7 motive ca să încerci bicicleta electrică Goe (P)

Marile capitale sau orașe europene au început să ia măsuri pentru încurajarea transportului alternativ (i.e. în principal mersul cu bicicleta), pentru a ajuta la măsurile de relaxare impuse de distanțarea socială și a evita aglomerațiile din mijloacele de transport în comun. Aș fi vrut ca acesta să nu fie singurul motiv, dar este unul bun care să dea exemplu a ceva: biciclitul are beneficiile sale, dincolo de sănătate sau sport, trafic redus, lipsa poluării etc. Înainte să înceapă criza pandemiei la noi, am realizat un proiect frumos cu cei de la Goe (Go electric), despre care vreau să vă povestesc și să vă încurajez să folosiți.

Am privilegiul de a avea în testare una dintre bicicletele electrice ale celui mai recent serviciu de închiriat biciclete electrice la domiciliu (Goe) și trebuie să vă povestesc de ce îmi place așa de mult. Bine, îmi știți obsesia pentru biciclete și mișcare verde, deci mai greu să nu îmi placă. Am încercat să fiu cât de obiectivă posibil, gândindu-mă și la alte experiențe cu bicle electrice avute în Viena și în Roma. 

1.Drumuri lungi, parcurse mai rapid

Bicicleta mea clasică e de tip olandez, cu profil de „city bike”, deci nu am nicio șansă să ating viteze mari cu ea și să ajung rapid dintr-un loc în altul. Ajung… dar în ritmul pe care mi-l permite dânsa și fără să fiu heirupistă, respectând cât mai mult indicațiile rutiere și legislația. 

Deseori, semafoarele mă opresc nevoie mare, fie că sunt pentru pietoni sau mașini. Cu Goe nu am avut problema asta, s-a întâmplat deseori să prind verde unde nu credeam că e posibil în mod clasic – și asta mi-a scurtat timpii de ajuns la lucru cu vreo 5 minute în medie, de exemplu (pe o distanță de 4 km, pe alocuri cu piste, pe alocuri cu drum).

2. Autonomie pentru aproape 90 km

Am tras linii pe harta Timișoarei ca să vedeți pe unde m-am plimbat – și asta pentru că am avut treabă, nu mi-am inventat eu treaba: de la cumpărături, antrenament, coafor, căutat cadouri… coroborez cu punctul 1 că am și ajuns în timpi utili. Am reușit să parcurg aproape 60 de km singură, dar în principiu, bicicleta are autonomie în jur de 90 km, să știți. 

3. Suport dacă ești obosit

Faptul că uneori, după un antrenament greu, trebuie să pedalez până acasă mă face să nu mai vreau să pedalez deloc, dar avându-l pe Goe ca sprijin electric, m-a ajutat foarte mult. Un mic boost de energie e binevenit la oboseală. 🙂 

4. Livrare la tine acasă 

Trăim într-o eră în care a face efort = o corvoadă și uneori nu trebuie să fie așa. Goe se livrează și se ia direct de unde spui că ai nevoie, fără stres de stații de încărcare, locuri special amenajate care pot fi departe etc. Mie mi se pare extrem de convenabil așa, funcționează la fel de bine pentru mai multe zile, părerea mea, dar și pentru o zi (de exemplu, dacă ai mașina în service).

5. Încărcare la tine acasă

Durează o oră și jumătate până la încărcare completă, iar bateria se poate scoate și încărca la priză sau poate fi încărcată direct din bicicletă, cu ajutorul unui prelungitor. Este foarte, foarte simplu. Dacă am rămas fără baterie în timpul exercițiului, Goe este o bicicletă perfect bună și în mod clasic, până am ajuns să o încarc (am testat-o și în acest mod).

6. Confortabilă și cool 

Nu că m-aș lăuda, însă Goe întoarce priviri și câștigă admirație oriunde m-aș duce cu el și v-am arătat mai sus prin câte locuri deja am fost. Am primit și aprecieri verbale, pentru că este o bicicletă care arată foarte bine și e confortabilă chiar dacă e stil MTB: are curbătura cadrului de metal, nu e drept (pe mine una mă enervează bicicletele de genul acela), nu e cu mult mai grea decât bicicleta mea, i se poate monta coș, lanțul se păstrează sub șiț, practic te obișnuiești cu ea cât ai zice „Goe”! 

7. Rezistență la borduri și gropi

Din păcate, știm cu toții că Timișoara nu doar că nu are piste bune, dar nici acolo unde nu sunt piste și trebuie să mergi pe drum, lângă mașini, nu e ok! Cumva, din fericire, bicicleta Goe este rezistentă și puternică pentru un asemenea impact, de orice natură ar fi el (borduri înalte, gropi minore spre medii, crăpături în asfalt, denivelări), deci pe partea asta oferă siguranță. Ideal este să avem o infrastructură dedicată doar bicicletelor, care să nu pună în pericol pe nimeni, dar e bine de știut totuși și că în condițiile actuale, Goe face față.

8. Bonus în perioada Covid-19

Reiterez ideea că este o modalitate de transport sigură și eficientă odată cu relaxarea măsurilor stării de urgență, care va începe după 15 mai. Metrou nu avem, dar nu vrem să ne înghesuim în firobuze, autobuze sau tramvaie (sau chiar mașini) și să ne regăsim în obositul trafic din Timișoara. Probabil că ieșirea nu va fi cu mult mai recomandată, și tot vom sta în casele noastre cuminți (mulți dintre noi, de frică), dar pentru cei care nu au o bicicletă și vor să iasă, cu grijă însă, vă încurajez să încercați serviciul de închiriere Goe. Este foarte greu oricum să facem mișcare cât stăm închiși în casă, măcar cu Goe mai putem pedala un pic și ajunge repede unde avem nevoie.

Aceasta este experiența mea cu Goe, pentru care mă simt foarte recunoscătoare, așa că mulțumesc pentru încrederea acordată. 🙂 Pentru orice curiozitate și întrebare, vă stau la dispoziție și sper să încercați și voi să vedeți cum e! Iar dacă ați încercat, vă aștept în comentarii să-mi spuneți cum vi s-a părut. 😀 Let’s Goe!

P.S. Orice articol cu (P) în titlu înseamnă parteneriat.

3 comentarii

  1. am colegi care au declarat ca se deplaseaza mai repede cu bicicleta in orele de varf.
    De, probleme de capitala.
    Si au si fitness included, for free, daily. E drept ca avem dushuri la munca.

    1. In perioada asta e incert cum și când ne vom întoarce la muncă, pentru cei care obișnuiau să facă work from home, dar cum se vor deschide unele localuri sau magazine… poate însemna un drum în plus. Iar eu întotdeauna voi susține mișcarea sub forma biciclitului. 😀 Și la noi, zic eu, te deplasezi mai ușor cu bicicleta la orele de vârf, deși nu suntem capitală, dar totuși suntem aglomerați.

  2. Faina poza! 🙂
    Nu e totusi mai grea/masiva fata de o bicicleta obisnuita? Ma gandesc ca daca ramai cumva fara baterie, m-as astepta sa fie mult mai greu de pedalat/impins decat o bicicleta obisnuita.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *