Combustibil pentru minte (III)

Ca pentru un început de săptămână, câteva lucruri adunate de ici și colo, citite și plăcute, despre care consider că merită date mai departe. Găsiți Combustibil pentru minte (I) si (II) la link-urile menționate.

Materialele pentru azi sunt la fel de diverse ca gusturile mele – de toate, pentru toți. Sper să găsiți mai jos ceva util sau interesant, sau care să vă aducă o perspectivă nouă, diferită. Da, vă pun să citiți, dar cu un scop bun, nu vă mai strâmbați atâta. 🙂 Spor!

  • Exercițiu de imaginație: Omenirea nu există pe Pământ. Gândiți-vă că vă uitați de sus la cum se dezvoltă o pădure, timp de câțiva ani (și aveți așa o răbdare infinită de a urmări acest proces), cum mișună vietățile printre ea, cum plouă, cum cade un copac bătrân. Ați putea spune, din fereastra asta, că pădurea e fericită/tristă? Sau ați putea face ca pădurea să fie fericită MEREU? Nu, așa-i? Eh … aparent, nu suntem făcuți pentru fericire. Și asta e perfect ok.
  • Aș fi intenționat să zic că următorul articol/link e o sursă pentru femei, dar m-am oprit și m-am gândit: Hey, dar pentru bărbați de ce să nu fie? Cred că avem încă multe de învățat despre corpurile noastre biologice, atât individual, cât și în parteneriat, așa că vă las aici un link cu o resursă către un site cu .. de toate, despre ”the pussy”. Da, despre plăceri, reproducere, organe, boli, și altele. Chiar reluasem un serial pe care vi-l recomand, Masters of Sex, care se uită cum era percepută sexualitatea (mai ales cea feminină) în secolul trecut, și cred că în anul de grație 2019 ar trebui să știm cum să vorbim despre asta, și cum să ne cunoaștem fizic. 
  • Tot apropo de femei și bărbați … am găsit un studiu despre inegalitatea salariului în munca online, dintre bărbați și femei, făcut de Institutul Max Planck – deci nu oricine – și rezultatele sunt pe puțin interesante, și nu sunt atât de dramatice. Nu uitați că e vorba despre piața muncii din online din UE, deci doar o parte din poveste. Este foarte statistic raportul, așa cum trebuie să fie, și posibil mai greu de interpretat, dar puteți sări peste anumite părți care descriu metodologia folosită în studiu. 
  • 5 mituri mari despre refugiați. Că tot e infestată media de propagandă anti, măcar să se știe și faptic niște lucruri. Se cheamă oare că fac propagandă pro? 
  • Dacă tot s-a vorbit zilele astea despre Amazon, aici un articol despre carne și cum se distrug zone din pădurea tropicală braziliană pentru a crește vite trimise apoi pentru consum masiv peste continente.

New research tracking beef cattle back to the ranches they were raised on has revealed the full extent of deforestation in the Amazon that is linked to a handful of global food corporations.

Trase, a supply chain research project developed by the Stockholm Environment Institute and Global Canopy, tracked livestock from deforested areas to abattoirs producing beef for international markets, as well as meat for domestic use. Up to 5,800 square kilometres of forest is being felled in the Amazon and other areas every year for cattle ranching.

Should one eat omnivorously, organic and local, or go vegan? Is dairy milk production worse than California almond milk in terms of fresh water usage and carbon miles – and what about in terms of calcium? Which is better, farmed fish, wild fish or no fish? There are times when chickpeas feel like the only safe way to go.

When you do this, you might notice a certain lightness or simplicity arising. Things are more poignant. Everything seems less complicated, because it’s just stuff happening, not stuff happening to you.

Să avem o săptămână bună! 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.