Presiunea de Sărbători: A fi sau A părea

Fii TU, de Sărbători! Fii mai bun, de Sărbători! Fii strălucitor, fii cumpătat, fii generos, fă pe placul tuturor” și Doamne Ferește să ajungi să te compari cu ceilalți. Dar care ești acel TU, dacă pare că trebuie să fii într-un anume fel? Cred că dacă oamenii ar fi o placă subțire de plexiglas, s-ar rupe de la presiunea pe care o creăm, voit, în jur. Dar nu suntem, noi ne îndoim încet, încetișor…picătură cu picătură.

Nu doar că nu prea ne dăm voie aproape niciodată să FIM pur și simplu, dar mai ales de Sărbători, trebuie să fim CUMVA – dacă se poate, cât mai ”pozitiv”, indiferent că e fals. Poate că perioada aceasta nu e cea mai frumoasă din an pentru toată lumea. Când ești pe Social Media și ești influențat direct, asta e o posibilitate: presiunea de a arăta lumii, de a seduce vizual, chiar dacă deseori este superficial. Dar dacă pentru tine nu e așa … cum aducem în conversație și nevăzutul, și greul sau insuportabilul?

Și o să zic ceva. Zic? Zic. Pozele regizate în avans de Crăciun sau Anul Nou mi se par cele mai artificiale chestii EVER. Pregătirile care încep din 3-4-5-6-7-8-9-10 Decembrie cu preparate, ținute, rețete devin copleșitoare. “Nu-ți place? Păi nu te uita!’’, îmi veți spune, și pe bună dreptate, cum altfel. Din poziția mea mică, însă, îmi permit să fiu vocea celor care ar vrea să urle, dacă s-ar putea, în aceste zile. Pentru că, uneori, nu simțiți că e PREA mult?

Cele mai cele decorațiuni, cadouri, urări, haine, toate trebuie să fie ACUM, dar ”să fiți tihniți!”. Ce-ar fi: lăsați în pace? Poate pentru mine Crăciunul e încă ceva frumos, ocazia să fiu creativă cu ce gătesc sau pregătesc în casă, dar pentru unii, există discuții insuportabile și interminabile la masa de Crăciun, pentru alții Crăciunul nu vine fără violență domestică, și sunt oameni care nu au ce pune sub brad sau abia își permit o bucată de pâine pe masă. 

Ne gândim prea puțin la cei mai vulnerabili. De fapt, în această perioadă ne gândim doar la noi, chiar dacă pare că facem gesturi de mărinimie în stânga-dreapta. Nu știu dacă despre asta AR TREBUI să fie sărbătorile or whatever. Aș vrea să nu-mi pese, dar după cum vedeți, îmi cam pasă. Nu pentru că îmi doresc o ședință foto fake, ci pentru că valorile acestea nu se potrivesc cu ale mele. 

Totul ‘’arată’’ frumos, dar e mai puțin autentic. De ce vă entuziasmați de Sărbători, spuneti-mi, de ce? Să fiți liniștiți cu cei dragi, sau să postați pe Facebook ce cadouri scumpe ați primit, sau cât de bogat e bradul care în Ianuarie va ajunge la gunoi? Nu-mi răspundeți, lăsați. Sfaturi nu dau, nu am soluții, doar observ cu un oarecare grad de judecată (recunosc). E fain pe Social Media uneori, nu zic, dau și eu ‘’like-uri’’, multe chiar, doar că mi se pare trist că realitatea e din ce în ce mai puțin reflectată online, creând astfel parcă două lumi paralele. Se vor mai întâlni acestea vreodată? 

Aș vrea să ne dăm voie pur și simplu să fim, fără nimic altceva. Dac-aș putea, aș mai lua din presiunea de pe umerii oamenilor și aș strivi-o sub vârful ghetei. Sfaturi, după cum am zis, nu am, dar vă spun ce fac eu, ca și când m-aș adresa vouă (de parcă nu asta fac oricum):

Căutați bucurii de sărbători, mici sau mari, și faceți-le cum vreți voi, tradițional sau netradițional. Lăsați-vă inspirați, dar nu covârșiți. uitați-vă la ce aveți la îndemână. Încercați să vă folosiți creativitatea: multe lucruri se pot face din nimic! Nu sunteți obligați să vă înconjurați de oameni toxici. Plănuiți vizite scurte, dacă e musai, și plecați până nu devine rău. Invitați la voi oameni dragi, din același film cu voi. Nu trebuie să le faceți pe toate 10000 de lucruri. Dezbrăcați cojocul presiunii din jur, chit că e iarnă. 🙂 Aveți încredere să puneți limite și bariere. Și sper să vă odihniți și doar să fiți, e suficient.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *