11 din 28 capitale europene

Salutare, dragi cititori, long time, no read, nu-i așa? 😛 Dar, iată, cum m-am întors din Londra cu un gând, aș vrea să-l aștern și pe această hârtie virtuală. Realizasem că închei 2017 cu 4 capitale europene noi, în care n-am mai fost: Roma, Berlin, Bratislava și recent, Londra (din Uniunea Europeană, adică). Am zis să trec în revistă ce am văzut până acum și mi-a plăcut sau, dimpotrivă. Inițial, voiam să mă provoc la un ”30 by 30”, să văd toate capitalele europene (+2 din Europa) până la vârsta de 30 de ani, daaar am realizat că nu aș reuși (sunt mai mult de jumătate). Așa că mă mulțumesc momentan cu o recenzie ca de final de an. 🙂

Dintre cele 28 de țări oficiale ale UE, am vizitat capitalele următoarelor:

Austria – Viena; Cehia – Praga; Germania – Berlin; Grecia – Atena; Ungaria – Budapesta; Italia – Roma; Olanda – Amsterdam (+Haga); Polonia – Varșovia; Romania – București 😛 (hey, pentru o ”provincială”, se pune!); Slovacia – Bratislava; UK – Londra

Surprinzător, țări în care am fost, dar în care nu am vizitat capitala, ci alte orașe, sunt:

Spania – Barcelona, Suedia – Gothenburg, Cipru – se pun oare 2 zile în aeroport? :)))

20170602_134729

(în Bratislava)

Mi-au rămas … restul. :)) Ca prime 5 priorități pe listă de vizitat într-o perioadă următoare, oricare ar fi ea, se înșiră cuminte Copenhaga (Danemarca), Lisabona (Portugalia), Stockholm (Suedia), Madrid (Spania) și poate Valetta (Malta). Știu că scopul nu e să vizităm doar capitalele, dar deseori acestea sunt așa frumoase sau sunt foarte reprezentative, bogate, istorice, înât chiar merită! Se poate întâmpla, clar, și reversul – să îți placă alte orașe și nu neapărat capitala (mie de exemplu nu mi-a plăcut Berlin așa mult, dar Frankfurt da).

Dar la ce mă gândesc atunci când am în minte o capitală (sau un oraș) și o clasific drept că mi-a plăcut sau nu? Deseori îmi imaginez, de fapt, dacă mi-ar plăcea să locuiesc în acel loc. Câțiva factori pe care îi iau în considerare și care sunt importanți pentru mine acum includ:

 • Nivelul de civilizație, bun-simț, ”kindness” al oamenilor, și promovarea diversității, toleranței.
 • Infrastructura și cât de bine conectat e orașul, dacă e ușor să ajungi din punctul A în punctul B, și bonus: dacă are infrastructură pentru biciclete. 
 • Cât de ”romantic” sau ”frumos vizual” e orașul respectiv – dacă mă uit oriunde, găsesc un colț ce-mi încântă ochii, văd arhitectură deosebită, văd artă stradală, văd parcuri, copaci înalți, flori, localuri drăguțe și ”cosy”?
 • Spațiile verzi – neapărat un oraș în care aș locui nu e unul sufocat de zgârie-nori și clădiri de oțel și sticlă, ci ar fi foarte frumos conectat și cu natura. Pe lângă toate lucrurile turistice de făcut în orașele europene, uneori e foarte drăguț și binevenit pur și simplu să te plimbi prin parcuri și să admiri cum au grijă cei de-acolo de mediul înconjurător.

amsterdam

(Amsterdam! Îmi bifează cam toate criteriile 🙂 )

 • Oportunitățile de entertainment – concerte, piese de teatru, party-uri până dimineața, opțiuni de petrecere a timpului liber în direcția de ”fun”, dar și culturală.
 • Diversitatea culinară și stilul de mâncare – evident, partea delicioasă nu putea să lipsească, îmi place să încerc și lucruri reprezentative pentru respectivul oraș, dacă e cazul, sau țară, dar și să știu că pot avea și alte opțiuni foarte bune din bucătăriile altor culturi. Despre asta o să vă povestesc mâine, mi-a plăcut foarte mult acest aspect la Londra!
 • Cât de viu e orașul – mi-e un pic greu să descriu asta mai în detaliu – în principiu cred că e vorba de a nu mă simți într-un loc pustiu, în care lumea stă în case și se culcă devreme, sau în care așteaptă ca lucrurile să se întâmple. Îmi place să simt un pic de agitație (nu prea multă, desigur), că se întâmplă lucruri, că totul e dinamic!
 • Nu în ultimul rând, mă interesează, totuși, și cât de în siguranță mă simt – cu toate că uneori și siguranța e relativă, dar în principiu, n-aș vrea să trăiesc cu frica în sân că ceva (mi) se poate întâmpla la orice pas.

Acum … din cele 11 capitale în care am ajuns, m-am îndrăgostit de Amsterdam, și mi-au plăcut într-un grad foarte ridicat și Viena, Roma, și Londra. Unele respectă criteriile de mai sus, altele mai au de lucru la asta (i.e. Roma și bicicletele :)) ), dar cert e că m-am simțit extraordinar în toate, și mi-au rămas în suflet, cu ceva tot m-au fermecat ele. Despre toate cred că v-am mai tot scris cu diverse ocazii, pentru că mă bucur de fiecare dată când îmi amintesc de ele. Mă mai îndrăgostisem și de Barcelona, și de aceea Madrid e printre prioritățile de călătorii în anii ce vin.

viena

(în Viena)

Și să știți că și Bucureștiul îmi place într-un fel, și am reflectat deseori dacă aș vrea să mă mut, am avut intenții chiar de Master acolo, dar poate că totuși dacă ar fi să locuiesc altundeva decât Timișoara, aș alege altă capitală europeană. 🙂 Sau o altă capitală pur și simplu – de când am trăit un 1 an Liban și în Beirut, simt nevoia să mai stau undeva pe o perioadă mai lungă de timp, să nu mă stabilesc undeva încă. Cumva, parcă nu a fost de ajuns pentru setea mea. Dar aici lucrurile devin mai complicate, pentru că nu depinde doar de mine. Clar, însă, că mi-ar plăcea! 🙂 Sper să și reușesc cândva. Momentan, tac mâlc.

Chiar dacă nu le-am menționat a doua oară, și celelalte capitale mi-au lăsat o impresie foarte bună, dar poate experiențele mele acolo nu au fost atât de prelungite sau variate încât să mă ademenească. Spre exemplu, în Atena am stat doar o zi, și am vizitat Acropolisul (wow…) și am mâncat gyros de pe stradă, superdelicios și fain – dar poate mi-ar fi plăcut mai mult dacă aș fi văzut și alte părți din oraș. Praga e iar foarte frumoasă, și am avut experiențe faine acolo, dar nu știu, nu e chiar în top (la fel și Budapesta, e un oraș superb, trebuie să-l mai vizitez).

O să mai merg 1 dată în Viena anul acesta și declar deschis sezonul noilor călătorii și aventuri pentru 2018!! 😀 Trebuie să îmi planific iar un pic activitățile de peste an, să caut bilete bune, să planific și împreună cu domnul meu unde am vrea să mergem. Mai este timp, nu-i grabă, dar sunt entuziasmată!

Vouă ce orașe sau capitale europene v-au plăcut în mod deosebit? V-ați dori să locuiți în vreunul/vreuna? Le-ați văzut pe toate? 😀

Numai bine, dragilor, ne recitim curând!

0 comentarii

 1. Vazut: Copenhaga, Stockholm, Helsinki, Amsterdam, Varsovia, Bruxelles, Praga, Viena, Budapesta, Atena. Non-capitale, but great: Brugge, Dubrovnik, Strasbourg, Karlsruhe, Malmö, Linköping, Dresda, Aarhus. Urmeaza (hopefully): Oslo, Florenta, Barcelona. As sta peste tot :)))

 2. Mie Bucuresti nu-mi place absolut deloc, il vad un oras mizerabil, aglomerat si mega poluat, asa ca nu m-as muta niciodata acolo. 🙂
  Am si eu cateva orase tare frumoase pe care le-am vizitat si care mi-au ramas in suflet ca o amintire placuta: Viena, Valencina, Barcelona, Berlin, Poznan, Budapesta, Cannes, Nisa, Padova. Recent am fost si-n Milano dar nu mi-a placut deloc, e un Bucuresti un pic mai modern, nimic special.
  P.S. Ma bucur ca ti-am descoperit blogul, imi place cum scrii si-o sa revin!

  1. Draga Amy, Bine ai venit si multumesc pentru apreciere 🙂 Cat despre orasele mentionate, vreau si eu musai sa ajung in Valencia! Si in celelalte, desigur 😀
   Mie Milano mi-a placut, si o sa revin in aceasta vara, chiar mi-a facut o impresie foarte buna!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *