Ce mai citim – relevant, popular? Și cât de încredere?

Nu am fost niciodată fata populară din liceu, așa că titlul e un pic … meh, dar poate despre asta altă dată. Despre mine nepopulara, adică. Azi abordez acest subiect de ”ce mai citim” din dorința de a recomanda câteva surse și a afla altele noi. Surse de ce? Lecturi interesante, diferite, credibile, nu ”mainstream” neapărat și nu cărți! Cărți altă dată. Eu îmi iau ”știrile” în 2 feluri: newsletter sau Facebook. Și văzusem zilele trecute un link care zicea că Nenea Ion Faimosul Miliardar urmărește nu știu ce site sau sursă de informații și, ca orice oameni, ar trebui să-l urmărim și noi.
Vreau să știți că eu înțeleg. Înțeleg dacă Elon Musk citește niscaiva cărți pe care le recomandă toți sau care sunt best-seller-e, (și 50 Shades of Grey a fost supervândut … și?) ba chiar dacă e abonat la un site supercool. Bravo domnului Elon și a miilor de alți oameni de gen. Să fie sănătoși și fericiți. Eu însă, chit că înțeleg, refuz să mă conformez.
Nu, nu refuz doar de dragul încăpățânării, Doamne, eu? Deseori mă ia și pe mine valul, ar fi o ipocrizie să neg. Dar caut cu destulă precauție acele articole sau discuții relevante pentru mine, pentru zona mea de interes, care să fie logice, să nu abunde în prostii, să folosească un vocabular mai complex decât un copil de clasa a 6-a și să aducă o perspectivă nouă, interesantă, credibilă, verificată statistic dacă se poate. :)) (o glumă mică:P)
E fain că avem acces la internet zilele acestea (sau cel puțin norocoșii de noi, că alții încă nu au), dar sunt atâtea scursuri postate zilnic în acest păienjeniș de date încât nu mai pot cu SpiritScience sau LifeHack – serios?! Problema e că sunt mulți creduli care efectiv nu doar că înghit asemenea elucubrații, dar le și dezbat cu ardoare!
How-People-Read-Online1
Voiam să împărtășesc așadar câteva surse mai de Doamne-ajută și să aflu și ce citiți voi serios, dacă sunteți abonați la ceva bun ce mi-ați recomanda. Nu trebuie să urmăriți ce citesc eu, pentru că uneori sunt inundată de informație, dar … vă rog mult mult să nu credeți orice tâmpenie de pe internet, cercetați mai multe surse credibile, nu vă lăsați păcăliți de teorii ale conspirației, citiți și comentariile.. 🙂
Lista mea ar arăta cam așa – unele mi-au fost și ele recomandate la rândul lor, altele le-am descoperit singură: (majoritatea sunt în engleză și nu toate sunt știri – la unele o să pun link pe pagina de Facebook, la altele pe website)
General:
Orice sursă de la UN, rapoarte etc. Pe baza statisticilor UN mi-am făcut și eu licența și tind să cred că sunt ok. 🙂
The Economist
The Guardian
Vox
Slate
The Conversation
Quartz
World Economic Forum
Foreign Policy
The Independent
Bloomberg
The New York Times
.Mic – nu e the best, dar și el e decent
De Correspondent – un site olandez, publică din când în când și în engleză (au ceva articole traduse)
Medium – un mediu interesant de blogging, găsesc câteodată postări faine (mă cam repet cu ”fain”, așa-i?)
Conservation International – asta e environmental, îmi place ce fac, și alătur aici și National Geographic Magazine (tare mi-ar plăcea într-o zi să merg într-o expediție cu ei 🙂 )
Uneori The Huffington Post, dar nu mereu, de asta l-am lăsat la coadă.
Leadership / Personal Development / Personal Blogs (aici vreau să fac delimitarea că m-am săturat până-n stratosferă de ”dezvoltare personală bullshit”, dar link-urile de mai jos sunt ok, nu o dau în cai verzi pe pereți)
Harvard Business Review
Mark Manson – scrie destul de rar, dar are un stil amuzant și vine cu idei mai altfel asupra vieții, în general, idei care pot părea dure, dar sunt realiste, dacă vreți
Farnam Street
Raptitude
Irrelephant – mai de fete, așa
Literatură / Gramatică / Chestii de citit sau așa ceva:
Brain Pickings – fata asta citește… și citește…. și citește!
LiterNautica – pare fain, nu de mult i-am dat follow
DoR
Grammarly – pentru că sunt o obsedată
The New York Public Library – din când în când
Okian – îmi place și ce postează ca pagină 🙂
Marketing / Design / Entertainment:
Blogul BufferApp – mie îmi place cum experimentează și oferă o grămadă de tips & tricks. De fapt Buffer e un tool de planificare a postărilor și analizează tot felul de insight-uri ca rezultat al campaniilor în Social Media, și pe blogul lor strâng ideile astea.
AdWeek Daily – mai mult pentru reclame interesante, dar e fain!
Canva – când făceam design în Liban, mă mai inspiram de aici
The Talks – o inițiativă deosebită a celor de la Rolex, care intervievează artiști și interviurile sunt simple, cu o poză reprezentativă, alb-negru, și care te ajută să vezi oamenii altfel un pic
The Chronicle – că sunt ciudați, dar diferiți
Freshome – design interior
Ce încerc să spun este să nu citiți X pentru că Y citește sau urmărește. Nu înseamnă că dacă ceva e popular, e și bun pentru interesele voastre. Nu înseamnă că dacă ceva e popular, e și ADEVĂRAT. În fine, până la urmă faceți ce vreți! Dar dacă aveți vreo chestie faină să-mi recomandați, aștept și mulțumesc anticipat. Whatever tickles your pickle.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *