În acest week-end ( care a cam trecut 🙂 ) am chef să merg în … degetul pe hartă, pac, Tasmania. Trebuie să precizez, bineînțeles, așezarea geografică: ei bine, dacă știți unde este Australia, ați scăpat, căci Tasmania e un stat insular australian, situat în Sud-Est-ul acestei țări tropicale. Sau poate că ați auzit de Tasmania datorită acelor animăluțe numite ”diavoli tasmanieni”, cele mai mari marsupiale carnivore din lume, pe cale de dispariție, din păcate.
La fel ca și în Noua Zeelandă, primii descoperitori au fost europeni, mai exact olandezul Abel Tasman, de la care a primit și numele. Capitala Tasmaniei este Hobart, dar să nu vă imaginați că insula este foarte populată: demografic, mișună atâția oameni câți găsești în orașele mari din România.
Istoric, cumva ca orice țară înconjurată total de apă, a fost inițial locuită de aborigeni, încă de pe vremea când era legată de Australia. Apoi au venit exploratorii ( europeni, evident ) și englezii, în final, au transformat Tasmania într-o colonie engleză. Pe data de 1 ianuarie 1901, Tasmania a devenit stat cu apartenență australiană. Asta e tot ce trebuie să știți, pe scurt, despre trecutul ”Insulei Inspirației” ( probabil are legătură cu faptul că Tasmania este una din zonele cu cel mai curat aer din lume ).
Tasmania este mult mai interesantă dacă ne uităm la vegetația și la geomorfologia ei. Puțin populată, deci, teritoriul cuprinde numeroase rezervații naturale și formațiuni de relief cel puțin bizare. Unul din ele este istmul Eaglehawk Neck, care se prezintă sub forma unui … pavaj cu dale de piatră. Unul natural, nu creat de mâna omului. Acesta este un fenomen geologic destul de rar întâlnit ( mă rog, unde s-a mai văzut așa ceva ? ) cauzat de eroziunea rocilor și fragmentarea lor, acționate de forța plăcilor tectonice în continuă mișcare.
The Nut ( o formațiune vulcanică ciudată, în orașul Stanley )( priveliști dinspre ”The Nut” )
Devil’s Kitchen
Craddle Mountain
Table Cape ( Farul și lalele )
Port Arthur, o fostă colonie și închisoare de bărbați, renumită pentru cruzimea cu care erau tratați prizonierii
Capitala, Hobart
Oricum, cred că Tasmania trebuie să fie un loc foarte interesant de vizitat, atât peisagistic, cât și urbanistic, pentru că micile lor orașe mi se pare și cu o interfață deosebită, dar și pașnice, îmbietoare, ospitaliere. Din punct de vedere natural, Tasmania parcă le adună pe toate la un loc, păduri tropicale, formațiuni stâncoase ori vulcanice care mai de care mai bizare, cascade, animale dubioase, dar drăguțe, plaje inundate de albastrul oceanului, mici lagune și lacuri, munți, pășuni verzi … Eu zic că nu-i de ratat, dar cu bani în portofel, deoarece nivelul de trai este foarte ridicat și cam orice costă. Ce părere aveți ? 🙂
Sursele le aranjez eu mai târziu, că acum chiar mă grăbeeescccc ! ( la cursuri, desigur 😛 )
http://www.australianexplorer.com/tasmania.htmhttp://www.sailfinalstraw.com/tasmania/tasmania.htmhttp://www.tasmanphotography.com/tessolated-pavements/
http://sea-2-see.blogspot.com/2010_03_01_archive.html
http://www.pulsarmedia.ro/postcard.img42522.html
http://www.photography-match.com/wallpapers/7867_walls_of_jerusalem_national_park_tasmania_australia/
http://picasaweb.google.com/stephanieaustralia/Tasmania#
http://picasaweb.google.com/photofromsue/TasmaniaMarch09NorthWestCoast#
http://picasaweb.google.com/AshmanPix/Tasmania#
http://www.panoramio.com/map/#lt=-41.7071991&ln=146.1490021&z=8&k=2
http://www.tasmanphotography.com/
http://www.sailfinalstraw.com/tasmania/tasmania.htm
http://www.panoramio.com/map/#lt=-42.883539&ln=147.330375&z=4&k=2&a=1&tab=1
Nici nu stiam ca Tasmania e locuita. Sa vezi ce bine sunt eu informat. Arata chiar bine. Dar tre sa ma pun inainte de orice sa vizitez locuri din Romania. nici macar nu prea ies in oras, daramite in tara sau mai departe. Dar o sa merg pe acolo cu Google Earth sa vad cam cum arata. Mersi fain.
Ei, ma bucur ca prin acest articol am reusit sa-ti schimb cunostintele despre Tasmania. 😀 Nu am inceput cu Romania, pentru ca nu as gasi suficient material despre fiecare loc ce merita vizitat, asa ca am renuntat. Plus ca nu cred in limitarea vizitarii tarii din care faci parte, mie-mi place sa zic ca „va arat lumea”. 😀 Cu multa placere !
Poate ca am auzit de el si datorita lui:
http://www.grudge-match.com/Images/taz.gif
😀
Un articol intresant.. si-mi plac si „pozili” 😀
Culmea e ca am vrut sa pun si o poza cu el, dar nu m-a lasat timpul. Ma bucur ca-ti place articolul. 😀
Am fost acolo, doamna. Doi indivizi dintre ei m-au apostat cu o bata
Imi pare rau sa aud asta, dar ce pot sa spun ? Se mai intampla, mai are si orezul neghina prin el.
Si eu care credeam ca nu prea e benefic,tot timpul,sa stai cu nasu-n bloguri. Dar mi-ai schimbat parerea. 🙂
No, atunci ma bucur ca ti-am schimbat-o 😛
Mi-am ales cateva imagini pentru fundalul de pe blog. Multumesc.:D
Plăcerea mea. 🙂
Deosebite fotografiile. Un fotoreportaj reusit. Impresionanta tara. Mi-a placut foarte mult.
Mă bucur că ți-a plăcut, Gabriela. 🙂
Chiar merita vizitata ! Daca am sa merg vreodata acolo, primul lucru care l-as vizita, poza, filma si toate cele ar fi plantatiile de lalele, m-au fascinat cu adevarat. Nici peisajele, vietatile nu sunt de trecut cu vederea…
Și mie mi s-a părut ciudat că am văzut lalele acolo, darrr când am văzut câte găsești în Tasmania, nu m-a mai mirat. 😀
Reusesti sa ma surprinzi cu fiecare articol geografic realizat, recunosc ca am subestimat frumusetea si originalitatea acestei insule australiene. Frumos reportaj, sunt fascinata de geologia locului. 🙂
Aceasta este și intenția mea, Nice, să vă spun/arăt locuri interesante și frumoase, care merită vizitate. Iar Tasmania, așa cum zici, are o geologie cel puțin spectaculoasă. 🙂
Vad ca ne trimiti in tot felul de locuri exotice, unele chiar la capatul pamantului, dar ar fi binevenita si o (mica) sponsorizare. 😛 Poate dupa ce iti incropesti afacerea de care spuneai, ai succes si te dedici actelor de caritate? E o idee, noi asteptam cumintei, rabdatori… 🙁
Da, nici eu nu stiam prea multe despre Tasmania… in afara diavolului tasmanian pe cale de disparitie… cred ca nici nu stiam unde se afla pe harta… desi banuiam ca e o insula pe undeva p-acolo 🙂
Misto, foarte misto !
AU!
„… Tasmania parcă le adună pe toate la un loc, păduri tropicale…”
Wikipedia (asa nevrednica de crezare cum este) situeaza Tasmania la 42 grd latitudine sudica, deci in plina zona temperata – teoretic. (Mainland Australia se intinde din zona subtropicala in nord pana departe in zona temperata in sud, si Tasmania este SI MAI la sud de ea.) Practic, desi e mai aproape de ecuator decat Romania cu vreo 3 grd latitudine, are o clima mult mai rece decat a noastra (prin marile inconjuratoare circula curenti reci dinspre Antarctica).
Cat despre paduri – TOT Wikipedia spune ca e vorba despre „some of the last temperate rain forests in the Southern Hemisphere”.
Consider ca este doar o scapare minora din vedere (probabil cauzata de aspectul „tropical” al junglei care e de fapt temperata). Articolul e bun (DE ACEEA l-am si corectat; daca era vreo gioarsa n-ar fi meritat) si util, si pozele spectaculoase. Felicitari!