Dragostea pentru aproape și o pasiune pentru pictură

În marea de dragoste înfometată (neștiută, strigată, expusă, suferindă, forțată, pasională, dulce) ce se prelinge în lung și în lat de Valentine’s Day și Dragobete, am căutat un alt fel de dragoste: cea față de aproapele nostru. Și deși sună ca un început de epistolă, promit că nu e așa. Să continuăm, deci. 😀 Am găsit-o neștiind că o caut, pesemne m-a ales. M-am întâlnit așadar cu Ramona la o poveste scurtă, zilele trecute, la Prospero: o privire determinată și o voce caldă.

Ramona mi-a povestit că pictează de când se știe pe sine, și deși nu a urmat vreodată un curs de pictură sau altceva, e pasiunea ei pe lângă job. O pasiune pe care acum dorește să o transforme într-un dar pentru cei care au nevoie: să își transforme picturile în donații către o cauză nobilă. Cauza este susținută de Sfera Timișoarei, un ONG care își propune să susțină diverse cauze din oraș: fie că e vorba de plantări de copaci, acțiuni de voluntariat, terapie prin artă pentru copii proveniți din medii dezavantajate, sau promovarea reciclării creative prin donații de haine sau cărți.

Cel mai mult m-a impresionat programul Art Terapia, prin care se susțin ateliere de desen și pictură pentru adolescenții defavorizați din cadrul Spitalului Louis Țurcanu, secția psihiatrie pediatrică, dar și Numai Fapte Bune, prin care se oferă cadouri copiilor din zonele rurale. Cred că Ramona s-a simțit și ea mai atrasă de aceste proiecte care lucrează cu copii, unul din ele fiind legat chiar de artă, pasiunea ei.

Așa cum tablourile au fost create din suflet, așa e și treaba cu dăruirea despre care vorbesc: un element esențial societății, despre care am mai scris pe blog în diverse ocazii este contribuția, participarea, implicarea, sau micul fapt de a arăta că îți pasă de ceva. Cred că lumea e infinit un loc mai bun datorită oamenilor care aduc o strălucire acolo unde e nevoie de ea.

Fiecare din noi își poate alege o cauză pe care să o susțină – mie, de exemplu, îmi pasă de încălzirea globală și biciclete, dar altora le pasă de copiii cu cancer, adăposturi pentru animale și așa mai departe. Ramona și-a găsit cauza și doresc să o sprijin prin scrierea acestui articol, și să o încurajez pentru că sâmbăta viitoare organizează primul eveniment (din viața ei!) de donații din vânzarea tablourilor.

Am ajuns, în sfârșit, și la partea în care vă spun ce vreau, de fapt, ca o mică șacală ce sunt: să vă invit la evenimentul organizat de Ramona în parteneriat cu Sfera Timișoarei: Fă rai din ce ai. Se va ține la City Business Center, în piața 700, în clădirea cu Banca Transilvania la parter. 🙂 Tablourile for fi expuse acolo și vor avea un preț de pornire, dar dacă nu vreți să cumpărați, tot puteți contribui cumva: puteți dona cei 2% ce merg oricum către stat spre Asociația Sfera Timișoarei.

Ideea este simplă și clară ca o supă bună de pui: Vă sugerez călduros să aruncați un ochi peste tablourile Ramonei din cadrul micii expoziții, și, dacă nu ați făcut-o până acum, MĂCAR să completați formularul de 2%. Dacă nu vreți, direcționați suma aceea de bani spre ce activități vă inspiră vouă sentimente de împlinire în viața asta șmecheră, chiar sunt suficiente cauze care merită atenția noastră. Eu am fost voluntară încă din liceu în diverse ONG-uri și știu cum e să vrei să ajuți și să cauți sprijin. Însă numai cu ajutorul oamenilor se pot realiza faptele bune, dăruind de la unul la altul, împărțind, făcând mici bucurii.

Mi-aș dori să nu ne pierdem niciodată, ca umanitate, dragostea pentru aproapele nostru în detrimentul iluziei singurătății fericite. Și când zic dragoste mă refer mai degrabă la cea exprimată prin empatie, nu la afecțiune îndreptată spre cineva anume. O comunitate înflorește când ne ajutăm unii pe alții, așa cum putem, și chiar un pic mai mult. 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *