Expoziția ”Enough is Enough”, spațiul urban și sustenabilitate

Câteodată, am impresia că e mai bine să scrii despre unele lucruri nu imediat cum se întâmplă, ci la o vreme după…se păstrează mai mult impresia în timp. Desigur, e doar o perspectivă. Totuși, trebuie să vă povestesc un pic despre Enough is Enough. Sunt foarte recunoscătoare că am reușit să ajung scurt la această expoziție din cadrul bienalei Beta 2020, de la Muzeul de Transport Public Corneliu Mikloși, cu o temă care m-a interesat: sustenabilitatea arhitecturii zilelor moderne. Cu toate că unele măsuri de pandemie sunt pe puțin nepotrivite sau au un impact economic nefericit, m-am bucurat totuși că am putut să fac o plimbare scurtă să mă bucur de perspective noi într-o zi ploioasă.

Enough is Enough nu a însemnat doar artă, sau să spun mai degrabă că nu a fost o expoziție clasică – punerea în valoare a conceptelor din jurul expoziției a fost partea artistică: aranjarea în spațiu, experiența vizuală, auditivă, chiar tactilă. Mesajul Enough is Enough a fost cel care m-a atras, fiind vorba despre responsabilitatea industriei de construcții, cu întrebarea dacă chiar mai e necesar să construim?

Dacă ne gândim la schimbările climatice, ca și factori contribuitori, sigur ne vin în minte centralele pe cărbune, exploatarea acestuia sau a petrolului și gazelor naturale, și poate industria agriculturii. Dar sunt multe ”surse” ale emisiilor de carbon, iar industria cimentului + cea a construcțiilor aduc și ele un aport semnificativ, de cel puțin 10% din total (un grafic frumos explicativ aici). Așa că bineînteles că se pune întrebarea… Oare nu se poate face altfel? Nu se pot recondiționa clădiri vechi? Nu se pot refolosi materiale? Nu se pot alege materiale alternative, mai prietenoase cu mediul, sau complet reciclabile?

Bineînțeles că răspunsul este ”Da”. Enough is Enough și-a propus să arate exact asta: idei, proiecte, cazuri de oameni (arhitecți sau nu) care au zis ”Știți ce… până aici. Noi vrem să facem altfel.” și s-au apucat de treabă. Am văzut studii de caz atât din țară, cât și proiecte internaționale. Două proiecte dragi mie au fost și ele expuse: Herculane Project și Ambasada/FABER community. Ah și Asociația PRIN BANAT. Locuri lăsate în paragină de om, alți oameni, dar și sfințite de om. Alt om, alți oameni. 

O altă parte frumos integrată în cadrul expoziției a fost conexiunea cu natura – CLAR. Urbea e urbe, dar natura poate fi excelent integrată în oraș, ca parte din el, nu ca o ”încurcătură”. Așa am aflat de coridoarele ecologice și care anume sunt ele la noi în oraș. Astfel, am aflat de comunitatea ”Timișoara verde-albastră” pe care vă invit să o urmăriți pentru exemple de bune practici. Au mai fost și alte inițiative promovate sau puse la dispoziția vizitatorilor, precum reviste sau videoclipuri/materiale de atins, dar mie mi-a plăcut mult un fel de ziar mare al Cartierului Creativ din București. (apropo, multe inițiative interesante și în București)

Mi-a plăcut foarte mult expoziția Enough is Enough, cred că e evident de ce. 🙂 Mi s-a părut nu doar bine poziționată în spațiu, dar și interesantă pentru omul simplu. Nu sunt arhitect sau proiectant de clădiri, dar pot să înțeleg ce înseamnă să recuperezi valoare din ”moloz”, fără să mai iei din alte parte, să zicem. Îmi place că acest concept de sustenabilitate este adus din ce în ce mai mult în spațiul public – e nevoie de un astfel de dialog sau de o grupare a oamenilor pasionați de o schimbare. 

După cum am menționat la început, expoziția s-a încheiat, dar am o veste totuși bună! Pot să dau câteva exemple de expoziții pe care le mai puteți vedea, ca evenimente separate (nu au legătură cu Enough is Enough): Europa Wonderland și BodySpaceCitizenshipAndTerritories, la Garnizoana din Piața Libertății, expoziția ?+?+? ș? ????? de la Muzeul Baroc, dar și expoziţia fotografică „Muzeul Prado iese în stradă”, postată pe gardul înconjurător al clădirii Băncii Naționale din Timișoara, o expoziție ce încearcă să arate cele mai frumoase lucrări ale muzeului Prado din Madrid.

Cu toate recomandările de precauție, vedeți dacă aveți ocazia să participați la vreuna. Se mai întâmplă lucruri și la noi în oraș… chiar și pe vreme de pandemie. 🙂 Aveți grijă de voi!

2 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *