TM2023 – cu mintea deschisă

În timp ce scriu aceste rânduri, mai sunt câteva ore până la deschiderea TM2023 – Timișoara Capitală Culturală Europeană. Sunt foarte emoționată să fac parte din voluntarii care ajută la principalul eveniment, dar și entuziasmată pentru ce au pregătit organizatorii. Această oportunitate uriașă nu a mai fost pe-aici … probabil de când a intrat Eugeniu de Savoya în Cetate în 1716.

Sigur, Timișoara nu este neapărat un oraș ușor de iubit – are, ca multe altele, problemele sale. Timișoara nu este orașul perfect, dar este orașul care încearcă. Un oraș care în ultimii ani parcă a renăscut și a îmbogățit artistic și cultural locuitorii săi. Un loc care s-a dezvoltat foarte mult, uneori în forță, uneori mai lent, dar care merge înainte. Timișoara e locul unde poți privi spre viitor cu încredere.

Bineînțeles, veți găsi clădiri încă nefinalizate, poate trafic, poate gunoaie, șantiere, comunități mai sărace, profitori, cârcotași (ohooo!), dar cu siguranță veți găsi și un oraș lejer de parcurs pe jos, care are puncte atractive nu doar în centru, veți găsi oameni diverși, veți auzi poate limbile minorităților care conviețuiesc aici, veți vedea râul care străbate orașul în lung și în lat, și veți găsi oameni inimoși, care pun pasiune în ceea ce fac și care iubesc Timișoara.

Dar mai ales, în acest weekend, dar și tot anul, veți avea parte de o mulțime de activități variate, pentru toate gusturile. (chiar mi se pare greu să nu găsești ceva care să-ți placă) Oamenii sunt dornici de a împărtăși creațiile lor, lucrările lor, arta lor sau de a oferi alte perspective spre lucruri sau locuri cu care ne-am obișnuit. De obicei nu vă cer aproape nimic, însă azi vă cer doar să lăsăm un pic vrajba la o parte și să privim spre acest eveniment unic cu mintea deschisă și ochi curioși. Să lăsăm deoparte cutia în care am fost crescuți și să lăsăm loc în inimă pentru a fi surprinși.

Aș vrea să cred că toată lumea își dorește un succes pentru acest weekend, ar fi păcat să ne lăsăm dominați de ego-uri și să nu ne delectăm de această onoare primită, în orașul în care trăim și în care mulți dintre noi ne-am născut, sau mulți am ales să ne fie casă. ”Interesele mari vor fi mereu la mijloc”, (sincer, who gives a fuck că Robu nu a primit invitație oficială la deschidere?) dar nu despre asta este vorba. Îmi doresc să fiu prezentă cu fiecare fibră din corp și să mă BUCUR de ce are de oferit Timișoara. Cred că putem demonstra că Timișoara este un oraș european așa cum trebuie, nu doar un oraș de provincie din România. Europa e aici, ne-a întins brațele și ne așteaptă, așa cum și noi o așteptăm pe ea. Într-adevăr, acesta chiar ESTE anul nostru. 2023, un an de neuitat, un an de sărbătoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *