Inspirația lui Darwin – cu adevărat inspirațională

În lenea ce mă cuprinsăăă azi la prânz, când mă trezii, mă uitai pe Discovery Science, cred, la un documentar despre insulele Galapagos. Mi-a stat inima așa în loc la minunățiile pe care ni le-a arătat … așa că, evident, mi-am găsit inspirația pentru articolul ”turistic” de week-end-uri.

Acuma … sper că nu v-ați obișnuit să scriu doar despre orașe, stațiuni, țări și alte de-astea, pentru că această categorie se numește ”Virtual, prin lume”. LUME !! Adică peste tot. Și dacă o să aveți vreodată ocazia să ajungeți în Insulele Galapagos … nu veți regreta. Eu, cel puțin, îmi doresc să experimentez cât mai multă diversitate geografică, climatică, culturală etc. în anii mei de viață. Deocamdată-s blocată în Timișoara, dar mă revanșez eu mai încolo. :))

Articolul de azi e începutul. 😛 Deci, Galapagos, spune-se, unul din cel mai interesant arhipelag din lume, sau, cel puțin, măcar din Oceanul Pacific, pe baza căruia Darwin și-a fundamentat teoriile. Hmm .. În sudul Americii de Sud, insulele de origine vulcanică își găsesc tihnit locul la confluența curenților oceanici, care conferă astfel biodiversitate peisajului. Statul Ecuador se ocupă de aceste insule, în caz că nu știați. Dar sigur cunoșteați și ”porecla”, Insula Țestoaselor. ( cele uriașe )

Poate nu v-ați gândit că insulele sunt și populate, dar, surpriză, sunt ! Limba care se vorbește între aproximativ cei 25 000 locuitori este spaniola, aceștia ocupându-se, în general, cu turismul pe cele 18 insule.

Interesant este că aceste insule se află în continuă deplasare, fiind amplasate pe o placă tectonică importantă, anume Nazca, acest lucru cauzând numeroasele erupții vulcanice din insula Fernandina, cea mai nou formată insulă, ultimul incident având loc acum 2 ani.

Viețuitoarele, așa cum v-am spus, sunt diverse și nemaipomenite. Îmi plac că trăiesc într-o simbioză frumoasă multe dintre ele, am văzut în documentar cum iguanele lăsau crabii să se urce pe ele și să le mănânce reziduurile marine de pe piele. Asta pentru că iguanele s-au adaptat la apă și ca să-și procure hrana, se scufundă timp de maxim 10 minute ca să consume alge din adâncuri. Apoi leii de mare lasă mici șopârle să le curețe de musculițe sau alte cele, țestoasele uriașe permit unor păsăruici să le mănânce paraziții… și tot așa. Acvaticii Galapagos-ului sunt și pinguinii, rechinii ciocan și chiar delfinii, balenele. O altă caracteristică din lumea păsărilor o reprezintă fregatele, acele păsări ciudate care își umflă gușa roșie. Mai sunt întâlniți și rozaliii flamingo. Singurul dezavantaj în zilele noastre este acela că oamenii, proștii ăștia, au populat insulele cu animale și plante nespecifice zonei, punând astfel în pericol fauna și flora endemică insulelor Galapagos. Trist … și să nu mai zic de vânatul excesiv … Poate să fie UNESCO tata lor, dar degeaba, dacă nu stă cu biciul după ei.

No și acum să vă arăt ceva poze, nu-i așa ? 🙂 Minunați-vă și voi …

Apropo, dacă doriți să aflați mai multe despre acel documentar, se numește Galápagos – The Islands that Changed the World, are trei părți și este dublat de Tilda Swinton, ceea ce e foarte cool. 😀 Aaa, e realizat de BBC în format HD, vă spun, mie mi-a căzut bărbia-n palmă și ochii mi s-au dilatat de parcă aș fi fumat cine știe ce.

Vă mai las și un link de prezentare de pe National Geographic Expeditions, e foarte tare.

20 de comentarii

 1. Articolul tau imi aduce aminte de Tele-enciclopedia :).
  Acolo ma uitam eu cu ochii cat cepele la minunatiile lumii asteaia, iar Galapagos chiar mi-a ramas infipt in cap. Abia de curand am aflat ca acolo a avut Darwin „revelatia”, nici nu e de mirare.

 2. Minunata prezentarea, eu ador insulele coraligene, dupa cum bine stiai. Insa daca e vorba de insule vulcanice, cred ca cel mai interesant arhipelag din lume e Hawaii. Si o sa-ti demonstrez asta intr-un viitor articol. 😛 😀 😉

     1. Uite.. cautam niste informatii pe niste siteuri pentru niste nevoi de viitor 😀

      Articuloaso care esti tu articuloasa :mrgreen:

 3. Ce m-as plimba printre testoasele alea imense!!! Doar pentru o astfel de plimbare, m-as deplasa pana acolo 🙂 Ce sa mai zic de peisaje, natura si multitudinea speciilor, aa, iar faptul ca Darwin a trecut pe-acolo se inscrie tot la capitolul motivelor PRO vizitei acestor insule 🙂

  1. Buna, Nana, din pacate nu am fost acolo – aceste articole erau de pe vremea cand eram in liceu si cautam locuri interesante pe internet si scriam despre ele. Acum nu mai fac asta 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *