Ca în fiecare an, de ceva vreme, mă uit înapoi la cărțile citite în 2019 și înainte înspre cele pe care doresc să le citesc în 2020. Așa e firul meu roșu și nu mă pot opri din a-l urmări (momentan) – îmi place mult să fac ierarhizarea și statistica asta, și m-am gândit să o direcționez către un format care să fie cât de cât util audienței, nu să fie doar o laudă de sine (că nu e cazul). Am citit 31 de cărți în 2019, cu 7 mai multe decât anul trecut, dar nu am atins numărul 50 pe pe care mi l-am propus. Nu-i nimic, prefer să continui așa, decât deloc. 🙂 Cred că uneori cărțile au menirea să ne ghideze, și prefer orice reper, decât unul inexistent. O listă mai comprehensivă am făcut-o și la jumătatea anului, o puteți vedea aici.
Am citit multe cărți bune în acest an, am descoperit autori extraordinari, am ținut o diversitate cât mai echilibrată (autori români, suedezi, britanici, spanioli, polonezi, argentinieni, australieni, mexicani, englezi și americani, atât femei, cât și bărbați) și m-am bucurat de unele cărți mai mult decât de altele. Aici se numără și volume de poezii / comics pe care le-am citit anul acesta, Catana Comics, poezii de Pablo Neruda, 50 de femei temerare în știință sau O hiperbolă și jumătate.
Mai jos, listez câteva lucruri pe care le recomand sau pe care le-am descoperit, după gusturi:
- L-am descoperit pe John Steinbeck cu încă 2 nuvele faine, scrise natural, care curg într-un mod excepțional – asta după ce am citit clasicul La Răsărit de Eden. În 2019 am citit (în ordinea aceasta), Strada Sardinelor și Joia Dulce, o poveste continuată despre niște oameni tare ”șozi” de pe respectiva stradă, dar care m-au fascinat. Clar, Steinbeck și-a făcut loc printre autorii mei preferați – mulțumesc tuturor celor care au insistat să mai citesc și alte cărți scrise de el. 😀
- Am citit, în sfârșit, Un bărbat pe nume Ove și am înțeles de ce a fost o carte aclamată și evident m-a făcut să plâng și pe parcursul ei, nu doar la final. O sensibilitate aparte mascată sub un umor ironizator… superbă poveste.
- Distopia Eseu despre Orbire a fost iar o lectură care m-a ținut cu sufletul la gură, bine scrisă și imaginată.
- O proză scurtă, dar intensă a fost și Viață sălbatică, de Richard Ford, tradusă la Black Button Books, care mi s-a părut excelent redată.
- Din ograda originară, mi-au plăcut mult scrierile unor autoare românce din volumul ”Dragă Virginia”, scrisă ca răspuns al cărții acesteia ”O cameră doar a ei”.
- La nivel de fantasy – SF – gen extins, m-am îndrăgostit de seria The Witcher, scrisă de polonezul Andrzej Sapkowski, din care am citit 5 volume și mai am 3 rămase. Este, de departe, una din cele mai faine serii citite de mine în ultimii ani.
- Aici o voi include și pe Ursula K. Le Guin, o altă descoperire în 2019, autoare de fantasy și SF-uri, a cărei serie Pământșimare (sau Terramare) m-a cucerit cu primele două volume. Din păcate, nu este atât de populară în librăriile noastre precum cea de mai sus, și încă aștept alte volume traduse la editura Young Art.
- Tot un prim volum l-am citit și din seria Aurora Cycle, anume Aurora Rising, o poveste adolescentină, să zicem, dar care mi-a plăcut mult, și am precomandat deja volumul 2, Aurora Burning. 😀
Mă bucur mult că m-am învățat, în sfârșit, după vreo 3 ani în care am tot eșuat, să mă calibrez cu cumpăratul vs cititul cărților vs să nu cumpăr în exces. Mi s-a domolit dorința de a avea mereu noutăți și cărți faine, și m-am concentrat un pic mai mult pe a citi ce am comandat sau ce aveam sau ce am împrumutat.
Mult din ce mi-am propus anul trecut nu am reușit să citesc, dar unele au rămas și pe anul acesta. Vreau să mă ambiționez să citesc tot 50 de cărți și în 2020, și să vedem cum va ieși. Mi-am împărțit un pic altfel lecturile pentru anul acesta, sunt un pic grupate, și este loc și de unele noutăți, ca de obicei. Câteva titluri, pentru inspirație, dacă aveați nevoie de așa ceva:
Cărți despre minte / creier / psiho:
- Robert Sapolsky – Behave: The Biology of Humans at Our Best and Worst
- Jeffrey M. Schwartz, M.D. / Sharon Begley The Mind and the Brain – Neuroplasticity and the Power of Mental Force
- Richard Dawkins – Gena egoistă
- Stanislas Dehaene – Consciousness and the Brain: Deciphering How the Brain Codes Our Thoughts
- Matthieu Ricard – Happiness
- Andy Puddicombe – The Headspace Guide to Meditation and Mindfulness
Cărți despre sustenabilitate:
- Peter Wohleben – Pădurea – Instrucțiuni de folosire
- Melissa and Chris Bruntlett – Building the cycling city (am început-o în 2019, dar nu am continuat-o, vreau să o reiau)
Cărți cu autoare femei:
- Chimamanda Ngozi Adichie – Americanah
- Donna Tartt – Secret History
- Elif Shafak – Three Daughters of Eve
- Ioana Bâldea Constantinescu – Dincolo de portocali
- Margaret Atwood – The Edible Woman (o reiau)
- Să închei seria autobiografiei Mayei Angelou
Altele:
- Să închei Seria The Witcher
- Gabriel Garcia Marquez – One Hundred Years of Solitude
- Sergio Pitol – Love parade
- Henry Mullsch – The Discovery of Heaven
Am mai aruncat câte un ochi și peste listele de mai jos, și mi-am mai ales câteva ”dorințe”, dar nu le mai enumăr, ca să nu mă încurc singură cu lista priorităților. 🙂
Ordonarea rămâne deschisă și pentru alte cărți începute în 2019 și neterminate, sau pentru alte achiziții, chiar recomandări și sugestii de ce v-a plăcut și vouă. 😀 Dacă vreți să vedeți ce-am mai citit sau ce am mai scris despre cărți/citit, puteți folosi mereu categoria ”Cărți” pentru treaba asta.
Să avem un an literar bun și să citim bine!
- Bill Gates Notes on Books – https://www.gatesnotes.com/About-Bill-Gates/Holiday-Books-2019
- Bilanț Literar scris de Marius Chivu la Dilema Veche
- Calendar literar 2020 de la The Guardian
- Recomandări faine și de la Mihaela Buruiană, 5 cărți de 5 stele în 2019 (și altele)
- Best Books of 2019 de la Maria Popova, aka mintea din spatele Brain Pickings.org
Mulțumesc pentru menționare (și pentru citire). 🙂 De Ioana Bâldea-Constantinescu, eu ți-aș recomanda (și) Nautilus (am scris câteva impresii despre el pe Cărți și călătorii). Spor la citit și să auzim de bine!
Multumesc Mihaela,
Am citit-o cand a fost propusa pe grup, hihi. 😀 Spor si tieee! (o sa fiu cu ochii pe tine, ca mi-a placut mult ce/cum ai scris)
Ce fain 🙂 Si eu vreau sa ma apuc de seria The Witcher anul asta, mi-a trezit interesul serialul!
Am citit niste eseuri de catre Chimamanda Ngozi Adichie. Scurte, dar frumoase. Chiar pune punctul pe i in legatura cu feminismul – „Dear Ijeawele, or a Feminist Manifesto in Fifteen Suggestions” si „We should all be feminists”. Ar putea fi un intro bun, inainte sa citesti cartile ei mai cunoscute, Purple Hibiscus si Americanah.
Si eu am pe lista cartea Donnei Tartt, am primit-o recent cadou de Craciun 😀
Ti-as recomanda sa te aventurezi si in lumea romanelor grafice. Nu sunt toate doar niste caricaturi superficiale (simt nevoia sa le iau apararea pentru ca multi au prejudecati despre ele, hehe). Se pot spune povesti destul de complexe si emotionante prin ele. De exemplu, Persepolis e un roman grafic amuzant si emotionant (cartea dupa care s-a facut filmul de animatie), si e destul de feminist 🙂 Si Anya’s ghost e destul de dragut, si mai usor de urmarit decat Persepolis.
Hey Andreea, multumesc pentru comentariu 😀
We should all be feminists am citit, dar de cealalta nu stiam, I will look into it, danke:)
Sa stii ca nu am prejudecati despre romanele grafice, chiar as fi curioasa, cu atat mai mult cu cat am vazut animatia Persepolis si mi-a placut mult. Ba chiar mi-a recomandat un coleg de la serviciu un astfel de roman grafic (nu mai tin minte titlul), si l-am rugat sa imi imprumute cartea. 😀
Spor la citit!