Cărți citite în 2017

Dragii mei, deși mi-ar fi plăcut să vă atrag pe blog cu mai multe recenzii de cărți, din păcate, pentru prea puține chiar am scris ceva coerent, deși au fost câteva care mi-au plăcut. Cu toate că abia de doi ani am început să folosesc liste de citit și să îmi pun obiective pentru ce vreau să citesc, ba chiar să cumpăr țintit (dar mai ales și NEȚINTIT) anumite cărți, acest proces încă nu s-a normalizat.

Astfel că în 2017 încă mi-am cumpărat numeroase cărți pe care nu am reușit să le citesc, am citit și cumpărat cărți care nu erau inițial pe lista mea, și nici nu mi-am îndeplinit obiectivul de 40. Am și abandonat câteva, e drept, măcar m-am împăcat cu gândul că nu pot forța o carte dacă nu îmi place, și asta este FOARTE OK.  Ideea e: nu fiți ca mine!

Totuși, asta nu mă oprește, în continuare, să tind spre o disciplină mai bună în toate acestea. De aceea, mi-am propus ca pentru următoarele 3 luni să nu îmi mai cumpăr cărți noi, și să citesc ce am de anul trecut, și mi-am și aranjat raftul de cărți necitite ca să-mi bată în ochi când mă uit în bibliotecă – o strategie foarte bună, apropo. Am ajuns așa să îmi retrezesc curiozitatea față de unele din ele, și să nu mi se pară că le-aș citi din obligație.


 

Totodată, am hotărât că tot ce vreau nou să citesc și nu am, o să îl transform într-un ”wishlist” general, și când oricine va dori să îmi cumpere vreun cadou în acest an, o poate face prin cărțile enumerate. Eu mă voi bucura nespus. 🙂 Și o să actualizez lista regulat, în funcție de asta! Până la wishlist, însă, câteva cuvinte despre 2017.

  • am citit echilibrat cărți scrise atât de femei, cât și de bărbați, iar naționalitățile mai deosebite printre aceștia s-au remarcat cea japoneză, sud-coreeană, yemeni, suedeză, irlandeză, cubaneză
  • am citit și două cărți scrise de autori români, bune cărți, de altfel, și NU despre comunism (Spovedania unui preot ateu de Ion Aion și Nautilus de Ioana Bâldea-Constantinescu)
  • am abandonat șase cărți pe care nu le-am putut termina – aia e. V-am zis, înainte mă stresam că vai, cum se poate – dar de ce să mă chinui când pot să citesc ceva care mă atrage mai mult? Așa că pe asta am lămurit-o momentan în viața mea.
  • cărți faine care mi-au plăcut în 2017: Fahrenheit 451 – Ray Bradbury, Animal Farm – George Orwell, primele 2 cărți din autobiografia Mayei Angelou (I know why the caged bird sings și Gather together in my name), și Povestea Cameristei – Margaret Atwood (eu le scriu după cum le-am citit, în românește sau în engleză)
  • încă mai trebuie să termin niște cărți la fel de faine, dar care n-au mai încăput în 2017, cum ar fi: A Guide to the Good Life: The Ancient Art of Stoic Joy – William Irvine, Strangers to Ourselves: Discovering the Adaptive Unconscious – Timothy D. Wilson, și Maestrul și Margareta – Bulgakov (am terminat-o)

Buuun. Pentru 2018 aveți mai jos cărțile pe care le am deja și doresc să le citesc – sunt în jur de 30 și un pic, ca să am loc să cresc cu cele noi. 🙂 Au fost primite ca recomandări de la colegi, prieteni, cunoștințe, sau au derivat din ce m-am mai inspirat și eu de pe internet, liste peste liste de sugestii, sau ce-am mai cumpărat de la târguri de carte.

Ficțiune sau altele

  • In order to live – Yeonmi Park
  • The Second Sex – Simone de Beauvoir – TREBUIE. SĂ. CITESC. ACEASTĂ. CARTE.
  • Din cele 5 cărți ce mi-au rămas din autobiografia minunatei Maya Angelou: Singin’ and Swingin’ and Gettin’ Merry Like Christmas (pe asta o citesc acum, foaaaarte faină – am terminat-o), The Heart of a Woman, All God’s Children Need Traveling Shoes, A Song Flung Up to Heaven, Mom & Me & Mom.
  • What the Day Owes the Night – Yasmina Khadra
  • Fata cu fragi  – Lisa Stromme
  • The Edible Woman – Margaret Atwood
  • One Hundred Years of Solitude  – Gabriel Garcia Marquez – v-am mai zis și anul trecut, asta e șansa lui Marquez de a-mi produce o impresie bună.
  • The Power – Naomi Alderman – citit, plăcut
  • Un bărbat pe nume Ove – Fredrik Backman
  • Girls of Riyadh – Rajaa Alsanea
  • Samarkand – Amin Maalouf – citit, nu mi-a plăcut
  • Three Daughters of Eve  – Elif Shafak
  • Traitor to the throne – Alwyn Hamilton – aceasta face parte dintr-o trilogie, din care am citit doar primul volum (Rebel of the Sands, bunicică, așa de aventuri, teenage fantasy în deșert), dar nu mă lasă inima să nu o continui.
  • Uprooted – Naomi Novik
  • The Healer – Antti Tuomainen
  • Metro 2033 – Dmitry Glukhovsky – și asta e parte dintr-o serie de 3, acestea mi-au fost recomandate de colegul tehnic de la IT, și i-am promis că o să-i spun impresii. 🙂
  • Mai am câteva cărți care sunt într-un alt raft, tot rămase și cumpărate din 2017, și anume: The Secret History – Donna Tartt, Dincolo de Portocali – Ioana Bâldea Constantinescu, O viață măruntă –  Hanya Yanagihara, și Homegoing – Yaa Gyasi.
  • Adaug 27 de Pași a lui Tibi Ușeriu, pe care imediat o voi termina. 🙂 Tot din „citesc ce am”.

Non-ficțiune

  • The Power of Habit – Charles Duhigg
  • Inteligența erotică – Esther Perell – nu este vorba despre erotism în sine, ci despre relații 🙂 – citit, plăcut
  • Happiness – Mathieu Richard
  • The Brain that Changes Itself: Stories of Personal Triumph from the Frontiers of Brain Science – Norman Doidge
  • Arta de a te cunoaște – Jennifer Ouellette
  • Lecții de magie – Elizabeth Gilbert
  • Gena egoistă – Richard Dawkins
  • The Man Who Mistook His Wife For a Hat and Other Clinical Tales – Oliver Sacks
  • Inside out – Nick Mason – așa mult îmi doresc să o citesc pe asta, sunt foarte curioasă, nu cred că am mai citit memorii ale vreunui artist muzical! Dacă tot merg la concertul Roger Waters din Budapesta, ar fi fain să o citesc înainte să ajung acolo! 😀 – nu mai ajung la Roger Waters… 🙁

Și acuuuummmm, în sfârșit, lista mea de cărți-dorință! Ea este comprehensivă, asta nu înseamnă că o să apuc să le citesc pe toate, momentan doar mi le doresc drept cadou, sperând că o să completez până la 40 numărul de cărți pe care vreau să îl citesc în acest an, și poate să-mi și rămână pentru 2018. Le pun și cu link de unde le-aș cumpăra eu dacă ar fi să fiu eu (? hahahaha), pentru că deseori vreau cartea și cu o anume copertă, și mai ales, în engleză – unele sunt mai scumpe, altele rezonabile, dar le las pe toate, pentru orice eventualitate.

Ficțiune sau altele

Non-ficțiune

Cam așa stă treaba și cu cărțile. O să încerc să mă străduiesc mai mult cu recenziile sau să împărtășesc lucruri interesante din ce citesc, măcar, pentru că e chiar păcat să rămân cu informația. 🙂

Sunt recunoscătoare și că fac parte dintr-un grup de cititoare focoase, românce de pretutindeni, care și ele m-au inspirat cu diverse alegeri. N-am reușit eu să țin pasul cu toate recomandările, căci de aceea au rămas în urmă, dar o grămadă din titlurile de mai sus sunt din discuții și link-uri împărtășite pe grup. 🙂 Mulțumesc, fetelor!

Aștept, deci, în primul rând, cadourile, și în al doilea rând, să-mi spuneți voi ce-ați citit fain în 2017, sau ce vreți să citiți fain în 2018. Doar mă inspir, nimic altceva … :)) Lecturi frumoase vă doresc!

0 comentarii

  1. Yaaaay, e și Margaret Atwood prin listuțe. Am citit recent The Handmaid’s Tale, să pot începe și serialul în cele din urmă :)) Scrie foarte bine. Anul trecut, parcă, am mai citit Oryx & Crake – rămâne preferata mea de la Atwood.
    The Edible Woman e diferită ca stil de restul, dar în esență ideile sunt acolo și are pagini întregi foarte-foarte-bune. Cum te știu mai gurmandă, probabil la tine vor ajunge și mai aromate 😛
    No, asta văzusem din prima în fotografie și m-am entuziasmat. În rest, poate mă mobilizez și eu să fac lista aia de recomandări, am citit foarte multe anul trecut și simt că am așa de ales – să citesc sau să stau să scriu despre ele :)) Dar adevărul e că așa câte 2-3 rânduri ar fi ușor de scris.
    Susțin raftul dedicat cărților necitite. Am și eu unul. E mai la îndemână și m-am mai potolit și eu cu achiziționarea de cărți peste cărți. Întâi citesc ce am și apoi…
    Spor la citit! 😀

    1. Uuuu, aromat, you had me there! :))
      Oryx & Crake … nu am auzit, dar mi se pare o scriitoare cu potențial bun să devină una din preferatele mele 🙂 Aștept să confirm totuși asta și după ce citesc The Edible Woman. (nu de-alta, dar parcă mulți mulți sunt tot bărbați, și aș vrea și ceva mai mult și de șa sexul complementar – cum am descoperit-o pe Maya Angelou, sau pe Virginia Woolf)
      Eu să știi că aș fi curioasă de lista ta 🙂 Așa cum ai făcut și anul trecut, n-ai scris foarte mult, dar suficient. 😛 Spor și țieeee!

      1. Da, probabil că și eu mă aflu așa într-o căutare de scriitoare care să-mi chiar placă. La SF / Sci-Fi o am pe Ursula K. Le Guin, care-i așa o drăguță. Margaret Atwood spunea că opera ei e undeva în zona SF = speculative fiction 🙂 Mai trebuie să găsesc și din zona de ficțiune pură. Simone de Beauvoir îmi place tare mult, dar în memoriile ei, nu în literatură + s-ar cuveni să îi citesc și eseuri / non-ficțiune. Am reținut și numele Mayei Angelou, m-ai făcut curioasă 😛

        1. La fel, si eu am auzit de Ursula K. Le Guin, care a si decedat recent daca nu ma insel – e faina, zici? Recunosc ca nu stiu mai nimic despre ea, si nici nu prea am auzit.

          1. Da, mi-e tare dragă, și așa-i, a decedat recent, din păcate… The Lathe of Heaven, de exemplu, poți citi dacă te apuci de ea (+ este și ecranizarea din ’80) sau orice short stories 🙂 Eu m-am apucat de cărțile din lumea Hainish, despre care ea spunea că nu sunt o serie sau ceva, dar au loc în același univers 🙂

  2. La mulți aaani! Un 2018 plin de toate cele bune!
    Ce listă cuprinzătoare, mă voi inspira și eu. Mi-au sărit în ochi Tetralogia Napolitană și Small Great Things, a lui Jodi Picoult, și am de zis doar atât: da, da, da. Despre cărțile Elenei Ferrante oricum se vorbește peste tot și merită toată atenția, însă Small Great Things chiar m-a impresionat, pentur că plecasem cu așteptări mult mai mici. Pe lângă faptul că stilul în care scrie mi s-a părut foarte fain, problemele pe care le ridică, temele de gândire, greața pe care te face să o simți pe alocuri când te gândești la cât de multe prejudecăți avem în continuare, toate astea chiar au avut un impact serios asupra mea.
    Lectură plăcută și sper să bifezi cât mai multe din ce ți-ai propus!

      1. Oh, bine de stiut 😀 Oricum, e momentan pe wish list, deci nu o am … asa ca daca e sa o primesc, o cer in engleza! :)) Si la multi ani si tie, si un 2018 fain! 😀 Spor la citit!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.