Ce știți despre Brunei ?

Am spus, parol!, acum execut. Astă seară vă invit în Reşedinţa sau Domiciliul Păcii. Cum, nu ştiţi ? E vorba de statul Brunei, din insula Borneo, aflată în sud-estul Asiei. O să mă mai întorc aici şi altă dată, pentru că Brunei nu e decât un stat mic situat pe această insulă, dar deocamdată zăbovim în acest loc.

Capitala are un nume puţin complicat, dar dacă auziţi vreodată de Bandar Seri Begawan, atunci veţi şti ce e. “For your information” limba oficială e malaeza. Se vorbeşte, însă, şi engleza. Brunei e ca o mică Timişoara ca populaţie. Aproape 400 000 de locuitori, vă daţi seama ? 🙂

Singurele fapte din istorie ce sunt mai importante reprezintă protectoratul Marii Britanii începând cu 1888 şi câştigarea independenţei faţă de ea în 1984. Poate ar fi şi mai corect, totuşi, să spun precis că e vorba de Sultanatul din Brunei. Sultanatul e o formă de guvernământ ce reprezintă un stat condus de un monarh numit, evident, sultan. Sultanu` ăsta al Bruneiului, Hassanal Bolkiah, este unul din cei mai bogaţi oameni de pe Pământ. E al 29`lea membru al familiei lui care conduce acest stat – timp de 6 secole ( oau! ) familia din care provine a lăsat descendenţi pentru conducerea Bruneiului. Opulentul sultan colecţionează şi maşini. Nu îndrăzneşte nimeni să se compare cu el: deţine vreo 5000 de maşini în mirobolanta lui colecţie. 🙂 Dacă vreţi să vedeţi şi palatul sultanului, planificaţi`vă călătoria atunci când e deschis publicului, după Ramadan. Ca o curiozitate, citiţi şi aici.

Tipii ăştia exploatează petrolul din ţara lor, cred că e principala lor resursă. Având în vedere că salariul mediu, zic sursele, e cam 1000 dolari bruneieni / lună, şi ţara e catalogată drept “dezvoltată”, bănuiesc că îţi trebuie ceva bănuţi în buzunar pe care să`i ai când te duci acolo. Cu siguranţă, însă, un om nu se duce până în Brunei ca să bea. Pentru că îşi va lua ceea ce noi românii numim “ţeapă”. Alcoolul este cam interzis, dragilor. 🙂 Nu se comercializează deloc, dar se pot aduce un număr limitat de sticle de bere sau altceva – inutil, aş zice eu.
V`am pregătit multe materiale adunate de mine ca o furnicuţă. Încep cu un video de prezentare pe care sper că îl veţi înţelege, este în engleză, dar după părerea mea, se aude destul de clar.

Acum, câteva atracţii turistice ( capitala se autoinclude). Jerudong Park Playground este un megaparc de distracţii.

Fântâna muzicală e un evantai de culori în noapte, aşa cum se vede şi în clipurile ce urmează.

Parcul Tasek Merimbun – include cel mai mare lac din Brunei

Mai multe poze.
Fotografii din parcul Ulu Temburong, o altă rezervaţie tropicală a Bruneiului.
Puzderie de imagini:1,2, detaliat de la 2 – 3 ,4, 5 , 6 , 7.

Sper că v`a plăcut și că v`ați bucurat de ele la fel de mult ca și mine. 🙂

9 comentarii

  1. o fotografie langa Turnurile Petronas….sau de pe terasa care le uneste. Vrem sa vedem si noi cum e lumea vazuta de la o anumita inaltime. 🙂 sau mai bine zis cum e sa priveste lumea de sus.

    1. Da ar fi o idee pentru viitoarele vizite acolo, din pacate am fost ocupat cu SMM (Sendi Mutiara Multimedia Sdn Bhd, organizatie cu sediul in Kuala Lumpur) care se ocupa cu promovarea gaming-ului profesionist si alte cele legate de acest subiect :).. Nu am avut timp nici sa vizitez imprejurimile (pacat..)

  2. „Cu siguranţă, însă, un om nu se duce până în Brunei ca să bea. Pentru că îşi va lua ceea ce noi românii numim “ţeapă”. Alcoolul este cam interzis, dragilor.”

    Note to self: nu te duce niciodata in Brunei…s-ar putea sa fi dezamagit. 😀

  3. Aa, now this makes sense…ai pomenit acolo de Ramadan…rezulta sunt musulmani baietii…din cate stiu eu, in general alcoolul nu prea e acceptat de musulmani…sucks to be a muslim…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *