Yangtze sau locuri pe care nepoții noștri poate că nu le vor mai vedea

Dacă acum două săptămâni am ”vizitat” Amazonul și o parte din regiunea înconjurătoare, astăzi vreau să vă arăt o zonă la fel de frumoasă, dacă nu chiar mai … este vorba de cursul fluviului Yangtze ( sau Chang Jiang ), cel mai lung fluviu al Asiei și al treilea cel mai lung din lume, care șerpuiește doar în China. Din păcate este și el poluat în ziua de astăzi, pe măsură ce China ajunge ( dar n-o să reziste mult acolo ) o putere economică. Se pare că porțiuni ale fluviului sunt ”protejate”, dar mă întreb cât ”nisip” înghițim noi, de fapt, cu chestia asta … Mă rog, mai bine să vedeți ce e frumos și încă există.

  

 

 

 

 

 

Unul din cele mai deosebite locuri este ”Trei Defileuri”, o regiune pentru care fotografiile vorbesc de la sine. Defileurile sunt trei și se numesc Qutang, Wuxia, Xiling, cunoscute și ca ”Sanxia”. Aici s-a construit, aparent, cel mai mare baraj din lume, ”The Three Gorges Dam”, unul destul de disputat, de altfel. Unii spun că se protejează astfel inundațiile orașelor și fermelor din apropiere, precum și că se poate exploata  mai productiv hidroenergia. Pe de altă parte, aproximativ 1 milion de locuitori ( ce chilipir pentru miliardul lor și jumătate ) a fost nevoit să se mute din calea construirii barajului, iar ecologiștii sunt convinși că poluarea fluviului va fi și mai masivă, ducând la dispariție animale acvatice specifice zonei … Ce mi s-a părut mie dubios este că în descrierile multor fotografii găsite pe Google am citit ”will be under water next year” … cumva că înfățișarea zonelor se va schimba, nivelul apei crescând vizibil. Personal nu mă pronunț, pentru că, repet, sursele sunt variate și fiecare susține alt lucru, însă opinez doar că ar fi păcat să se distrugă frumusețea acestui loc. Nimic mai mult, doar poze:

  

 

 

 

 

Eu tot mă minunez de cât de frumoasă e planeta pe care trăim noi, amărâții de noi …
Sursă.

0 comentarii

  1. Superbe fotografii. Oamenii isi vor da seama ce au distrus de-a lungul a mii de ani, atunci cand vor ramane doar in niste cutii de ciment cu natura-n casa, sub forma unui ghiveci sau doua. De aia zic: o casa in varful dealului, o pusca sa alung „rationalii materialisti” si o vaca, asta da viata.

  2. nu stiu daca nu chiar „vor ramane mult timp acolo” la statutul de putere economica, adica nu-s contra la ce zis-ai tu, dar astept putin timpul sa treaca si functie de cat am si eu de stat pe aici, sa ma pot raporta mai bine! te-ai duce intr-un raid pe acolo? pe bune intreb?

    1. Păi mult timp … câțiva ani, hai 20 de ani maxim, dar mai mult nu le dau, și știi de ce ? 1. Comunism 2. Exploatare ( muncitori + resurse ) și poluare masivă. Am impresia ( desigur, e o părere personală ) că nu vor rezista, pentru că n-au pornit cum trebuie, adică sunt cam haplea știi, vor totul dintr-odată, iar asta nu se poate. E posibil să mă înșel, bineînțeles … 🙂
      Dar da, EVIDENT că aș da un raid pe-acolo, de-asta scriu articolele de genul acesta … sunt locuri pe unde aș da ”raiduri”. 🙂

  3. Un cadru natural de vis, chiar mai frumos decat imi imaginam eu ca exista in China. 😀 Chiar i se potriveste denumirea de Fluviul Albastru…
    Oare au dat in functiune hidrocentrala?

      1. Eu am cautat pe net, dar toate stirile sunt din 2009, nu am gasit nimic nou, de actualitate. De aceea te-am intrebat pe tine, poate esti mai informata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.