Gândurile de „Ce aș fi făcut altfel?” într-un anume moment din timp îmi sunt inutile de cele mai multe ori. Totuși, cred că acest exercițiu poate fi valoros dacă îl citește cineva care încă poate să facă lucrurile diferit. Așa că, de 8 Martie, asta e scrisoarea pentru mine din perioada liceului. Așa am simțit că se potrivește. Ce mi-aș spune mie.. și altor fete tot așa…
Să nu-ți fie frică și rușine de sex. Nu ai făcut-o, dar toată lumea din jur pare că da? Jumătate blufează, jumătate e pe bune. E în regulă, ai timp. Fă să fie alegerea ta, dar nu sub presiunea altora. Și fără teamă. E mișto.
Ai grijă de corpul tău. Găsește un sport sau o activitate care să îți placă și menține-te activă. E mult mai greu să recuperezi ani mai târziu.
Citește cât poți, mai mult decât o faci acum, de toate. Diversifică lectura.
Ia-ți un job de vară sau part-time. O să te învețe responsabilitatea banilor, respectul muncii, poate chiar cum să economisești. Sigur nu îți pasă acum, dar interesează-te de un cont de economii, vorbește cu ai tăi pentru asta.
Poate nu are rost să dai bani pe meditații la mate. O să iei 6 la bac ca și când nu ai fi făcut deloc. Fă un curs sau altceva cu ei. Sau adună-i pentru facultate dincolo. Toți vor dori să meargă în UK. Tu să te duci în Olanda. Garantez că o să îți placă. (mai ales că acum, UK iese din Uniunea Europeană, știu, ce nebunie, nu?)
Dedică-te prieteniilor și creează amintiri prețioase. Ieși în oraș de câte ori poți, distrează-te, fii o prietenă bună.
E ok să te refuze un băiat. E ok să nu îți placă de cineva care te place. Nu e vina ta, a nimănui, așa e viața. A fost un tip mișto acolo cândva care era promițător. Poate îi mai dai o șansă, te-ai speriat degeaba de potențialul dintre voi.
Fă voluntariat sau alte lucruri după școală, explorează abilități, descoperă-ți creativitatea, vezi cum e lumea de fapt, dincolo de un mediu protejat. Spune mai des „Da” și mai rar „Nu”, ca să poți învăța când să zici „Nu” pe bune.
De multe ori ți s-a reproșat că ai limba ascuțită sau că ești obraznică și răspunzi înapoi. E în regulă, continuă să faci asta pentru motive bune. E începutul gândirii critice, îndoiala, punerea sub semnul întrebării directivele de genul „Pentru că așa am spus eu.” Dacă te deranjează ceva, dacă crezi că ceva e nedrept, spune-o. Totuși, încearcă să nu fii obraznică.
Mergi la munte și explorează natura mai des. Fugi pe coclauri, cum zice bunică-ta, absoarbe pădurea prin pori, respiră viață. O faci prea rar, fată de la oraș.
La 18 ani ia-ți carnetul orice ar fi. Altfel te trezești 10 ani mai târziu că nu îl ai încă – ce zici de gândul ăsta? Nu trebuie să îți iei mașină, normal că nu. Doar carnetul. După asta, poți conduce alte mașini din familie sau de la prieteni. Măcar îl ai luat, poate fi foarte util.
Nu trebuie să fii AS la școală. E important să ai cultură generală, să știi să scrii corect, să vorbești fluent, dar nu e nevoie să fii olimpică. Logaritmii nu te vor ajuta în viață, ultima dată când am verificat, nu voiai să te faci astrofizician. Dar cultura aia generală, da, e bună. Mai târziu, la facultate, o să vezi tu ce e nevoie să aprofundezi.
Prietenia cu Snakes, deși pare ciudată, e ok.
Încearcă tot ce vrei tu să încerci. Breton, fără breton, tocuri de 10 cm, adidași, șuvițe, negru la ochi, haine de la second, haine nu de la second, poți să faci tot ce vrei. Chiar dacă peste ani o să pară ridicol, este esențial să te simți liberă să vezi ce stil ai, cine ești, ce ți se potrivește cel mai bine.
Poți să realizezi tot ce îți propui să faci, dacă îți dorești cu adevărat, indiferent de ce spun alții. Să îți amintești asta, când o fi mai greu.
Cu drag,
Anca