Îngrijirea pielii – partea I

De când mă știu, am niscaiva alunițe – și ce drăguțe sunt ele, numite așa, ca și când ar fi cele mai adorabile lucruri de pe pielea omului, asta pe lângă pistrui, săruturi, și unicorni tatuați. Unele alunițe sunt ”originare”, le știu existența de mulți ani, dar am observat, de o vreme, că pe lângă ele, am și puncte roșii, care, în timp, se transformă în alunițe. Timpul acesta este determinat de expunerea la razele soarelui îndelungat, sau la ore neindicate – rezultate din arsuri solare. Pe mine nu mă deranjează că am alunițe, dar nu vreau nici să-mi fac rău singură sau să o caut cu lumânarea.

N-aș fi avut aceste gânduri dacă nu m-aș fi ales cu un braț roșu de la urma tricoului în jos, după alergarea de la Petrovaselo. Mi-am dat seama că nu mă protejez pe cât de mult ar trebui, și vreau neapărat să dau asta mai departe. Poate vi se pare atipic din partea mea să scriu despre un astfel de subiect – evident, nefiind medic, nefiind cosmetician, nici măcar pasionată de lucruri de genul acesta – dar un lucru îl știu sigur: trebuie să avem grijă de pielea noastră, din mai multe puncte de vedere. Nu e vorba doar de alunițe, ci despre statul excesiv sub soare și bronzul în sine.

E bine știut că prin expunerea la soare absorbim vitamina D în corp – deci nu faptul că ieșim afară să ne bucurăm de vară e problema, ci la ce ore ieșim, cât stăm, și cum ne protejăm în perioada aceea de timp. Este esențial să folosim mereu, dacă se poate, cremă sau loțiune de protecție solară, cu un grad de acoperire cât mai mare. SPF – Sun Protection Factor – e metricul care măsoară asta. De ce ne „ferim” mai exact? Radiații de tip UVA și UVB. Așadar, un SPF cât mai ridicat (i.e. 30) ferește mai bine pielea de razele UVB (pentru UVA trebuie o mențiune specială) decât un SPF 15. Nu e suficient să ne dăm o dată. Nu e suficient să luăm un singur deget de cremă și să facem economie – chiar trebui să ne gândim bine la cum ne petrecem zilele sub soare (pun intended) și să ne ungem bine.

Alte metode ”tradiționale” sugerează să ne îmbrăcăm în culori deschise (albul respinge radiația solară, nu e un mit, e știință, îi zice efect de albedo), să purtăm pălării și ochelari de soare. Dar țineți minte că orice porțiune de piele care e afară, mai ales fără protecție, e vulnerabilă la multiple arsuri solare, zilnice, ani de ani, la îmbătrânire prematură a pielii, la formarea de alunițe și la schimbarea formei acestora – deseori, un semn timpuriu de cancer de piele. Nu e cazul să ne panicăm, ci să ne protejăm!

Bine bine, dar ce creme, ce loțiuni? Am aflat că există ceva ce se numește ”Seal of recommendation”, o etichetă acordată de Skin Cancer Foundation, pentru produse eficiente de protecție solară și care respectă diverse criterii. Nu știu să spun dacă un produs care nu apare în lista lor e bun ori rău, dar recunosc că sunt tentată, acum, să le caut pe cele care au acest seal of approval. Sunt și branduri cunoscute, gen Neutrogena, La Roche-Posay, Cerave pe listă. Sper să nu înțelegeți greșit și să credeți că gata, o cremă nu-i bună dacă nu e pe listă – voiam doar să împărtășesc cu voi o informație – important e să alegem cu grijă.

În orice caz, e recomandat ca protecția SPF să fie de minim 30 măcar vara și să menționeze, în mod ideal, și teste trecute pentru UVA. Citiți etichetele cu atenție! 🙂 Nu vă grăbiți și luați-vă timp să analizați un pic produsele la îndemână. Lăsați bronzul pe altă dată (niciodată :P), cred că e mai important să fim sănătoși și să ne protejăm, atât femei cât și bărbați, dar mai ales femei – că noi avem probleme cu ”frumusețea” și căutăm ce nu avem sau ce tânjim, uneori după orice preț. Știu că pozele de pe instagram trebuie să iasă blană și că moaaaamă, ce bine arată cineva bronzat, dar asta-i doar o închipuire, un standard ca oricare altul – ce poate fi ignorat, în favoarea sănătății.

Ah, și dacă aveți alunițe cu forme dubioase, mai bine consultați un medic. Eu sunt un simplu blogger, dar sunt oameni mult mai competenți când vine vorba de întrebări și preocupări mai serioase. Iar dacă am scris vreo prostie, rogu-vă corectați-mă. Aveți grijă de voi și nu uitați de alunițe și soare! 🙂

P.S. E partea I pentru că doresc să revin, la un moment dat, cu partea a II-a și dintr-o altă perspectivă. Sustenabilitatea nu înseamnă neapărat lucruri eco, înseamnă (pentru mine) și ca viața să fie cât mai bine ancorată într-un viitor echilibrat, și îngrijirea personală (fizică și psihică) da, contribuie la o viață mai sustenabilă.

6 comentarii

 1. Ieri voiam sa ies afara sa ma plimb. Verific indicele de radiatii si vad este peste 7, adica mare, adica radiatii periculoase, asa ca aman iesirea. 🙂 Obisnuiesc sa verific, pentru ca in ultimii ani ma protejez asa cum stiu si cum pot. Daca e musai si nu pot amana, aplic crema pe fata si pe maini/zone descoperite.

  1. Ceau Amy, mersi de comment – hmm si cum verifici? 🙂 Nici cu SPF 50 nu ii ok sa iesi daca sunt „radiatii periculoase”?

   1. Pe site-urile pe care verific temperatura de afara, acolo gasesc si informatii despre radiatii. 🙂

    Daca trebuie sa ies neaparat si nu pot amana plecarea, da, pun SPF 50 si ies. Zilele trecute mi-am cumparat o crema de fata de la Avene cu SPF 50 si sper sa apuc sa scriu si pe blog despre ea, pentru ca e tare misto. Are un pic de pigment, nu lasa pielea albicioasa asa cum o fac in general cremele de genul asta.

 2. Eu toată viața am avut trei alunițe, toate în locuri nevăzute de soare, dintre care una mare-mare. După 6 ani de Thailanda sunt plină de ele pe brațe și nu numai. Am mers și eu la medic, tocmai pentru că m-am gândit să nu fie ceva mai serios. Mi-a spus că e din pricina expunerii la soare și pentru că…ta-da, mai și îmbătrânim așa că și petele sunt de așteptat să apară :))

  1. Asta cu îmbătrânirea… weeeeeeelllll :)))))) O controlăm prea puțin, dar mă gândesc că în zonele apropiate de Tropice este și mai multă expunere, dar măcar protecția solară ajută – cred. 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *