Conjunctivita

Nu, nu e vorba de ACEA conjunctivită, ci de boala oamenilor care nu ştiu să folosească modul verbal numit conjunctiv. Mi`am amintit că voiam mai demult să lămuresc acest lucru, dar am uitat. Mă uitam întâmplător la emisiunea lui Ciutacu`, “Vorbe grele”, în care erau invitați Hhhonorius Prigoană şi Oana Dobre ( o jurnalistă, cică ). Nu, nu fac politică / propagandă, ci vreau să atrag atenţia asupra unei chestiuni gramaticale. Oana Dobre s`a cam dat deşteaptă în faţa lui Hhhonorius, întrebându`l cu câţi de “i” se scrie “să fii”. Acesta a răspuns: “cu un i”. Replica ei: “greşit, se scrie cu doi”. Eh, a crezut ea că are dreptate. Apăi … s`au cam înşelat şi don`şoara şi Hhh. În primul rând, nu a pus întrebarea corect, şi de aici a picat totul. Trebuia să ofere un ANUMIT context, şi apoi să îl verifice pe Hhh dacă ştie să folosească bine conjunctivul. Ce vreau să spun e că, în funcţie de situaţie, e corect “să fi”, alteori “să fii”. Ca să fie şi mai clar, voi da şi exemple. Buuun ….

1. Conjunctivul prezent:

eu să fiu   – noi să fim
tu să fii  – voi să fiţi
el/ea să fie – ei/ele să fie

Exemplu:

Te sfătuiesc să fii cuminte şi să nu deschizi uşa nimănui.
Te rog să fii la ora 8 acolo!

2.Conjunctivul perfect:

eu să fi fost –noi să fi fost
tu să fi fost – voi să fi fost
el/ea să fi fost – ei/ele să fi fost

Exemplu:

Mi`ar fi plăcut să fi câştigat premiul acela.
Era mai bine să`i fi spus adevărul.

Sper că aţi înţeles.
Apropo, mi`am făcut blog subscription ( până mă prind cum naiba se face RSS`ul ), sunteţi liberi să vă “înscrieţi”, ba chiar vă poftesc să o faceţi, în cazul în care, bineînţeles, vi se pare că merită.
Şi acum pauză, câteva zile. De data asta e pe bune, nu mai revin cu posturi, pentru că voi fi în febra bagajelor! 😀
Îmi doresc drum bun şi distracţie cât cuprinde! Şi vouă la fel, să nu ziceţi că sunt rea.

0 comentarii

  1. …tralala si trululum, postez cand tu esti pe drum/ si doresc sa mai revii, noi articole sa scrii. Revenind la ordine, cred ca atunci cand, in general, cineva spune scurt: „conjunctiv”, se refera la conjunctiv prezent. Cand insa face pe desteptul la TV…e un mare idiot pentru ca astfel incalca niste chestii de politetze si subtilitate in primul rand si, in al doilea rand, iata cum s-a expus ochilor critici si mintilor cunoscatoare. Prost crescuta…ce sa ii ceri ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *