Pledoarie pentru somn

Dacă ar fi să urez ceva oamenilor în 2020 – asta până vă povestesc despre planul pe acest an – este să doarmă mai mult. Cu siguranță pare banal, și cu siguranță e o proiecție a nevoilor personale pentru această lipsă de somn, nefiind, după cum știți, specialist, ci doar o ființă umană în căutare de somn bun.

Mi se pare – și corectați-mă, vă rog, dacă mă înșel, că nu dormim chiar așa cum e indicat, nici cantitativ, nici calitativ. Întotdeauna suntem cu telefonul în mână înainte de culcare, scroll, scroll, scroll. La naiba cu atâta scrolling în pat, înainte de somn! Apoi, ne culcăm târziu, fiindcă avem 1,0000 de lucruri de făcut, și evident nu reușim să le facem pe toate. Și atunci ori adormim zdrobiți de povara celor făcute, sau adormim anxioși de povara celor nefăcute. Le experimentez pe amândouă: nu cred că sunt bune. 

Dacă nu dorm suficient sau bine, mă trezesc uneori morocănoasă, și la fel și dacă sunt extrem de obosită și nu pot să mă culc – nu îmi vine să vorbesc cu nimeni și răspund în 2 peri. Mi-am propus de acum 2 ani să merg la somn mai devreme de 12, pe la 11, dar nu am reușit în totalitate. Despre trezitul dimineața nu mai vorbesc – cât timp dorm suficient, mă pot trezi la orice oră. Dar nu dorm suficient, nu tot timpul. 

Subestimăm enorm esențialul somnului. Somnul reglează organismul, imunitatea, gândurile, energia/entuziasmul, picioarele umflate – e timpul corpului de a avea grijă de ce nu a putut ziua. Lipsa de somn mă face des să arăt ca un zombi, să îmi fie mult mai multă foame, să beau prea multă cafea, să fiu vulnerabilă la dureri de cap sau răceli, să fiu și mai obosită, sau, la polul opus, foarte hyper, iar asta să rezulte în accelerarea oboselii față de ritmul normal. Vă regăsiți pe aici pe undeva? 🙂 

Aș spune că nu e o problemă cu somnul în sine, ci cu disciplina acestuia. De ce nu dormim bine? De ce nu ne culcăm devreme? De ce ne preocupăm mintea cu prostii înainte de somn? De ce ne simțim mereu obosiți? De ce lucrăm până nu mai putem, de ce nu facem pauze? E amuzant și lăudăros să fii ”party pooper” să mergi la somn, să ”binge watch” episoade din seriale până nu mai poți… dar la ce cost? Costul sănătății mele, a voastre? 🙂 

M-am gândit serios la aceste întrebări și la experiențele mele cu somnul, insatisfacția pe care o am în unele zile/nopți de dormit/trezit … și cred că ar trebui, repet, să nu subestimăm cât de bine ne face să dormim cele 7-9 ore într-un mediu cât de cât ok – aerisit, curat, fără gălăgie, lumină, sau alți factori perturbatori. Și nu aș vrea momentan să mă leg de ce bine dormi după o zi la munte și aer curat, prin natură, și diferența față de un oraș poluat și încărcat… 

Vă doresc să aveți grijă de somnul vostru. 🙂 Nici un like, click, link, task, pic, poc nu merită un compromis continuu de haos și dezordine cauzate de lipsă de odihnă. Să dormim bine!

11 comentarii

  1. Guilty as charged! Ai mare dreptate si ma gandesc la toate astea, in timp ce adorm uitandu-ma pe instagram la inca un clip cu un caine adormit, si cand dau snooze nervoasa si deschid facebookul ca sa vad ce stiri tragice ma mai asteapta, si cand dau scroll prin grupurile de whatsapp, complet inutil. Imi propun constant sa adorm inainte de 12, dar nu cred ca s-a mai intamplat de ani intregi. Si da, costul asupra sanatatii este imens. Ma simt, iar, motivata, sa schimb ceva, citind ce ai scris. Sa vedem ce reusesc 😀

    1. Cristiana, iti doresc sa reusesti – si eu imi propun asta – cand o sa ma simt mai in masura sa dezvolt „cum am reusit”, revin. 🙂 Somn bun!

  2. da’ si ce greu e in a repara asta! cativa ani am depus eforturi pt a dormi mai bine: incercat ora potrivita mie de culcare, renuntat la cafea si zaharuri si alti stimulanti, nu iau telefoane in dormitor si dezinstalat fb si pinterest care ma atrageau, plimbare seara, fara ecrane dupa 9-10 seara ca obosesc neuronal si ochii etc. La mine cu probleme autoimune a fost mult mai complex, dar mi-a iesit. Suntem unici, echilibrul nu e usor de gasit.
    Merita efortul? merita.

      1. Greu si lent, pe alocuri drastic, pe altele incetisor. Dupa ani de zile de somn haotic si probleme de sanatate am inceput sa inteleg ca singura imi fac rau asa ca, cum am zis, am incercat pas cu pas (reciteste comentariul meu anterior, acolo sunt o parte din pasi).
        Merita efortul? merita.

      1. De fapt la toti virusii. Virusul are nevoie de gazda pt a supravietui (bacteriile nu, se descurca singure). Daca gazda e stabila (alimentatie, miscare, somn – de somn e discutat de la juma de filmuletz incolo, si da niste argumente coerente sa incerc sa ma culc mai devreme si sa ma trezesc mai devreme – o sa incerc ).
        Oricum, explicatia asta cu somnul explica de ce niciun caz sub 15 ani nu a fost inregistrat dar majoritar la batrani https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa2001316

  3. auzi. De cateva zile imi sta pe creier. Vreau sa imi faci o poza mai mare la pisica asta alba de plush, a ta, care doarme. Imi place de mor, nu ma las pana nu mi-o cos :))

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *