Despre stil – partea I

Cred că perioadele prin care trecem în viață ne obligă, într-un fel sau altul, să ne redescoperim, să învățăm ceva nou despre noi înșine sau să recalibrăm niște aspecte personale. Poate fi vorba despre pandemie, despre război, despre toate lucrurile care se schimbă și ne pun în față o oglindă: Dar tu cine ești, de fapt, și cum vrei să defilezi prin viață? 

Astăzi, un subiect frivol care mi-a pus întrebări de-a lungul maturizării mele (aici, schimbarea a venit cu vârsta, nu neapărat alte evenimente tragice) are legătură cu stilul personal. Poate sunt oameni care par stilați și cu bun-gust de când lumea, eu știu sigur că nu am fost așa, dar că … sper eu, devin o astfel de persoană. 

Practic, stilul meu a fost mereu personalitatea mea focoasă, dar ca o aparență, asta nu s-a văzut mereu și în exterior – la nivel de îmbrăcăminte, coafuri, stil de machiaj, coloristică etc. Sigur, cu toții am avut perioadele noastre… de gimnaziu sau liceu. Eu una, cu siguranță am trecut prin multe: pantalonii militari, hainele toate roz, părul scurt tuns băiețește, sprâncenele pensate anapoda, tuș negru la ochi, tocuri de 10 cm, haine prea mature pentru mine, haine prea cool pentru mine, șuvițe blonde și multe altele. Uneori mi se mai zbate ochiul când mă uit la pozele din urmă, dar m-am cam obișnuit. 

(gen…)

Evident, doresc ca ce e în interior să se reflecte și în exterior, într-o măsură sau alta. De ceva vreme caut acest stil personal multi-valent care să reflecte variatele dimensiuni ale personalității mele și să reprezinte mereu cine sunt, de fapt: îmi place și rock, îmi place și sport, îmi place și elegant, și office. Procesul meu e o continuă învățare, dar cred că pe alocuri am reușit să-mi însușesc câteva noțiuni care mi se par util de dat mai departe. Sigur, știu că sunt persoane care au un job din a-i ajuta pe alții să-și găsească stilul personal, dar mie nu mi se potrivește partea aceasta. 🙂 Așadar, o să vă împărtășesc din experiența mea de om normal. Recomand să nu luați cu literă de lege ce zic eu, totuși, ci doar ca un punct de plecare pentru propriile călătorii pe drumul stilului. 

Accesorii

Cred că acolo unde există niște accesorii de bună calitate și de bun gust, ele pot accentua foarte bine ținută chiar banală. Am renunțat acum ceva timp la ”gablonțuri” și am încercat să mă concentrez pe bijuterii de calitate, argint, placat cu aur sau chiar aur (în mare, mai am și cercei de ceramică, de exemplu, dar mai puțini). Aici putem vorbi și despre ochelari de soare, eșarfe, genți sau orice pigmentează un pic o înfățișare. Voi zăbovi un pic asupra unuia anume.

Pentru că soțului meu îi plac foarte mult ceasurile, au revenit și ele în atenția mea de ceva timp, cu toate că port un ceas pe mână de când mă știu. Recomand ceasuri deosebite de la mari case de ceasuri, care au și prețuri accesibile, desigur. 🙂 Nu oricine poate să-și permită un Rolex, dar poate că un Seiko Pressage Automatic (cum e în poza articolului) e mai la îndemână. 

Deși sunt amatoare, îi recomand pe Jeni Elle și pe Teddy Baldassare pentru inspirație, eu îi consider ”the go-to persons” în acest domeniu online cel puțin. Prezintă de la cele mai accesibile ceasuri la cele high-end, video-urile lor sunt destul de atractive și informative.

Culori

De când m-am uitat la Mad Men anul trecut și am observat personajul lui Joan Holloway, m-am documentat mai mult în ceea ce privește culoarea pielii mele și culorile care mi s-ar potrivi mai bine – asta în combinație și cu părul meu roșcat. Sigur, nu e scris undeva că nu ai voie să porți albastru dacă ești blondă, însă mi se pare util să știm cum putem jongla cu multitudinea de culori din jurul nostru. Nu aș zice că respect tematica asta 100%; de exemplu în ultima perioadă am exersat cu culori aprinse și eu: albastru royal, verde, roșu – cred că mă prinde. Asta ca să nu port mereu alb și negru sau crem, deși îmi plac. 🙂 

Andreea Balaban are diverse video-uri pe aceste teme – din nou, nu totul trebuie luat ca atare, însă mi se pare că ne oferă șansa de a explora un pic mai mult cu ceva ce poate nu ne-a trecut prin minte de la o persoană care… cam asta face, printre altele. Până la urmă, e vorba și despre gust, iar gusturile nu se discută.

Coafuri

Mi-a luat foarte mult timp să descopăr că părul meu ondulat poate fi tuns de cineva profesionist fără să mă duc la un coafor și să mi-l întindă imediat. Practic, abia în 2020 am descoperit asta prima oară. Podoaba capilară e prețioasă pentru multe femei, așadar poate fi un punct important al stilului – fie prin culoare, fie printr-o coafură specifică

Eu mai asociez și a nu lăsa de izbeliște părul aici, cu toate că nu mereu îmi iese. Îmi place să mă uit la Lale Temori pe instagram pentru trucuri despre păr, deși părul meu nu se aseamănă deloc cu al ei. 

Machiaj 

Și în privința machiajului am … evoluat mult. :)) Consider că un machiaj simplu, dar potrivit, poate să facă minuni stilului. Aici cred că mi l-am definit destul de bine pe al meu: roz în obraji, culorile pământului la ochi (auriu, bej), buze roz sau roșii, sprânecene conturate, sau combinații de nuduri printre acestea. Alteori, doar ”naturelle”. Cam așa mă machiez 90% din timp, dar, la fel, până am ajuns aici, multă apă a curs pe Bega. 

Am trecut și prin mâinile unei prietene care e make-up artist (vedeți mai jos), dar m-am inspirat mult și de la Andreea Ali. Realizez că sunt unele tehnici de machiaj care mie nu mi se potrivesc sau care, cel puțin, nu mi le pot face singură și să mă și avantajeze. Ce am mai învățat e că în orice magazin de genul Sephora sau Douglas, dacă cereți un sfat legat de culori sau pigmenți sau nuanțe, puteți oricând testa înainte să cumpărați, pentru a vă face o idee dacă se potrivește sau nu.

Despre vestimentație și haine simt că trebuie să scriu separat, așadar o voi lăsa pentru partea a II-a. 🙂 Cu ce vreau să concluzionez e că înțeleg că stilul personal nu e ușor de găsit pentru toată lumea, dar cu siguranță sunt pe ici colo niște trucuri pe care le putem cu toții aplica astfel încât să fim numai și numai avantajați. 🙂 Până la urmă, e un proces de descoperire și nimeni nu știe cât timp ia, depinde și de conjunctură, de anturaj, de modelele după care ne uităm… Pentru mine cu siguranță a fost un rollercoaster și dacă s-ar fi acordat vreodată premiul pentru cea mai prost stilizată persoană din încăpere… l-aș fi luat cu brio nu de puține ori. :)) Fac mișto de propria persoană și pentru că, până la urmă, e firesc. Doar că îmi doresc să fiu mai bună la asta, la ”potriviri”.

Sper că ați găsit ceva de folos aici și dacă vreți să împărtășiți propriile experiențe, vă ascult în comentarii. Weekend fain!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.