Women support women

Alt titlu nu mi-a venit mai bine pe limbă, așa că rămâne momentan acesta – dacă sunteți mari iubitori de limba română, rogu-vă să mă scuzați.

Zic ”women support women” pentru că e o situație ideală la care mi-ar plăcea să ajungem (un îndemn!), dar poate reprezenta și parțial, o situație curentă. Mie-mi place să apreciez femeile, să le fac complimente pentru ce zic, ce gândesc, cum s-au aranjat, dar mai ales, dincolo de aceste lucruri, să le sprijin cum pot, când pot. Bineînțeles, sprijinul merge pentru toți oamenii, dar hey, sunt femeie, pot empatiza mai bine cu sexul meu!

Totuși, nu pot să nu observ că e o mare mâncătorie și între noi, femeile! 🙂 Mai precis, un anumit dispreț, o oarecare batjocură, un fel de ”a pune la pământ”, o comparație permanentă în frumusețe, deșteptăciune, haine, mai știu eu ce. Nu se poate să nu vedem o femeie pe stradă și să nu începem să ne comparăm cu ea (eu recunosc, sper că și voi, măcar înlăuntrul vostru :P, că așa-i frumos). Poate femeia de pe stradă e departe, dar sigur, dacă intră cineva nou în cercul nostru apropiat, gata, toți ochii pe ea, asmuțiți!

E posibil ca uneori comparația aceasta să aibă o pornire pură – de admirație: ”Mamă, ce faină ești ca femeie!”. Dar de celelalte ori, când ajunge să fie un limbric nestăpânit? Și noi ca noi, dar ați auzit vreodată fete de liceu cum vorbesc cu alte fete, sau despre alte fete? ”Vaco”, ”pizdo”, ”nebuno”, ”proasto”. Fetelor, așa vă susțineți între voi? Măăă, noi ar trebui să fim așa, ca boabele de mazăre de unite, să ne respectăm, să avem o forță mai mare împreună! Nu să ne umilim pe la colțuri, să ne tragem de păr sau să ne batem joc una de alta. Un fel de ”bullying” feminin (care la diverse vârste, ia diverse forme).

Bullying-ul ăsta e cel mai ușor realizat în online – unde imediat poți posta ”hate-ul”. ”Ia uite și la asta – ceslabăeceurâtăecegrasăecumseîmbracăcepenală – că nu are repercusiuni directe. Nu vine nimeni să te ia la bătaie. Normal, nu ar trebui să facem asta nimănui (fie că e bărbat, fie că e femeie), dar mi-ar plăcea mai multă solidaritate între noi!

Nu spun că nu observ deloc această solidaritate, ba chiar mă bucură ori de câte ori o mărturisec. Femeile pot reuși în viață (în general) la a fi mame sau șefe sau orice cât timp sunt încurajate și de femei, nu doar de bărbați! Cumva, organizarea asta a noastră (apropo de feminism istoric) ne-a propulsat înainte – Unitatea! De aceea scriu ca atunci când avem în jur femei care vor să candideze pentru un alt post (mai mare), sau vor să fie mame, vor să slăbească, să divorțeze, sau să se căsătorească, sau vor să-și deschidă o afacere… să nu trecem întâi prin filtrul răutății de care suntem capabile, ci să le oferim vorba aia bună pe care o caută, încurajarea, sau perspectiva critică, dacă e nevoie. Nu ocara de ”Ce ești proastă și stai cu ăla de te bate?!”, ci ”Cum pot să te ajut?”.

Evident, e o diferență între a susține o femeie doar pentru că e ”de-a noastră”, sau a susține prostia… Cred că știm cu toții la cine mă refer. 🙂 Nu despre asta e vorba, să nu exagerăm. Un om e incompetent pentru că e incompetent, nu pentru că e femeie.

Așa că da, măi fetelor! Nu e suficient că ne critică bărbații toată ziua sau ne ridică în slăvi, că nici ei nu se pot hotărî dacă suntem dracu pe pământ, îngerii cei mai duioși, sau mamele lor reîntruchipate? Mai trebuie și noi să venim cu limba ascuțită? 😀 Eu zic că nu! Ce părere aveți?

4 comentarii

  1. Si eu cred ca lumea ar fi mult mai bună dacă oamenii, mai ales femeile, s-ar sustine in loc sa isi dea in cap. Dar, la cum decurge treaba, nu cred ca acest lucru se va intampla prea curand. Imi pare rau ca nu sunt mai optimista azi :))) poate ar trebui sa fiu. Sau poate aceasta este oportunitatea noastra de a face lumea mai buna, one person at a time 😀

  2. Nu mai stiu daca am trimis sau nu comentariul :)))). In momentul actual, viziunea mea este destul de sumbra. Femeile inca sunt intr-o concurenta mult prea mare una cu alta. Dar mi se pare ca aceasta este si o oportunitate. Schimbarea poate sa vina de la noi, iar aceasta perspectiva este minunata.

  3. Anca, este a treia oara cand scriu acest comentariu :))). Mi-a placut foarte mult articolul si cred ca schimbarea poate porni de la noi, femeile lui 2019. Daca noi incepem sa fim mai bune, daca ne educam copiii asa, daca devenim un exemplu pentru cei din jur, lumea va fi si ea mai buna. Poate suna idealist, dar e 8 martie. Azi am voie sa fiu idealista. Si nu, celelalte comentarii nu sunau asa :)))

    1. Andra, am lasat toate comentariile, daca vrei sa le sterg, spune-mi. :)))) Nici eu nu cred ca suntem chiar inca acolo (de aceea am scris articolul), dar incet incet, prin exemplu personal, mai ales, putem genera aceste mici schimbari! To champion other women around us! 🙂 Si multumesc si Happy 8 martie :*

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *