Oricum te vor critica

Mi-ar plăcea să vă povestesc ce fac acum, de ce sunt cam ocupată și de ce vacanța asta nu prea a fost vacanță pentru mine … dar mai așteptați puțin. 😛 Până atunci, să râdem un pic și să chibzuim.

”Era odată un cuplu cu un băiat de 12 ani şi cu un măgar. Au hotarât să muncească, să călătorească şi să cunoască lumea. Astfel, plecară toţi trei cu măgarul lor. Trecând prin primul sat, lumea comenta:
“Priveşte copilul ăsta prost crescut: el sus pe măgar şi bieţii părinţi, în vârstă, trăgându-l de frâu”.
Atunci, femeia îi spuse soţului:
”Nu vom permite ca lumea să vorbească urât despre copil.”
Soţul coborî copilul şi se urcă el.
Ajungând la următorul sat, lumea murmura:
”Priveşte acest tip neruşinat; lasă copilul şi sărmana femeie să tragă măgarul, în timp ce el merge foarte comod pe măgar”.
Atunci, luară hotărârea să o urce pe ea pe măgar, în timp ce tatăl şi fiul trăgeau de frâu. Trecând prin al treilea sat, lumea șușotea din nou:
“Săracul om. După ce că munceşte toată ziua, trebuie să ducă femeia pe măgar !”…… Şi bietul copil, ce să aştepte de la o astfel de mamă !”
Familia s-a pus de acord şi cei trei hotărât să urce toţi pe măgar, pentru a începe din nou pelerinajul lor. Ajungând în satul următor, au auzit locuitorii zicând:
“Sunt nişte bestii, mai bestii decât măgarul care îi cară, îi vor distruge coloana “.
Până la urmă, hotărâră să coboare și să meargă alături de măgar. Dar, trecând prin satul următor nu puteau să creadă ceea ce vocile spuneau surâzând: “Priviţi la idioţii ăştia trei: merg pe jos, când au un măgar care ar putea să-i ducă”.

Morala: Întotdeauna vor exista oameni care vă vor critica, oameni nemulțumiți, oameni care n-o să fie de-acord cu acțiunile voastre. Așa că nu vă mai stresați pentru vocile alea rele, gura târgului & co. Trăiți-vă viața și dați tot ce-i mai bun din voi, iar cui nu-i place, să se ducă-n altă parte. N-are rost să ne preocupăm mereu de ”oare ce-o să zică, oare ce-o să creadă, oare, oaree ?”, pentru că dacă noi ne simțim bine cu ceea ce facem și nu rănim pe cei din jurul nostru … e suficient, zic eu. Era un citat … ceva de genul ”the key to failure is trying to please everybody”. Voi ce spuneți ?

20 de comentarii

 1. Anca, superb, superb, superb :))
  Sunt de acord….pe principiul asi soy yo sau cum canta Thalia A quien le importa…da, cel mai bine este sa faci ceea ce crezi tu ca e bine…
  Bunicul meu care a murit obisnuia sa imi spuna: „Esti baiat destept. Ai invatat carte. Asculta ce iti spune toata lumea, vezi ce e bine din ce ti se spune.Judeca si la sfarsit fa ca tine. Ce crezi tu ca e mai bine pt tine. Nu spune la nimeni, nu te justifica si indiferent ce iti vor spune altii, mergi mai departe”.

  1. E via mail, am uitat să precizez. 😀 Mama mai primește din astea și mi-a plăcut ”pilda”, mai ales că sunt de-acord cu mesajul transmis.
   Bine te-a învățat bunicul tău. 🙂

 2. Hey, am mai citit pe udneva, dar nu stiam unde. Acum e bine ca stiu ca gasesc morala asta la tine. A niemrit numai bine. Va spun eu, magarul e de vina :))

 3. In capu’ meu a aparut brusc o paralela intre situatia asta si relatia unuia cu o tipa, in sensul ca orice ar zice tipul, ei n-o sa-i convina. 😀

 4. Eeeh, mai bine stăteau acasă, nu-şi urmau visul de a călători şi a vedea lumea, ca să evite criticile. Aaa, dar stai că şi atunci i-ar fi criticat: „ce tâmpiţi, au trăit degeaba de pe o zi pe alta, în satul lor, când ar fi putut să plece, să rămână şi ei cu ceva din viaţa asta!” 🙂
  N-o să putem să mulţumim pe toată lumea niciodată, aşa că mai întâi să ne mulţumim pe noi. E cel mai important 🙂
  Duminică frumoasă în continuare!

 5. Foarte interesantă povestea, și bună morala dar, din păcate așa se întâmplă peste tot în orice domeniu și în orice problemă.Lumea,cum se pare că devine din ce în ce mai limitată,mai rea,mai invidioasă,mereu va căura să „arunce” vorbe asupra acțiunilor noastre.După cum bine ai spus și tu : – „N-are rost să ne preocupăm mereu de ”oare ce-o să zică, oare ce-o să creadă, oare, oaree ?” – Dar, trebuie luat și în calcul faptul că , de foarte multe ori,imaginea unei persoane este conturată de părerea celor din jur.:)
  O duminică frumoasă!

  1. Hello, Cristi, bine-ai venit ! 😀 Hmmm, da, așa-i, o imagine se conturează și pe impresii, discutabil, aici. Pentru că am putea spune: bine, bine, dacă cei care apreciază sunt mai mulți decât cei care critică, atunci e în regulă, n-ar trebui să ne pese de ceilalți care comentează. Dar mai apoi se pune întrebarea: tot ce e lăudat e și bun ?
   Oricum, se face referire la faptul că oamenii sunt prea diferiți ca să îi mulțumești pe toți, și stresul ce derivă de-aici ar trebui diminuat considerabil … sunt unii atât de mofturoși că nici dacă le îndeplinești toate cerințele, nici atunci nu va fi bine. D

   1. …ei bine, eu spun că e bine că suntem diferiți, foarte diferiți dar niciodată prea diferiți.Dacă nu am fi diferiți, atunci ne-am plictisi unul de celălalt. N-am avea nici un motiv să ne mai placem între noi, să ne mai dorim să comunicăm, să facem schimb de gânduri etc. Eu m-aș plictisi dacă aș avea prieteni la fel ca mine. Ne-am certa toată ziua.:D – Nici nu trebuie să-i mulțumim pe toți. Nu trebuie să mulțumim pe nimeni chiar. NOI trebuie să fim mulțumiți, nu restul lumii de ceea ce facem noi. Dacă suntem apreciați e bine, e un sentiment de bine pentru noi. Dacă nu, e o motivație, un semn, că trebuie să muncim mai mult. Dar nu pentru lume, ci pentru noi.
    Când eram mai mic,am remarcat că nouă din fiecare zece lucruri pe care le făceam erau eșecuri,așa că am început să muncesc de zece ori mai mult.

    1. Corect, asta zic, dacă lumea ar accepta că e atât de diferită, nu s-ar mai stresa atât să încerce să o mulțumească. Atâta tot că acolo la ”e o motivație” depinde. Adică da, dai tot ce-i mai bun din tine … și mai departe n-ai ce să faci, dacă omului ăluia chiar nu-i place. Una e să critici constructiv, și alta să fii mereu nemulțumit. 😀 ( folosesc persoana a II-a, dar nu mă adresez ție, sper că e ok 🙂 )

 6. Da, bun, si ce daca ma critica? Eu imi vad linistita si total neafectata de viata mea. Gura lumii e sloboda, n-ai cum s-o opresti. Noroc ca pe blog nu prea primesc critici, ma simt deja ciudat. :))

  1. Așa, Nice 😀
   Cât despre blog … nu ai merita critici, eventual doar la partea cu schimbatul temelor :)) În rest, subiectele sunt abordabile, diverse … însoțite și de fotografii corespunzătoare, e frumos la tine ( și la Dragoș ). 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *