După cum v`am promis că o să fac, astăzi scriu despre sistemul educaţional în RO. Din păcate, se duce de râpă şi toată lumea ştie asta, dar se preface că totu` e roz. De ce se duce pe apa sâmbetei ? Păi, din punctul meu de vedere, în special din cauza profesorilor ( îi exclud pe acei profesori puţini, care sunt demni, încă, de orice respect ) și a sistemului din care provin. Profesorii din ziua de azi :
- Nu îşi mai predau cum trebuie materia, pentru că aşteaptă să ia bani de pe meditaţii.
- Legat tot de meditaţii, ei fac discriminări: îi privilegiază pe cei care fac în particular cu ei, şi îi trec clasa doar pentru asta ( da, se întâmplă aşa ceva ). N`ar rămâne să facă ore în plus să îţi explice dacă n`ai înţeles şi în plus, pe gratis, nici de`a naiba, fug de asta ca dracu` de tămâie.
- Trec cu vederea greşelile ( hai nu minore, ci greşelile de prostie! ) şi dau note mari doar de dragul burtoşilor de 10 în catalog, şi uite cum rămâne elevu` cu nimic în cap după ce termină şcoala.
- Uită de ce pisici s`au făcut profesori: ca să terorizeze elevu` sau ca să îl facă să fie atras de materia lui ? Pentru că unii turuie toată ora doar ca să simtă că sunt “dascăli”. Halal dascăli.
- Unii sunt puşi pe “pile” pe posturile lor, nu ştiu nici ei înşişi materia, darămite să o predea altora … le trebuie foi, să scrie toţi după dictare, şi când îi întrebi ceva ce nu îti e clar, se eschivează şi nu ştiu să îţi explice. Dar nu sunt în stare să spună “nu ştiu – dar mă interesez, îţi spun data viitoare”, le e ruşine sau sunt prea orgolioşi pentru a recunoaşte că sunt NULI, şi că nu au ce căuta acolo.
- Poate că ar mai fi ceva, dar pesemne îmi scapă acum.
Mă leg deopotrivă şi de profesorii de gimnaziu, liceu, facultate. Cei de la facultate sunt şi mai tragici: dai bani ca să treci examenul, pentru că nu eşti capabil să înveţi, nu te duce capu`, cu alte cuvinte, eşti PROST, mamă dragă. Ce să mai spui de metodele învechite de predare, de la Noe încoace, cu profesorii ăia care nu aşteaptă decât să le dai un ghiont în borcanul cu formol ? Crăpa`le`ar obrazul şi nu şi`ar mişca fundurile naftalinate ca să le facă lor celor tineri, care poate au o altă viziune. Ah, da, nici “elevii / studenţii” nu rămân mai prejos, pentru că şi ei încurajează tipul ăsta de comportament. Aşa cum se trece bacu` prin protocolul dat la profesori, cu copiat sau suflat direct de la sursă … că altfel noi nu putem. Nu putem să fim corecţi cu noi înşine, preferăm minciuna iar apoi ne mirăm de ce lucrurile merg anapoda, când nimeni habar n`are de nimic. Bine bine, o să ziceţi, dar de fapt .. statul e de vină! Statul, pentru că nu le dă salarii suficiente, şi atunci de unde să ciupească şi ei, săracii ? Hellăău, cinstea unui om ar trebui să fie necondiţionată, şi oricum, dacă îl duce puţin capul, ar fi în stare să îşi administreze banii cum trebuie, sau să îşi ia altă slujbă. Deci faza cu statul nu reprezintă, după mine, o scuză de luat în considerare. Aici nu mă pot abţine să nu o pomenesc pe mama mea, una din cele mai cinstite femei ce le`am întâlnit vreodată ( îmi serveşte şi ca exemplu ), care, deşi are un salariu făcut în bucăţele de mai marii statului, şi are şi datorii la bancă, totuşi e în stare să mă crească pe mine şi pe sora mea decent, fără prea multă fandoseală. Prin urmare, se poate.
În străinătate, fraţilor, nu se întâmplă nimic din toate astea. Mă refer la cum învaţă ăia acolo. Pe lângă faptul că nu ţi se bagă pe gât materii – ai dreptul să alegi ce îţi place – profesorii mai stau şi după ore să îţi explice dacă nu ai înţeles ceva, pentru că ei asta consideră că e datoria lor. Pentru ei, predatul e o plăcere, nu o obligaţie pe care o îndeplinesc cu chiu cu vai. Acolo nu trebuie să îţi fie frică să întrebi dacă nu ai înţeles cutare lucru, deoarece nu te va umili nimeni în faţa clasei pentru că “eşti mai slab / încet la minte” sau mai ştiu eu ce. Nu vorbesc de dotarea şcolilor / facultăţilor cu tot felul de utilităţi moderne, pentru că înţeleg: la noi nu sunt bani pentru aşa ceva. Dup`aia ar interveni faza cu: forme fără fond, şi tot aşa, un cerc vicios. Ne surprinde apoi de ce pleacă tinerii dincolo la facultăţi sau chiar la licee …
Vorbim de reforma învăţământului şi de modernizarea lui, dar de unde ? Lumea se complace în situaţie, pentru că deh, laaaaasă. Sigur, să lăsăm şi să tăcem, nu cumva să scoatem un cuvânt, altfel picăm examenul, nu trecem clasa, sau mai ştiu eu ce grozăvie. Vai şi`amar! În cazul nostru, peştele se împute şi de la cap şi de la coadă.
Mă întristează că şcoala românească, în ziua de azi, produce mai mulţi proşti decât deştepţi. Aici, hm, e cu două tăişuri asta, nu prea merge cu produsul … proşti intră, proşti ies. Dar dacă stai să te gândeşti că deştepţi intră, şi – corupţi de sistem – proşti ies, atunci pot să consider şi că produce.
Ca să nu fiu, totuşi, ingrată, hai să mă gândesc şi la lucrurile bune făcute în învăţământ în 20 de ani: păi … de când am fost eu elevă la şcoală, adică din 1998, nu am resimţit nici o schimbare decât cea făcută în 2009, când ne`au redus numărul de ore. Veneam ca sclavii la şcoală, chiar şi de la ora 7, morţi de somn, doar ca să mai stăm încă vreo 7 ore … Asta e partea pozitivă, dar de ce încă am 7 ore de informatică şi DOAR 4 de matematică la profil de MATE-INFO nu pot să înţeleg. Şi eu dau bacul obligatoriu din mate, pe când informatica e doar opţională … S`a făcut în mod decapitat ! ( adică fără cap ) Un alt lucru bun, din perspectiva mea, e că au schimbat modul de a da bacul. Îmi pare bine că nu mai dau 6 probe în vară, ci doar 3 ( de când am auzit asta, stresul meu s`a diminuat considerabil ). Deşi momentan legea învăţământului e neconstituţională, şi există dezbateri şi bla bla`uri :))), ce inapţi, domne`, sper să nu ne anunţe prin aprilie că revenim la vechea formă de testare. Vă ţin la curent, în orice caz ! :)) Stay tuned …