Din povești I

Pe unde ne mai oprim astăzi ? Hmmm … busola minţii mele indică spre Castelul Neuschwanstein, din sudul Bavariei, Germania. Poate numele nu sună nici un clopoţel pe la voi, dar aruncaţi o privire:

E ? Seamănă cu binecunoscutul castel al Frumoasei Adormite din Disneyland, aşa`i ?Ludovic al II-lea al Bavariei a avut fantastica iniţiativă de a construi acest castel, ca refugiu pentru sine şi ca un omagiu adus lui Richard Wagner, un compozitor pe care îl admira foarte mult. Ironic e că Wagner n`a apucat să pună piciorul în castel, murind înainte de a fi complet. Cu toate acestea, castelul nu a fost finisat în totalitate … din cele aproape 200 de camere, doar vreo 15 sunt terminate. Se pare că micuţul Ludwig a construit Neuschwanstein în locul altor două castele ale tatălui său … eu cred că a meritat. 🙂 Acelaşi Ludovic a avut o ambiţie nebună de a continua cu proiectul Neuschwanstein, precum şi cu altele două ( materializate tot prin castele ), și se spune că s`a îndatorat foarte mult din cauza cheltuielilor enorme suportate de materiale de construcţie, detalii arhitecturale, decoraţii interioare, şi i`a ameninţat pe creditori că se sinucide dacă îi vor fi luate castelele. Până la urmă, totuşi, a fost declarat iresponsabil, l`au arestat şi a murit înecat în condiţii misterioase nu mult după aceea. Nu era doar puţin dus, era şi, zic unii, homosexual. Acest lucru ne interesează mai puţin însă, pentru că ea, capodopera iniţiată de el, castelul Neuschwanstein rămâne un simbol al romantismului epocii, un veritabil „castel din povești”. Dacă aveți vreodată drum pe`acolo, nu`l ratați. Și dacă nu aveți, faceți`vă !

 

Poze frumoase cu castelul și împrejurimile lui mai găsiți aici: 1, 2, 3.

 

8 comentarii

  1. am avut placerea sa vizitez acest castel…intr-adevar o priveliste minunta, desi inauntru nu e cu nimic mai frumos decat Peles al nostru 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *