Jur solemn să spun adevărul și doar adevărul

Bun, am legumizat destul zilele acestea, nu voiam să revin pe blog până când nu aș fi aflat rezultatele de la contestații, dar nu mai îmi vine să înghit cum își dau unul și cu altul cu părerea despre cum e cu bacu’. ( nu îmi cer scuze pentru limbajul licențios pe care îl voi folosi ) Vă zic eu cum e cu bacu’. Un mare rahat, o dezamăgire totală. Făceam zilele trecute pizza și ascultam la radio cum Funeriu jubila că vezi Doamne, anu ăsta, 40% din cei care au trecut ăăăă ”examenul maturității”, sunt ăi mai deștepți, că asta-i cifra reală de promovabilitate. Are you fucking kiddin’ me ?

E incredibil cât de repede uită lumea. Nu, serios. Mai țineți minte că în anii trecuți existau acele probe orale la română și engleză, dar mai ales la sport ? Acolo unde orice mucea putea lua minim 9 ? Bun. Notele alea, frați uituci, ridicau mediile de rahat până la minim 6, adică treceai bacu’ dacă aveai minim 6. Așa e și anul ăsta, doar că oralele s-au transformat în certificate de competențe, iar mai marii luminați au decis că trebuie să facem sport pe calculator, să arătăm câți mușchi avem într-un tabel din Excel. Nici o problemă, eu mă bucur că au picat atâția muiști care nu fac decât umbră pământului, da’ vă rog nu vă mai pronunțați asupra diverselor chestiuni dacă nu știți cum stă treaba. Asta e CAUZA pentru care au picat atât de mulți năuci. Alta nu-i, vă zic eu, om de la locul faptelor.

Dac-ar fi totul pe bune, ( ce vis ! ) vă garantez … cado, cado, că n-ar mai promova decât maxim 25% din toți elevii acestei scumpe țări. Să nu se mai iluzioneze nimeni că anul acesta nu s-a mai copiat, că au fost mai corecți profesorii, că a înghețat iadu’. Astea-s baliverne, mă copii. S-a copiat în draci, s-au dat bani de protocol, s-au adus subiectele în săli cu rezolvări de minim 6 și tot așa. Nu se schimbă lucrurile în Românica așa ușor.

Și când încerci să te gândești la vinovați, intri dracu’  într-o polemică interminabilă, că ar fi atâtea de zis, oy oy. M-am mai luat de profesori o dată, ce rost ar avea să mai zic acuma de ei ? Nici unul. De părinți ce mai pot adăuga … își văd plozii ca pe cei mai inteligentus maximus sapiens de pe planetă, chit că au note mici la școală. Profesorii sunt de vină, că nu apreciază valoarea reală a tâmpitului. Sau au contraire, sunt cei care au note mari, dar umflate, dragilor, fără să reflecte deloc capacitatea lor intelectuală, oferind astfel tuturor amăgiri. Mi-ar plăcea ca părinții să se ocupe mai mult de copii lor, da’ o să săriți acuma, și o să-mi spuneți că săracii de ei lucrează, și că n-au timp, și că … Da, adevărat, v-am zis că se iscă un cerc vicios ?

În fine. Io pe calea asta vreau să-i mulțumesc scumpei mele mame că a stat în săptămâna cu bacul acasă, cu mine, și că m-a îngrijit ca pe un bolnav. Îi mulțumesc că m-a suportat în zilele ce au urmat examenului de la mate, în care am plâns întruna, ca o proastă, pentru nimic; pentru că am fost morocănoasă și că n-am vrut să vorbesc la telefon cu nimeni, nici măcar cu bunicii mei. Și vreau, oficial, să îmi cer scuze pentru că nu am luat note mai mari, și că va trebui să facă efortul imens de a-mi plăti facultatea, că nu cred că media 8,55 îmi va garanta un loc la fără taxă la FEAA.

Da, am luat 8,10 la română și 9,10 la biologie, asta în condițiile în care mă așteptam la minim 9,50 la ambele. Cum a fost posibil ? Credeți-mă că dac-aș ști, v-aș spune. Asta tot în condițiile în care cei care au copiat de la mine ( majoritatea ) au luat note mai mari. În aceleași condiții în care alții mai proști ca mine, sau hai să zic mai slabi, ca să nu jignesc pe careva, au luat note mult mai mari decât mine, care am fost toate orele la școală și am renunțat la o grămadă anul ăsta ca să stau să mai învăț ( nu vă gândiți că mi-am dat și sufletul din mine pentru asta, nu, dar am avut ceva mai multă preocupare ). Evident că am depus contestație, nu pot accepta asemenea note, când îmi știu valoarea. ( mâine cică aflu rezultatele ) Așa că vă mai spun o dată, notele de la bac nu reflectă valoarea unui elev care a terminat liceul. ( eventual, în foarte puține cazuri, adică excepțiile, și știți că nu tratez excepțiile )

Cred că am terminat, ”pe scurt”, ce-am vrut să lămuresc odată pentru totdeauna. Nu vreau să aud de la voi compătimiri, nici felicitări, nici nimic legat de ce am făcut eu la bac. Dacă vreți să mă contraziceți la subiect, cu dragă inimă. Altfel, vă rog, abțineți-vă.

32 de comentarii

 1. eu ma bucur ca au fost scoase oralele. Erau o bascalie oricum si doar faceau sa creasca media unor cretini. De exemplu daca lua unul 10 la oral si 5 la scris media era 7.50 iar daca altul lua 7 la oral si 8 la scris avea aceeasi medie. In plus sunt pentru introducerea examenelor la admitere la faculte. Eu asa am dat si s-a mai cernut din aia care nu aveau habar cu ce se mananca facultea. Asa cu dosarul intra tot felul de specimene care nu stiu materie dar au auzit ca facultea aia este buna.

   1. pai eu am cand am dat examen de admitere era taxa de inscriere si taxa de examen si tot am fost peste 5 persoane pe loc. Nu mai spun de facultatile mari de genul medicina sau drept unde erau 10-20 pe loc. Dar partea interesanta este ca daca te inscrii la mai multe facultati s-ar putea sa ai 2 examene de admitere in aceeasi zi 🙂

 2. Dca se gasesc vreo 10 rataciti din promotiile anterioare care vor aceeasi facultate ti s-au dus din start 10 locuri la buget.
  Ori se hotaresc pe un model de BAC echitabil, ori sa bage naiba admiterea prin examen la facultati.
  (Eu am dat bacu’ prin 2003, cand desi s-a luat in considerare sportul, probele orale au fost admis/resprins, necontand la media finala.
  Rezutatul? Dupa un an am schimbat facultatea si am intrat in concurenta directa cu cei din promotia 2004, unde bine inteles s-a revenit la sistemul cu probele orale in incluse in medie.)

 3. Problema e ca la noi totul e putred. Toate incep undeva inainte de asa zisul examen de capacitate. Se cer prea multe in scoli, se trec cu vederea in multe locuri pentru a oferi medii mari copiilor si „se mai lasa” la examene, pentru ca toti sa aiba o sansa reala. Asa merge mai departe la liceu. Admiterea la facultate se face din nou pe baza notelor. Si asa la politehnica un elev de la un profil uman vine cu 10 la matematica si ia fata unuia cu un 8 muncit. Una peste alta, bacalaureatul e privit ca un examen de bun simt si in acelasi timp un factor decisiv pentru admiterea la facultate. Se considera ca si cei care n-au invatat merita o nota decenta pentru a avea sanse mai departe, atunci cand se vor pune pe invatat (da, stiu cum suna dar asa e). Intr-un fel 100% romanesc, e foarte normal ca ostilitatile sa se desfasoare asa.
  Trebuie regandit acest sistm de invatamant, dar din pacate nu se va putea trece peste multe prejudecati ale romanilor – si o luam de la capat. De exemplu in Romania nu ar accepta nimeni admiterea la facultate prin interviu, cum e la universitatile de prestigiu; dar ar fi nevoie de o justitie foarte prompta pentru a sanctiona toate neregulile si aranjamentele. Nu cred ca suntem destul de civilizati pentru asa ceva. Deja examenele de admitere la facultati nu mai reflecta realitatea.
  Apropo de ce ziceam cu matematica, pentru admiterea la Politehnica se invata efectiv rezolvarea exercitiilor de analiza matematica. Desi e o culegere de probleme care l-ar speria char si pe Dracu’, exista alternative si pentru cei mai inceti la minte.

  1. Da, am auzit de invatatul subiectelor pe de rost .. adica mai degraba al rezolvarilor 😀 Desi eu nu pot sa pricep de ce sa te duci undeva unde stii ca nu esti bun … 😐
   Oricum, ai dreptate, problema e mult mai „adanca”.

   1. De ce nu esti bun? Ca nu ai cunostinte de matematica superioara? In plus, acum rezolva programele de calcul aceste probleme. E doar stilul romanesc: sa ceri foarte mult ca sa ramai cu notiuni de baza.
    P.S. Vreau sa ma ajute mada cu conicele alea…

 4. @Dam167: Nu, exista persoane care stiu sa rezolve problemele din culegerea de Poli, singuri sau cu putin ajutor, sau cei care le tocesc. Ca si cand te-ai duce la ASE, sa zicem, si tocesti problemele de info, economie sau mai stiu eu ce, doar ca sa treci. De ce ? Se presupune ca poti sa le faci si tu singur, sau macar sa le intelegi daca te ajuta cineva … In sensul asta ca nu sunt buni, vorbeam in general.

 5. Bine, pana sa ajungem la facultate avem toti o idee: daca vrei Politehnica, trebuie sa stii matematica si fizica; sau daca nu stii, sa fii capabil sa inveti. GRESIT. Da, se leaga. Da, e un domeniu unde ai nevoie de tehnica si implicit de calcul. Dar poti deveni un inginer bun cu matematica de bun simt. E mai trist sa rezolvi prblemele alea de analiza matematica „cu ajutor” decat sa fii limitat la matrice si la sisteme de ecuatii si sa stii sa le folosesti in aplicatii practice.
  Tot vorbesc de practica si aplicatii. Un exemplu ar suna asa: daca se da un corp de forma neregulata, ii poti calcula volumul (in mod precis) folosind integrale? daca nu, atunci rezolvi degeaba diverse tipuri de integrale. Cei mai multi dintre noi am imparti acel corp in corpuri sau figuri simple si am calcula cu o matematica de bun simt acel volum – desigur, acceptand o eroare considerabila.

  1. Draga, tu tii mortis sa despici piatra-n patru si capra .. 😛 Ca sa fiu foarte clara, cineva orientat spre total alt domeniu, sa zicem … limbi moderne sau filosofie, nu ar avea ce cauta la Poli, daca nu are un minim simt indreptat spre aceasta ramura ”reala”. La asta m-am referit. Chiar daca rezolva problemele alea cu ajutor sau fara. Daca nu iti place ceea ce faci … e degeaba. E adevarat ca se cere prea mult si ca sunt lucruri inutile care se fac, normal ca nu toti stiu ce vor si sunt dezorientati putin in alegerea lor. Da’ asta tot incerc sa zic … daca nu te stii pe palieru’ ala, nu te du, frate. 🙂

 6. Bun, caderea multora n-a fost ca n-au avut media totala, ci ca au picat unele examene direct. Plus ca oralele alea nu erau asa de usoare, desi toti cred asta. Io am luat 9.5 la engleza, in conditiile in care eram cea mai buna din liceu, doar pentru ca am prins o ciufuta in comisie.

  Felicitari pentru note, sunt foarte bune, chiar daca din pacate iti dau peste cap admiterea. Asta e inca un maxim rahat, macar sa fi putut da examen la faculta, sa intri pe pielea ta, pentru ca se pare ca poti 🙂

  Si io is de acord ca, daca ar fi fost ZERO CORUPTIE, era zidul plangerii in toata tara, ca promovau max. 10%, la cat de „destepti” ii vad io pe unii, dar si asta a fost un bun sut in tender. Poate se mai trezesc oamenii din amorteala.

  1. Asa-mi place asta cu „cea mai buna din liceu” = 0. Sunteti inca tineri dar va veti da seama cat de mult conteaza treburile astea. Aia cu cercul de matematica ajung toti sa invarta 3 chitante la 30 de ani. Nu promovau 10%, dar erau note mult mai mici. Momentan nimeni nu invata pentru ca se poate si asa. Apropo, 9,5 e nota de regretat? Sunt grele oralele astea de sunt note numai peste 9…

 7. Foarte bine punctata toata treaba. Banuiesc ca ai citit la mine cam care e situatia mea, una similara cu a ta. Adica mama ma-sii, nu ca am facut ce s-a cerut, am facut chiar mai mult decat s-a cerut si nu e ca am batut campii ci am scris tot ce se putea scrie despre subiect. Dar n-a fost de 10 cum m-am gandit eu, a fost de 7.85.
  Peste tot s-a copiat in draci. La mine in liceu ne intrebau ceilalti cu care mai dadeam (de la alt liceu) daca vrem sa dam bani sa copiem, da le-am inchis-o foarte usor.
  Bine, nu mai zic ca multe tute de la mine, despre care poti sa zici ca au creierul in criostaza, atat de proaste sunt, au luat note mult mai mari decat mine.
  Dar nu, nu m-am stresat aproape deloc cu pregatirea pentru bac. La romana m-am obosit sa invat chestiile pe care nu eram sigur si la istorie am stat doar o ora cu caietul in fata (asta pentru ca stiam deja totul din timpul anului). Doar economia mi-a dat batai de cap ca a trebuit sa invat materia de unul singur, da’ am rezolvat-o in o luna jumate.

  Oricum, n-au avut bun simt nenorocitii aia care nu i-au trecut pe inteligentii aia de au dat bani. Foarte nesimtiti. (Da, s-a intamplat…)

 8. Aaaa si am uitat sa mentionez…cum ar arata bacul in forma sa cea mai relevanta din punctul meu de vedere. Test de IQ si gata.

 9. Chiar daca nu vrei sa auzi felicitari, eu totusi tin sa iti spun ceva. Anume ca, de ar fi toti astia de varsta ta, asa seriosi ca tine, ar fi mult mai bine. Insa majoritatea se dau „sm3k3ri” pe hi5, de unde putem intelege de ce capacitatea lor intelectuala, este undeva sub 0….

 10. @Dojo: Da, asa-i, ( mersi ! 🙂 ) dar puteai sa zicem, sa iei un minim 6-7 la oral, oricat de prost ai fi … ceva ceva tot spui acolo. Si na, mai e si sportul … aia care nu-s destepti, macar sunt buni la sport. Si da, mi-ar fi placut la nebunie sa dau admitere, dar … nu aici, nu in TM, nu la FEAA. La ASE as mai fi zis, da’ pacatele mele, nu poci sa merg acolo. 😀

 11. Nu am o statistica exacta, dar inteleg de la tine ca o mare parte a celor cazuti nu au cazut la vreuna din materii, ci nu au facut media 6 ? Oare sa explice asta diferenta ?

 12. Ba prinzi loc la fara taxa cu media aceea. Crede-ma ca stiu. Si eu am terminat FEAA si acum fac master acolo asa ca stiu cam tot ce tine de facultatea asta. Si daca iti vezi de treaba si inveti o sa ramai la buget mult si bine. Uite, eu am fost profil uman, adica eram total nula cand venea vorba de cifre si matematica si totusi, fara prea mari eforturi am reusit sa stau 3 ani la buget, pana am terminat cu licenta (alt rahat pentru care se face mare tamtam). So, don’t worry! You’ll be just fine daca alegi FEAA. Atat doar, sa ai grija pe ce specializare mergi.
  Multa bafta!

  1. Hmm .. multumesc pentru incurajare, dar … mediile de anul trecut de la fara taxa se incheiau cu 9,40 … :D, ceea ce nu mi-a dat foarte multe sperante. Da, sper sa ma tin de treaba si chiar de nu intru, sa trec in anul 2 la fara taxa … cat despre specializare, mi-am ales-o deja: Economie si Afaceri Internationale. 😀 Sincer, abia astept, sunt chiar entuziasmata, nu stiu de ce ! Bafta si tie:)

 13. In semestrul doi poti trece la fara taxa. Si mediile pe care le-ai vazut tu sunt cele de dupa prima etapa de admitere, nu dupa a doua cand foarte multi se retrag si notele de la buget scad simtitor. E foarte buna specializarea.

 14. Bine, copilasi. Hai sa tragem niste concluzii, acum ca s-a terminat. Asta a fost printre primele examene pe care le-ati sustinut. E de inteles ca sunteti obositi, nervosi si asa mai departe. Dar…
  @Gabi: „Adica mama ma-sii, nu ca am facut ce s-a cerut, am facut chiar mai mult decat s-a cerut si nu e ca am batut campii ci am scris tot ce se putea scrie despre subiect.” – imi e greu sa cred. Ai sa te convingi in anii ce urmeaza ca nu impresionezi pe nimeni cu „mai mult decat s-a cerut”. In al doilea rand, la orice materie unde subiectele se dezvolta in scris exista loc de interpretari. In al treilea rand, nu are nimeni nici un motiv sa-ti dea 7,85 daca tu meriti 10. O mai spun o data: NU EXISTA ASA CEVA. Da, altii care au dat spaga si au luat note mari; dar nu iei tu nota mai mica daca ai invatat. Se pare ca ai o problema cu autoevaluarea. Am vazut si eu copii care au iesit triumfatori ca au facut „tot” dar au luat nota mai mica.
  @Dojo: Conteaza la ce nivel esti si la ce nivel se face corectura. Nu conteaza ca ai fost tu campioana pe sate. Desigur, unele aprecieri cotextuale pot influenta nota, pentru ca suntem oameni.
  Bacalaureatul e un examen care ar trebui sa reflecte (teoretic) niste cunostinte adunate in 4 ani de liceu (5 in cazul unora). Niciodata un singur examen nu poate cuantifica in mod real o asemenea perioada. Nu va lasati furati de euforia care vine cu „am stiut” ci judecati la rece, luand in considerare cea mai proasta situatie. E foarte probabil sa gresiti ceva la momentul respectiv din caua lipsei de concentrare.

  1. Nici vorba. Crede-ma ca eu cand gresesc, recunosc greseala, nu caut sa dau vina pe cineva. Ideea nu era „sa impresionez”, ideea era sa fiu sigur ca am acoperit totul, sa am si o rezerva. Si da, nu au motiv sa-mi dea 7.85 daca eu merit 10, dar poate sa-mi dea asa daca corecteaza lucrarea in scarba. Pe subiecte mult mai grele la scoala am luat 10, la teze am luat 10, n-am avut nicio problema la materia asta. Altii vad ca au crezut altfel…

 15. Nu-mi vine sa cred ca la romana ai luat doar atata 🙁 Imi pare foarte rau… Vrei sa ma duc sa le fac buzunar la gat? 😀
  Deci vrei sa dai la FEAA? 😀 O sa-ti placa. Mai stam de vorba dupa ce intri. Chiar daca intri la taxa, poti sa treci la fara taxa daca inveti bine.
  Nedreptati se fac… Eu cand am dat bacu’, la romana oral am luat 9,50, desi eram fff buna. In schimb, a luat 10 un putzoi care in fiecare semestru ramanea corijent la romana, o data era sa ramana si repetent. Cred ca am spus destul…

  1. Alta campioana pe sate. Ce mare lucru e la proba aia amarata de romana oral? Si ce daca a fost repetent? Nu putea sa citeasca o poezie si sa spuna cateva lucruri? Mai era o tanti binevoitoare acolo si gata. Poate tu ai avut un subiect mai complex si a fost loc de mai multe aprecieri. Pana la urma una e Greuceanu si alta e Luceafarul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *