Despre gunoaie și timișoreni

Nu aș fi crezut că o să alătur cele două cuvinte prea curând, dar se pare că e nevoie. Apropo, ce cuvânt caraghios – gunoi – nu vi se pare? GU-NOI! Eh, din când în când trebuie să mai scriem și despre gunoaie – iar eu vreau să mă enervez un pic pe Retim, compania ce strânge gunoiul din Timișoara.

j-mazochi-working-outline-cartoon

Recent, a apărut un articol în care se precizează că timișorenii vor fi puși să plătească amenzi dacă nu colectează selectiv gunoiul. Mmmm bine, m-am mirat, e drept, așa că am zis să citesc, și pe măsură ce parcurgeam articolul, simțeam cum iau foc. Aparent, gunoiul se colectează separat de 8 ani în Timișoara. HAHAHAHA! Serios? Mereu am crezut că nu e nimic pe bune în treaba asta, până nu au apărut niște containere mari, pe alocuri în oraș, care sunt, cică, pentru sticlă, PET-uri, hârtie și alte cele. Dar sunt foarte rare – și nici nu știu cât de mult le folosește lumea.

Asta pentru că doar până în 15% din gunoiul strâns de pe la timișoreni ajunge să fie chiar trimis spre reciclare. Cauza? Aruncarea defectuoasă și nepotrivită a deșeurilor, și lipsa de personal care să lucreze la bandă. Și, citez din articol, pentru că e chiar aproape amuzant, de n-ar fi de enervat:

”Se poate mai mult, iar cei de la Retim recunosc că trebuie să mai lucreze la acest aspect. Oamenii trebuie să fie educați, așa că reprezentanții societății de salubrizare se gândesc să lucreze chiar și cu studenți sau elevi, care să-i ajute și să le explice oamenilor cât de importantă este colectarea selectivă.”

Eh, până să apuci să educi societatea, bagă-le amenzi! Adică… 8 ani de zile ce au păzit? Ocolul silvic? Gara de Nord? Se poate mai mult, da, dar de unde nu e, nici Dumnezeu nu cere. Sau cum era? Am vorbit cu oameni care nu colectează selectiv pentru că ei nu cred că într-adevăr se reciclează la Timișoara – insinuând că oricum totul se duce la groapa de gunoi. Îi înțeleg – pentru că nu există informații de acest nivel bine comunicat la nivelul timișorenilor. Dacă nu mă uitam din proprie inițiativă pe site-ul Retim (că Facebook n-au), nu aș fi aflat altfel despre partea de reciclare care pesemne se întâmplă.

Conform știrii, timișorenii au fost informați timp de 8 ani despre colectarea selectivă – CUM??? Aș vrea să aflu și eu cum s-a petrecut acest lucru. În ce școli s-a vorbit despre asta, în ce facultăți? Unde au fost ținute prezentări? La ce companii s-a mers? Care asociații de proprietari au primit instruire? Ce impact au avut respectivele acțiuni? Aha. Normal că atunci când nu oferi suficientă informație (ce înseamnă că obiectele reciclate iau drumul fabricilor de ciment? dacă sunt folosite ca și combustibil, aia nu prea e reciclare), și mai ales când nu oferi rezultate palpabile – am reciclat X, astea s-au folosit pentru Y și Z, restul s-au dus la W, oamenii nu doar că nu au încredere în tine, dar nici măcar nu ÎNCEARCĂ să facă ceva în privința asta. Ești luat ca ceea ce ești – o glumă. Și e păcat, că oamenii ăia la bandă se intoxică zilnic sortând gunoiul ce trebuia să fie separat deja.

Apropo, dacă prezint informații nefondate, aș dori să fiu corectată prin dovezi concrete. Până atunci … eu ca un simplu cetățean (tânăr), asta observ, asta mă revoltă.

Dar e ok că polițiștii locali și angajați Retim vor începe controalele pe teren. Sunt curioasă cum o să decurgă procesul amenzilor, mai ales la bloc – eu stau la bloc. Și uite așa se naște noua întrebare: de câți polițiști e nevoie să amendezi iresponsabilitatea selectării colective pentru zeci de mii de cetățeni?

E ca și când ani de zile nu știi că n-ai voie să te scobești în nas în public, și apoi brusc, vine milițianul, posibil însoțit de un angajat al Societății Adunării de Muci, și te amendează cu 500 lei pentru că ți-ai suflat mucul în spațiu deschis. Și tu le spui dar domne, nu știam că nu-i voie, Doamne, dacă aș fi știut, vă dați seama că nu mă etalam chiar așa. Iar ei îți spun că trebuia oricum să știi, ce, nu citești ziarele, nu ai vecini, și te amendează oricum pentru că ”așa trebuie”. Și eventual îți spun că mucii se adună într-o pungă mică, galbenă, care se ia în fiecare dimineață din fața blocului. Fericit că în sfârșit știi care-i treaba, tu plătești binevoitor amenda, și îți tragi restul mucilor înapoi în nas că deh, n-ai la îndemână o pungă galbenă. 

Timișoara riscă și sancțiuni de la Administrația Fondului pentru Mediu, dacă nu reușește să crească procentul de colectare selectivă. Până una alta, susțin cei de la Retim, capitala Banatului stă mult mai bine la acest capitol față de alte orașe din România.

Asta e, de fapt, problema … totul până la bani. Și normal că riscă sancțiuni, dacă și la nivelul UE țările membre au un anumit prag de colectare selectivă pe care trebuie să îl atingă. Și mai ȘTIȚI CEVA? Nici nu îmi pasă, nici măcar cât negru sub unghie, că Timișoara stă mai bine la acest capitol. Rușine, Retim! Dacă alții sunt de rahat, iar noi suntem tot de rahat, dar un rahat mai dulce, înseamnă că suntem mai presus?

Mi-aș dori ca într-adevăr Timișoara să ajungă un model de oraș în care se reciclează PE BUNE, dar cred că suntem foarte departe de a ajunge acolo … Și până una alta, pentru că informația pe Tion este un pic vagă, o să pun niște extrase pentru cei care stau la bloc, utilizate din ghidul de pe site-ul Retim (care are variantă și în engleză – WOW!). Sper să vă ajute, încerc să îmi fac și eu partea așa cum pot (nu că aș ști mai bine, sunt doar proactivă – și sincer nu îi învinovățesc pe cei care nu sunt)! Și m-aș oferi voluntară dacă ar fi vreo inițiativă de ”awareness”, sau orice strategie de comunicare în Social Media…….. care e sublimă, dar lipsește cu desăvârșire. Ca multe alte lucruri în România.

Noi, cei de la bloc, avem o pubelă galbenă atașată tomberoanelor – acolo se colectează separat gunoiul. În pubela galbenă se aruncă PLASTIC, ALUMNINIU, și HÂRTIE/CARTON. În pubela neagră sunt restul – inclusiv resturile de mâncare. Din deșeurile de mâncare există ceea ce se numește ”compost”, în care într-un mix de pământ, asemenea deșeuri se depozitează acolo, ele în timp util degradându-se și putând fi folosit ca îngrășământ, de exemplu. Nu știu dacă deșeurile alimentare din pubela neagră ajung la compost… nu am un răspuns la această curiozitate.

Sugerez ca acasă să vă faceți un pic de organizare a gunoiului, ca să vă fie mai ușor să-l aruncați la pubela galbenă, respectiv cea neagră – de ex. eu am acasă cutii separate pentru PET-uri și sticlă. Ele sunt, într-adevăr, împreună în containerul galben, dar împrăștiate laolaltă pe bandă, deja împreunate pe categoria de reciclare, ușurează mult munca, și crește gradul de reciclare. Dacă vă interesează subiectul chiar mai mult, puteți consulta și site-ul: viața după colectare și site-ul Mai mult verde.

pubela_galbena
pubela_galbena_al
pubela_galbena_h
pubela_neagra

0 comentarii

  1. Mie îmi place cum sunteți voi ăștia tineri entuziasmați, dar lucrurile nu stau chiar așa. Stai că îți explică dam ăsta.
    E foarte simplu cu amenzile – se amendează asociațiile de proprietari. Trece nenea polițist cu meșterul de la Retim și vă amendează pe toți la grămadă. Vedeți voi după pe cine desemnați să plătească mai mult, că e doamna de la 3 sau avocatul de la 2. Chestia e că cei de la Retin n-au un sistem care să meargă ca uns ca să îi prindă pe toți. Dar așa, încet încet or să se prindă și ei.
    E mult mai nasol în schimb pentru persoanele juridice care trebuie să țină un jurnal al deșeurilor și sunt obligate să aibă contracte cu diverse firme pentru colectarea selectivă. Din când în când trebuie să notezi exact greutatea de deșeu pe care ți-o colectează Retim – doar că na, Retim nu prea are timp să-ți cântărească ție găleata cu varză. Mai mult, văd că atingi razant factorul om. Gândește-te că oamenii au aruncat zeci de ani gunoiul într-o ghenă și nu poți să-i obligi dintr-odată să respecte multe reguli și să facă niște eforturi fără să aibă nimic de câștigat – de exemplu să ducă bateriile până nu știu unde. Da, știu, îi pui pe toți la zid. Dar noi facem să fie românește și ”nu credem că se reciclează” – asta e de poveste. Adică nu că ne e lene să le ducem nu știu unde, ci știm noi mai bine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.