În gimnaziu, împreună cu câțiva colegi de clasă, ne-am înscris la concursul național Sanitarii Pricepuți, practic un concurs de acordare a primului ajutor. Îmi amintesc și acum: eu eram responsabilă cu kitul de ustensile – să înmânez rapid colegilor mei ba un bisturiu, ba plasturi, sau dezinfectant. La teorie, ne-am împărțit capitolele: eu aveam delegată secțiunea ”Arsurile”. Îi mai repetam maică-mii prin casă ce trebuie să faci pentru arsurile de gradul 1, gradul 2 etc. Aveam de trecut prin părți de teorie și un caz simulat cu un manechin, pentru partea practică.
Am participat așadar la concursul local, ne-am calificat la județean și am ajuns inclusiv la etapa națională, care s-a desfășurat la Buzău. Acolo am câștigat locul 5. Pot să spun că a fost o experiență foarte utilă, cred că e foarte important să știm cum să acordăm primul ajutor, măcar la un nivel de bază.
Așadar, când Roxana de la MENSAVE mi-a scris pentru a-mi povesti despre afacerea lor nou-înființată, m-am gândit că absolut merită dat mai departe. Cu sediul în Timișoara, MENSAVE oferă cursuri avansate de prim ajutor pentru persoane fizice și juridice, folosind manechine avansate cu software tehnologizat și feedback în timp real. La Buzău acolo n-am fi știut dacă resuscităm bine omul/bebelușul (puteam doar presupune), dar aceste manechine avansate pot să ofere un astfel de răspuns. Nu pot să spun că nu îmi place când tehnologia este folosită pentru scopuri bune. 🙂
Compania MENSAVE este membru oficial al Consiliului European de Resuscitare și lucrează cu medici de anestezie și terapie intensivă, medici de medicina muncii și paramedici SMURD. Am menționat mai sus de ”om/bebeluș”, deoarece MENSAVE oferă atât ore de prim ajutor adult, cât și pediatric. Cursul de adult vizează siguranța salvatorului, poziția laterală de siguranță, manevra Heimlich, suportul vital de bază și altele, și durează 4 ore. Pentru primul ajutor pediatric, pe lângă cele de mai sus, se învață și primul ajutor în caz de arsuri, hemoragii, traumatisme, etc. Aceste cursuri se organizează destul de frecvent, le puteți urmări aici, și pot fi de interes pentru oricine, adulți, părinți, și companii.
În timp ce scriam ”siguranța salvatorului”, mi-am amintit că, la Sanitarii Pricepuți, eram depunctați dacă nu aveam noi, sanitarii, grijă de noi prima dată, ca mai apoi să începem acordarea primului ajutor. Concursul însă a fost acum multă vreme, și nu are sens să trăiesc din amintiri. Ce nu se practică, se uită. Astăzi avem companii ca și MENSAVE care își propun să aducă o schimbare în comunitate și să sprijine în același timp sistemul medical de urgență din țară. Până vine o ambulanță, timpul de așteptare poate fi un timp de salvare…dacă știm cum să acordăm corect primul ajutor.
Voi știți să acordați primul ajutor?
În perioada aceasta a sărbătorilor, dacă vreți să cumpărați cadouri sustenabile traduse în ”experiențe”, puteți să cumpărați pentru cei dragi un card cadou MENSAVE care oferă participarea la orice curs de prim ajutor, valabil 1 an de zile.
Acest articol este scris în colaborare cu MENSAVE, companie de prim ajutor specializat din Timișoara.