Lunca Urbană Bega și frumusețea biodiversității

Uneori, când ne gândim la sustenabilitate sau la problemele cu care ne confruntăm ca societate, suntem învățați să gândim la nivel global, la nivel macro: încălzirea globală, topirea ghețarilor, pandemia, dezinformarea, educația precară și altele. Asta pierde din vedere esența nivelului local, la firul ierbii (deseori, literalmente acolo) unde apar provocări care ar trebui să ne acapareze atenția poate ceva mai mult, sau altfel spus, problemele mari aplicate la nivel mic. Nu știu dacă v-ați gândit vreodată la biodiversitatea adăpostită de orașul Timișoara. La ce tipuri de animale sau ecosisteme găzduim în comunitate sau la marginea ei și ce facem ca să le protejăm?

Acum câteva săptămâni am avut plăcerea să particip la un tur organizat de Lunca Urbană Bega, și astfel am aflat mai multe și despre această inițiativă: un proiect de cartare științifică a biodiversității pe Canalul Bega, în zona Ghiroda-Plopi, totodată antrenând orășenii în activități de tip ”citizen science”, care să-i reconecteze cu natura. Când am citit asta, mi s-a părut minunat, și imediat mi-am zis, ca orice copil (adult) entuziasmat: ȘI IO VREAU! 

Așadar, în turul la care am participat, am aflat mai multe despre munca unui biolog specializat în zoologie (și ornitologie), direct de la doamna lector universitar doctor Milca Petrovici și dr. Cosmin Ivașcu, coordonatorul științific al proiectului și expert în biodiversitate. Pe măsură ce doamna Milca scotea din bagajul dânsei diversele echipamente de observație, ne povestea cu atât de mult entuziasm despre feluritele experiențe avute în cercetare pe teren încât sorbeam fiecare cuvânt cu mare interes. Dacă vi se pare plictisitor ce vă scriu eu aici, vă dau dreptate: nu se compară cu povestea reală și interacțiunea cu acești specialiști, foarte carismatici și care știu despre ce vorbesc.

După planuri mentale făcute pentru achiziționarea unui binoclu să ne mai uităm și noi după păsări (sau avioane), am continuat turul efectiv în ”lunca Begăi”, adică porțiunile de stufăriș și zăvoi ale Begheiului. Membrii proiectului ne-au împrumutat pentru observații propriul echipament și am putut să vedem rațe, un corcodel și un pescărel albastru plimbându-se pe malul Begăi. Perechea de rațe era la o întâlnire de curtare, aceasta fiind perioada lor de ”hai să te scot la un citro pe Bega, și poate ne pupăm bot în bot ascunși prin tufiș”. Vă rog să luați această descriere drept pur imaginativă. 🙂 A fost însă fascinant să urmărim perechea timidă alunecând alene pe Bega, într-o zi răcoroasă de toamnă

Vedeți voi, asta e chestia: natura e fascinantă, doar doar ne-am opri un pic să o observăm! Și nici nu trebuie să călătorim kilometri întregi pentru a o admira, e suficient să privim în propria ogradă: avem păduri înconjurătoare, parcuri, heleștee, acest ecosistem deosebit pe malul Begăi. El este amenințat, din păcate, de oameni care se plimbă cu jet ski-urile, sau alte activități care perturbă viața în această zonă. 

Cu această ocazie, am aflat despre multe alte ”fun facts” și lucruri interesante (dar triste) despre intervenția omului în natură. De exemplu, mulți oameni eliberează în natură țestoase din specii ”străine” sau care nu sunt indigene locului, sau eliberează pești care perturbă echilibrul ”vânător-vânat” în apă, fără să se intereseze dacă e propice sau nu. Oamenii taie perdeaua de pădure de la câțiva km de Timișoara, și astfel toate ciorile vin și se adăpostesc în oraș. E vina ciorilor? Sau e vina oamenilor că nu sunt capabili să gândească în perspectivă? Întreb și eu. 

Acest proiect și turul în sine mi-a reamintit cât de fragilă, dar puternică este natura. Poate părea un paradox, însă orice intervenție stupidă a omului poate să o dezechilibreze. În timp, ea se adaptează, își revine, dar nu putem și noi, pentru numele lui Dumnezeu, să lucrăm împreună cu ea, nu împotriva ei? Tonul isteric este intenționat, vă rog să-l citiți ca atare.

Un prim pas pentru asta e simpla conștientizare și APRECIERE. Proiectul Lunca Urbană Bega are propria pagină dedicată pe site-ul inaturalist, unde puteți vedea deja câte observații de specii (floră și faună) s-au observat deja în zonă. Desigur, oricând puteți insera propriile note pe această platformă, dacă vă faceți cont. Vă invit cu mare drag să îi urmărim și să le susținem activitatea, și să mergem în tururi când se mai organizează. Și dincolo de asta, să ne facem timp să ascultăm o pasăre cântând, să observăm vietățile din jur sau să facem o plimbare în natură. Nu uitați că fără ea, suntem nimic. 🙂

De pe pagina proiectului, menționez și eu informativ următoarele:

Acesta este proiect al Aquademica în parteneriat cu Universitatea de Vest din Timișoara și Primăria Municipiului Timișoara.

Proiectul „Lunca Urbană Bega” este finanţat prin Fondul pentru un viitor mai bun în comunităţi Timişoara.

Fondul pentru un viitor mai bun în comunități este un program coordonat la nivel național de @Federația Fundațiile Comunitare din România, finanțat de Lidl Romania și implementat la nivel local de @Fundația Comunitară Timișoara.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *