ea ar fi prima femeie supererou, incat sunt putin cam… meh… nemultumita pe norul meu :))).
    Dar mi-a placut maxim articolul si abia astept sa il vad. Singura problemuta este ca sunt ferm convisa ca il voi compara cu Wonder Woman :)))

    1. Mihai, am o vaga amintire legata de Gattaca – ori nu l-am vazut complet, ori intentionam sa il vad si nu am facut-o pana acum. Cred ca e momentul sa il reiau, cu ocazia asta 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *