GROW-ing with AIESEC

Okaaay, v-am spus ieri că vă povestesc azi despre GROW 0.9. E un proiect al Școlii de Valori în parteneriat cu AIESEC și cu alte organizații sau societăți ( BRD, Diverta, Kiss FM, Zile și Nopți etc.). GROW 0.9 face parte dintr-un modul GROW derulat pe toți anii de liceu. Momentan fac parte din OC-ul ( organizing comittee ) pentru cel destinat elevilor de clasa a 9-a. Sunt responsabilă de Finanțe și Logistică, dar fac și alte lucruri pe lângă astea, deci e ok, experiență diversificată. :))

No, despre ce-i vorba concret: vor fi niște sesiuni de dezvoltare personală pentru acești elevi de clasa a 9-a. ( în GROW 0.9, pentru alte clase sunt cu alte teme ) Sperăm ca după 5 săptămâni ei să se simtă mult mai încrezători în forțele proprii, să fie mai comunicativi, să învețe cum să lucreze într-o echipă, să fie mai înțelegători și să își dezvolte engleza vorbită. Asta pentru că vor veni trainer-i din alte țări care să le țină aceste sesiuni. Astfel, copiii vor experimenta atât multiculturalitate ( până acum le avem pe Christiana din Brazilia, Magdalena din Polonia și Anastasia și Sveta din Ucraina ), dar vor avea parte și de un proces de învățare non-formală și foarte axat pe interactivitate.

Vreau să vă spun că la început, în AIESEC, eu am aplicat pe poziția de Finance & Logistics într-un alt proiect, MoneySense. Încă ocup funcția asta, dar într-o zi, la o ședință AIESEC, am fost abordată de Alis. I-am spus că sunt într-un alt OC, însă ea a insistat, mi-a descris puțin proiectul GROW și cum accept, în general, provocările, am spus: ”de ce nu ?” Astfel mi-am cunoscut și echipa și am început încet încet să lucrăm împreună, am intrat mai mult în detaliile proiectului și m-a atras și ideea. Până acum am strâns aproximativ 90 de aplicanți online ( obiectivul era de 80 ) și am făcut cu ei primul eveniment, miercurea trecută. Mai exact, ne-am jucat cu ei, am chemat pe cineva din LTT ( Local Team of Trainers ai Aiesec Timișoara – mulțumim, Anca Voicu ) să facă niște jocuri drăguțe și de grup cu ei. Le-a plăcut foarte mult, nefiind obișnuiți cu astfel de activități și acum sunt nerăbdători pentru ziua de vineri, când ne vom reîntâlni. Am puține emoții, pentru că Alis e plecată la Predeal cu cele două fete ajunse până acum la noi și cu Eli, din echipa mea, la TTT ( = Train The Trainees ) astfel că eu am rămas coordonator interimar. Sper să ne iasă bine, vrem să le facem și o surpriză fetelor când se întorc. 😀

Atelierele încep săptămâna viitoare, în 8 martie, și se vor desfășura marți și miercuri, câte două ore pentru fiecare grupă. Vorbeam cu Alis și mi-a zis că sesiunile de la Predeal sunt foarte reușite, și că abia așteaptă să le implementeze internaționalele cu elevii de clasa a 9-a. Mi-am dat seama, vorbind cu copiii pe Yahoo Messenger, ( pentru că am ținut aproape în permanență legătura cu ei ! ) că au într-adevăr nevoie de astfel de activități practice, deci nu e vorba despre ”hai să facem un proiect de dragul proiectului”. Aș vrea să-i pun să scrie cum se simt la începutul celor 5 săptămâni, și apoi, la sfârșitul GROW-ului, dacă cred că s-a schimbat ceva în atitudinea sau mentalitatea lor. N-aveți idee cât impact pot avea asupra lor niște ”banale” joculețe axate pe diverse arii ale dezvoltărilor personale, transparența în comunicarea cu alți oameni, de vârsta lor sau mai mari, care să-i înțeleagă, confruntarea cu situații neașteptate etc. Îmi doresc ca acești copii să se bucure nespus de proiectul GROW și să participe și la anul, când vor fi clasa a 10-a ( sper să fiu eu coordonatoare atunci ).

Au mai fost ediții GROW ( pilot ) și 98% din cei pe care i-am întrebat cum a fost și dacă le-a plăcut … s-a arătat foarte încântat de toată consistența GROW-ului. Când eram eu clasa a 9-a nu știam de atâtea oportunități, dar mă bucur că acum am ocazia să creez sau să promovez oportunitățile pentru alte generații. Este o experiență foarte frumoasă și care chiar nu are legătură cu școala ce se face la noi. Vă mai țin la curent cu ce se mai întâmplă … 🙂 Până una alta, vă pun poze de la primul nostru eveniment, un fel de cunoaștere între noi.

0 comentarii

 1. Oooh, gata, am inteles! Ce fruuuumos, ma bucur tare mult ca astfel de activitati sunt sustinute pentru elevii de liceu. Asa cum spuneai si tu, chiar au nevoie de asa ceva. Eu am fost o norocoasa, caci in liceu am participat la astfel de ateliere. Noi am avut doi olandezi, tot de la AIESEC. Activitatile au fost intr-adevar extrem de placute, provocatoare oarecum, amuzante, dar si extrem de utile. ,,Joculetele” au darul de a-i dezinhiba in cele din urma pe copii, iar asta e important cand vine vorba de interactiunea cu ceilalti, de munca in echipa, de perceptia asupra propriei lor persoane.
  Sunt convinsa ca te vei descurca de minune si totul va iesi asa cum iti doresti, poate chiar mai bine 🙂 Nu pot decat sa iti urez muuuult succes, multa distractie si cat mai multe experiente placute pentru saptamana ce vine, dar si cele care urmeaza! 🙂 😀 Chiar e de apreciat ceea ce faci!

 2. Vaaai ce proiect interesant!!! Mi-as fi dorit tare mult sa particip la asa ceva 🙂 Le va prinde bine copiilor!
  Mult succes in continuare & congrats pentru ceea ce faci!!!
  Tu cum ai aflat de proiectul asta? 😕

    1. Nu-i nimic 😀 Păi am participat, ca voluntară la Consiliul Local al Tinerilor la numeroase ”adunări” de ONG-uri și așa am auzit de ei. Apoi mi-am sedimentat informațiile și la facultate, că vroiam să intru într-o organizație de studenți și nu știam care. 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *