Știu că e târziu, dar trecem peste asta. În miez de zi, facem o excursie extraordinară într-o țară extraordinară pentru zilele pe care le trăim chiar noi, românii, cu sărăcia noastră cu tot.
Mongolia, după cum bine cunoașteți, este o țară relativ mare ( locul 19 în lume ), ce aparține continentului asiatic. Capitala Mongoliei este Ulan Bator sau într-o altă formă, Ulaanbaatar, care, culmea, acumulează aproximativ 50% din populația țării. Poate că ați auzit de marele cuceritor Ginghis Han, el a întemeiat, pe atunci, marele imperiu mongol, în anul 1206. În secolele următoare, s-au purtat diverse conflicte interne ori la granița cu China. Asta a durat până în anii 1700-1800, când dinastia Quing a Chinei a subjugat Mongolia, aducând budismul cu ea. După decăderea acesteia, în 1911, Mongolia s-a luptat ceva ani cu recunoaștere ei ca independentă, atât de plan internațional, cât și intern. Apoi, ca un făcut, și-a băgat nasul Uniunea Sovietică, dar asta e o altă poveste. Scurtat: după căderea întregului regim comunist în Europa, inclusiv în URSS, Mongolia a ales drumul democrației, fiind, în prezent,republică parlamentară. Mă scuzați că mai fac câteodată istorie, dar eu personal consider că trebe, na !
Buuun … despre Mongolia se știe că e una din cele mai disparate țări ce există, din cauza înălțimii reliefului și inaccesibilității lui, în parte, iar apoi a stepelor ce împânzesc regiunea. Încă mai trăiesc nomazi acolo, în ceea ce se numesc ”iurte”, dacă vă puteți închipui așa ceva. Întotdeauna m-a mirat asta, dar e cazul să nu mai casc gura așa, și să înghit odată adevărul. Oricum, faptul că sunt nomazi, ori foști ”comuniști” nu îi face nepoliticoși sau bătuți în cap, ci chiar ospitalieri, în general. ( n-am fost acolo, dar m-am informat ) Tot din informații am aflat că e indicat să ai grijă la hoții de buzunare, mai ales când călătorești cu trenul. Apoi să nu te miri când vezi contrabandă fățiș. 🙂 La ei contrabandă înseamnă cartofi, pantofi, castraveți, prosoape de baie etc.
Personal, aș zice că Mongolia e o țară în plină dezvoltare, atât dpdv industrial ( minerit ), cât și în ceea ce privește serviciile sau agricultura. Nu e ușor, având în vedere că depinde mult de importul de petrol din Rusia ( care, apropo, se va termina cândva ), dar se poate !
Sunt de acord că nu merită să petreci mult timp în Mongolia, dat fiind că e o țară destul de sărăcăcioasă dpdv material, dar câteva zile pot fi sacrificate pentru vizitarea următoarelor:
Deșertul Gobi ( partea mongolă )
Karakorum, fosta capitală a imperiului mongol, ale cărei ziduri înconjoară prima mânăstire budistă din Mongolia, Erdene Zuu
Lacul Khuvsgul
Munții Altai
Parcul Național Hustai
Parcul Național Terelj
Și, în sfârșit, capitala, Ulan Bator
Așadar, dragilor, dacă vă vine chef de friguleț și de natură aproape sălbatică, Mongolia poate fi o destinație plăcută din acest punct de vedere, mai ales pentru călăreți, cămilo-reți, pelerini, iubitori de animale, de expediții pe terenuri ”neatinse” etc. Îi sfătuiesc pe aceia care aleg tărâmul mongol ca punct de vizită, să își facă provizii considerabile de mâncare, pentru că poate bucătăria acestor oameni nu va plăcea tuturor. De asemenea le mai spun să își ia haine groase, deoarece în Mongolia e foarte frig și nu vrea nimeni să înghețe când cade ”zud”-ul, o ninsoare abundentă și rece, rece de tot.
Alte poze pe-aici:Anne Aganon Photography, Virtual Tourist , Central Mongolia Pictures , ( ceva într-o limbă ojfjjdijgijfjgifmkvrigiri ) , Photos , Nomadic Trails .
Alte locații din Asia despre care am scris: Valea Florilor, Brunei, Angkor Wat, Republica Maldive.
foarte frumos. Mai ca-mi vine sa merg in Mongolia. 🙂
Mi se pare ca au cea mai mica densitate din lume, ceva de genul 2 loc / km2.
Dar, din punct de vedere istoric…o tara foarte bogata.
Da, ai dreptate, e tara cu cea mai mica densitate a populatiei, 1,7, cică :))
Am învatat la istorie ca au sarit de la feudalism direct la comunismul biruitor. Uite-asa au scapat de capitalism…
Mongolia merita vizitata pentru natura ei, nu pentru cladiri sau monumente pentru ca in afara de cateva manastiri budiste care aduc cu cele din Tibet, nu ai ce vizita.
Aici e un interviu cu o tipa care a predat la universitatea din Ulan Bator:
http://imperatortravel.blogspot.com/2010/05/veronica-profesoara-in-mongolia-episod.html
si blogul unui prieten care tocmai a trecut acum doua zile din Mongolia in China:
http://tudormeaicandeucalatoream.blogspot.com/
Da, nici n-am afirmat în alt fel. 🙂 Mulțumesc pentru link-uri, parcă îi invidiez puțin. 😀
Din poze arata minunat…