Ultima parte legată de un Crăciun mai sustenabil se referă la mâncare. Probabil că nu veți fi de acord cu unele lucruri care par ”strigătoare la cer”, dar e musai să fie zise și scrise. Cumva, trebuie, dacă nu să ieșim, măcar să reducem cercul vicios.
Sustenabilitatea nu e un termen legat strict de ecologie, el se aplică oricărui domeniu unde ceva poate fi susținut pe termen mai lung, care are un impact negativ cât mai mic. Ei bine, mesele grase, copioase, tona de dulciuri și risipa alimentară de sărbători în mod cert nu sunt sustenabile nici pentru sănătate, nici pentru mediu. Îmi permit să scriu această perspectivă pentru că și eu am fost acolo! Și eu am mâncat de m-am „spart” vorba vine, și eu am pregătit sau am contribuit la pregătirea de preparate care nu s-au mâncat complet, doar ca să nu cumva să rămânem fără mâncare. Globurile din imagine nu sunt (doar) globuri, sunt umplute cu bomboane – Raffaello, preferatele mele, printre altele. Ani de zile am cărăbănat la ciocolată în mine (fapt, nu judecată). În ultima vreme mi-am dat seama că nu prea e taman bine. Dar… nu vă las fără soluții la aceste provocări, stați liniștiți. 🙂
Adresez, în primul rând, impactul asupra mediului. Despre carne nu doresc să aduc vorba prea mult, să simțiți că vă bat la cap (am pus link la un articol mai pe larg despre subiect), dar dacă doriți să aveți componenta aceasta în minte, alegeți una, maxim 2 tipuri de carne pe masa de Crăciun, nu 50. Pe tema risipei alimentare, în schimb, aș vrea să insist. Urmăream un material de la Digi24 (au o emisiune pe care v-o recomand, Planeta ești tu și au și pagină de Instagram, mai activă, mi se pare wow să avem o astfel de emisiune despre conștientizare în RO) despre cum românii aruncă 6,000 de tone de mâncare ZILNIC. 6. Mii. De Tone. Și cu 10% mai mult acum pe timp de pandemie.
Măi oameni buni…nu este ok. Dacă aveți impresia că vă cert, așa este. 🙂 (halal ”nu dăm cu parul”) Aruncăm, de multe ori, mâncare bună!!! Nu cunoaștem limite! Cumpărăm „să fie”, să nu care cumva murim de foame. Oricum sunt alți oameni la limita sărăciei în România care abia au ce să pună pe masă, sigur nu vom fi noi cei care vom muri de foame. Cumpărăm ca și când mâine ar fi sfârșitul lumii și trebuie să umplem mesele și burțile. Ochii sunt mai mari ca burta – asta e o vorbă a bunicii mele. Nu cunoaștem cumpătarea sau nu ne pasă.
Dar soluții există, să știți. Putem fi mai înțelepți în ceea ce privește risipa asta – din punct de vedere al consumatorului, cel puțin. Mai jos sunt câteva recomandări testate/aplicate și de către mine. Eu mi-am schimbat (cât am putut) obiceiurile atunci când am realizat la ce gunoi toxic contribui. Una e să poluezi cu materiale, electronice etc. și alta să poluezi cu… mâncare.
- Așteptați până goliți frigiderul (nu de tot, dar cât să fie 10% plin doar) înainte să mergeți la cumpărături. Asta înseamnă să consumați tot ce ați cumpărat anterior deja. Începeți cu cele care expiră cel mai repede.
- Faceți un meniu pe câteva zile. Așa o să fie clar răspunsul la întrebarea „Eu ce mănânc azi?” Și vă dă ocazia să vă limitați cumpărăturile, ca să nu faceți din ele probleme de matematică. „Se dau 60 de banane și 70 de mere.” De asemenea, o astfel de planificare vă poate ajuta să estimați cam ce aveți nevoie pentru a vă reumple frigiderul menționat anterior.
- Legat de ce aveți nevoie, faceți o listă de cumpărături. Permiteți-vă să deviați cu 3-5 lucruri în caz că ați uitat că aveți nevoie de ele sau pur și simplu așa v-a venit (e normal). Înainte să mergeți cu coșul la casă, mai analizați o dată coșul. Chiar e nevoie de TOAAAAATE lucrurile de acolo? Sunteți în stare să le mâncați pe toate înainte să se strice?
- (Amintiți-vă și de sacoșele refolosibile, pungile textile pt fructe/legume)
- Nu aruncați „resturile”, mai ales dacă acestea sunt gătite. Există multe moduri în care puteți valorifica aceste „resturi” pentru preparate noi. Am scris în vară un articol despre asta pe foodcrew.ro cu câteva idei care sper să ajute. 🙂
- (Amintiți-vă să spălați caserolele/cartoanele TetraPak de resturile de mâncare înainte să le reciclați.)
- Aveți în vedere că magazinele nu stau închise mult timp, așadar nu e nevoie să aspirați totul de pe rafturi. Le veți găsi acolo și peste 2 zile.
- Dacă chiar vă e teamă că veți rămâne fără mâncare (aproape imposibil) în timp ce magazinele sunt închise, puteți oricând avea rezerve de lucruri care nu se strică așa ușor: conserve, paste, pateuri, sosuri pentru paste, orez, legume congelate, cartofi.
Nu vom muri de foame, nu vă faceți griji. Dar, hiperbolizând, moare planeta de la iresponsabilitatea noastră de-a dreptul inutilă. Important este să mâncăm echilibrat, dar fără să ne ridicăm grei de la masă. Și asta mă duce la următoarea dimensiune a Crăciunului sustenabil alimentar: mesele bogate…
Deseori folosim mâncarea drept scuză pentru a umple goluri sentimentale (mă uit aici și la dulciuri). 🙂 Vorba aia, „you’re not hungry, you’re bored„. Mesele întinse, din păcate, nu vor suplini niciodată conexiunea umană și ceea ce contează cu adevărat de sărbători: odihna, liniștea sufletească, bunătatea. Nu doresc să arăt cu degetul – știu că pentru mulți e o formă de a arăta afecțiunea. Ceea ce e ok.
- Poți arăta afecțiunea și prin 3-4 feluri de mâncare delicioase, nu neapărat prin 10. 2 tipuri de aperitive, 1 masă principală și 1 desert sigur vor fi ok pentru un număr restrâns de persoane.
- Iar dacă e vorba să demonstrăm cuiva prin ce opulență ne scăldăm, amintiți-vă și că nu avem nimic de demonstrat nimănui, nici socrilor, părinților, cumetrilor și așa mai departe. Puteți exemplifica opulența (dacă chiar TREBUIE) prin alcool (un vin excelent, o șampanie elegantă), nu prin mâncare. 😀
Pe lângă asta…cine se plânge în 4 ianuarie că s-a îngrășat și oh vai, trebuie să dăm jos kilogramele ”în plus”? Exact. Kilogramele în plus vin de la cumpărături în plus. Și de la … lipsa de mișcare. Bineînțeles că nu trebuie să facem triplu-tulupuri după ce am terminat de mâncat, dar poate reușim să programăm o plimbare la un moment dat, să ne mișcăm corpurile dincolo de gestul de a mișca mâna care duce mâncarea la gură.
Destule vorbe pline de năduf la partea asta? 😀 Cred că da! Pe ultima sută de m, ca în celelalte articole, există și o parte de recomandări, pentru cine dorește să susțină afaceri locale și nu are chef să gătească, am găsit câteva opțiuni care poate vă surâd – asta fiind o a treia parte legată de a cumpăra produse românești. Încep cu un disclaimer:
- Cașul Drag de România de la Carrefour este cel mai bun caș pe care l-am mâncat vreodată. Merită să-l încercați. E genul acela de caș pe care îl puteți mânca gol.
- Livrări for Fresh fac livrări de produse locale (brânzeturile de la Pecica… ce trebuie!) și au și un ”pachet în așteptare” care poate fi donat familiilor nevoiașe.
- Pentru pasionații de cafea, cei de la Narativ trimit pachete frumoase de Crăciun cu cafea de specialitate, poate vă interesează. Mie îmi place foarte mult acest loc și cafeaua lor, de aceea și recomandarea aceasta.
- Puteți face comandă de cozonaci sau baigli (sau alte prăjituri) la Prospero Delicii.
- Recent am descoperit-o pe Choco Miri care face ciocolată artizanală ce arată de minune. 🙂
- Am văzut un coș de Crăciun și la Bohême délices, ce pare foarte delicios.
- Meniu bun de Crăciun am văzut și la Homemade, un alt loc fain din Timi.
- Nu în cele din urmă, pasiunile italienești pot fi explorate și în pachete locale de la LeMonelline.
Acestea fiind, pe bună dreptate zise și scrise, vă doresc sărbători liniștite, frumoase, împlinite spiritual, mai degrabă. 🙂 Mai lăsați obligațiile la o parte și bucurați-vă de cei dragi.