Vrăjitoarea actuală. De care?

Am primit acum ceva timp o provocare: să mă gândesc la ce înseamnă pentru mine o vrăjitoare actuală. Paula, cunoscută drept Dunia, transmite un mesaj cu această etichetă. În poză port creația ei, o rochie superbă inspirată din Virginia Woolf. E coincidență că în spatele meu sunt cărți și picturile surorii mele? Ce înseamnă pentru mine o vrăjitoare actuală? Până la această întrebare, nu m-am oprit să analizez această sintagmă. Cuvintele au o însemnătate aparte pentru fiecare din noi, în funcție de percepție. 

Inevitabil, termenul de ”vrăjitoare” alăturat genului feminin mă duce cu gândul ani în urmă, când femeile care erau considerate ”vrăjitoare” erau omorâte, poate pentru că îndrăzneau să nu plece capul, erau ”curve”, corupte, sau pentru că adoptau o poziție anti-patriarhală sau anti-puritană, atât în Europa, cât și în Statele Unite. Sau poate că emanau o putere care începea să fie de temut, erau grăitoare cu sexualitatea lor, libere în felul de a gândi. Femeia dracului! 🙂 Pentru că femeia, nu-i așa, nu avea cum să fie sfântă decât dacă era ca Fecioara Maria: smerită, virgină. Cumva, atributele astea le-au adus femeilor, în timp, un statut de ”vrăjitoare”, fiind o categorisire pasibilă de judecată și pedeapsă cu moartea (vezi faimosul caz al vrăjitoarelor din Salem). Cartea asta scrisă de un cleric a fost un bun punct de pornire pentru ”urmărirea vrăjitoarelor”. Căutați un pic detalii despre conținutul ei… vă veți oripila.

Dacă mă duc, totuși, și mai în spate în timp, ”vrăjitoarele” erau tămăduitoare, erau chiar zeițe admirate pe altar… ce se mai schimbă vremurile. 🙂 Cum arată vremurile azi? Nu mai judecăm și condamnăm astăzi vrăjitoarele. Dar ce e o vrăjitoare actuală?

”We are the granddaughters of the witches you weren’t able to burn.” (un citat superb dintr-o carte care nu prea are legătură cu subiectul, dar e potrivit)

Asocierea vrăjitoarei actuale cu femeia educată, femeia cu defecte e nobilă. O femeie care își croiește singură drumul. O femeie care citește. Una ce își urmează pasiunile. O femeie care luptă pentru ceea ce își dorește, o femeie neînfricată, cu toate că bocancul societății îi apasă pe ceafă. Dar gândul meu merge și spre cealaltă față a monedei. Nu cea a vrăjitoarelor persecutate, cu nas coroiat și cazane cu poțiuni. 

Mă gândesc la vrăjitoarea actuală sâcâitoare de bărbat (”N-ai făcut aia”, ”Nu ești bun de nimic”). La vrăjitoarea actuală ce judecă alte femei și nu le lasă să-și trăiască viața în pace (”De ce nu faci copii?”, ”De ce nu faci al doilea copil?”, ”De ce nu te-ai măritat?”, ”De ce nu știi să gătești?”, ”Cum adică jucării sexuale?”, ”De ce nu slăbești?”, ”De ce nu te mai îngrași și tu puțin?”). Vrăjitoarea soacră actuală care ar face orice să-i amărască viața nurorii. Vrăjitoarea bârfitoare, pe care o interesează întotdeauna ce face x și y, gura lumii.

Lăsând la o parte istoria, cred că sunt foarte multe tipuri de vrăjitoare actuale. Eu îmi doresc să fiu una care să reprezinte o voce, un punct de sprijin și înțelegere pentru alte femei, să le respect deciziile, oricare ar fi ele și să le susțin. Încă nu e ușor să fii femeie într-o societate patriarhală. Dar vreau să fiu vrăjitoarea actuală care nu se plânge de asta, ci care spune lucrurilor pe nume și nu dă doi bani pe standardele impuse de societate. Îmi pare rău că în ziua de azi femeile nu se susțin mai mult una pe alta. Un cerc al vrăjitoarelor defect. Deseori, prima care dă cu piatra este o femeie. Sau o vrăjitoare actuală…

Eu vreau să fiu o vrăjitoare actuală care răstoarnă acest sistem din temelii prin felul în care sunt. Nu sunt capabilă să închipui proiecte, construcții, viziuni pe termen lung, să adun oameni laolaltă (deși mi s-a spus viceversa, de multe ori). Cioplesc la personalitatea mea, la cuvintele mele transmise: aceasta e moștenirea. Îi puteți spune ”feminism”, dacă tot ne legăm de etichete. Să închid gura lumii prin simpla mea prezență asumată. Și dacă nu reușesc să o închid, să-i întorc grațios spatele.

La final de articol, nu pot să spun decât că întrebarea, pentru mine, nu este ”Ce înseamnă o vrăjitoare actuală?”. Ci ”Ce fel de vrăjitoare actuală ești?”. 

2 comentarii

  1. Super fain articolul, Anca! Mi-a plăcut maxim. Vezi, eu la partea negativă de vrăjitoare nu m-am mai gândit, dar ai perfectă dreptate, ea există. Totuși, noi alegem ce fel de oameni (sau de vrăjitoare) vrem să fim.

    1. Multumesc, Andra, de cand a lansat Paula provocarea m-am tot gandit. Am gasit inspiratia de care aveam nevoie zilele acestea. 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *