Despre cum oamenii critică ce mănânci sau ”Vezi-ți de farfuria ta!”

Vezi-ți de farfuria ta!” este nu doar o expresie menită să-ți sugereze mutarea nasului de unde nu-i fierbe oala, dar și una care invită, literalmente, să nu depășești aura bunului simț care-ți înconjoară farfuria. Știți oamenii aceia care habar nu au cum să facă asta? Aceia care se uită la ce ți-ai adus de mâncare și încep să critice? Ei bine, nu-mi plac acei oameni.

Cred că nu le dă nimeni nici un drept să facă o analiză gratuită și nedorită a mâncării unui om din fața lor, dacă nu i-a întrebat. E jenant și penibil, atât pentru acel om, ca strâmbător din nas, dar și pentru om, care se simte inconfortabil. Care este scopul, de fapt, altul decât umilirea unui om? Că de ”educație”, dacă persoana nu cere, de ce să-i vâri pe gât asta?

Ah…deci nu ți-ai gătit singur?”, ”Pff… mănânci cartofi prăjiți? Atâția?”, ”Mda, eu nu mănânc carne.”, ”Iar mănânci paste? Nu știi că nu-s bune, că au gluten?”, ”Aaaa… tu ești din ăla, nu mănânci cane, numai iarbă și verdețuri?”, ”Iar mănânci ciocolată?” și câte și mai câte. Sunt oameni care victimizează alți oameni că nu mănâncă în conformitate cu ”standardele lor”, care fie sunt vegetariene, vegane, gătite în casă, de sezon, carnivore, fast-food sau nu. Ba chiar și dacă mănânci conform oricărui tipar la modă, tot nu-i bine, sigur au ceva de adăugat. Că ”x nu merge cu y” sau ”De ce nu ai adăugat și z?”. Opriți-vă, opriți-văăăăăăăăăăăăă!

Am întâlnit asemenea oameni de-a lungul vieții, și deși mie nu-mi pasă atunci când critică cineva ce mănânc, ori mi s-a povestit, ori am văzut alți oameni rușinați de această poliție a mâncării, făcuți mici de alde grandomanii care nu au altceva de făcut decât să nu-și vadă de farfuria lor!

Una e să ne inspirăm din ce mai mănâncă oamenii din jur, să fim curioși, să ne informăm, să dorim să ne schimbăm tabieturile alimentare dintr-o motivație personală sau dintr-o discuție iscată cu scop de ”iată ce e nou”, și nu de pedeapsă vocală. Alta e să simți constant o presiune din partea … scuze, a colegilor. Mediile de serviciu sunt cele mai toxice în privința asta, dar, uneori, nici familia extinsă nu-i mai departe. Masa ar trebui să fie o plăcere, nu un surghiun, și fiecare e cu obiceiurile sale. Știu, știu, oricum avem probleme cu alimentația și nu mâncăm ”bine”, dar de aici până la a batjocori subtil oamenii pentru alegerile lor mi se pare deplasat.

Mă scoate din pepeni aerul arogant al celor care se trezesc să critice mâncarea altora. Pur și simplu îmi sare muștarul, după cum vedeți, sper că nu vi s-a murdărit ecranul, scuze.

Dacă vă aflați vreodată în asemenea situații, nu-i băgați în seamă, sigur au o nevoie neîmplinită proiectată asupra voastră. Mâncați ce vă cade bine. Fiecare e responsabil de hrana sa și de consecințele pe care ea le aduce, bune sau rele. Dar hai să nu le ținem morală altora, ok? Să ne vedem de farfuriile noastre, că de-aia au fost făcute rotunde. (da, nu are sens ce-am scris, așa cum nu are sens să ne băgăm în ce bagă alții în ei – get it? :D)

7 comentarii

  1. Ciudat, eu nu am intalnit pana acum astfel de oameni! Poate pentru ca am in jur numai cunoscuti mancaciosi? :))

    P.S. Ce bine arata dorada ta. 😀

    1. Multumesc frumos, a fost ft buna! :))) Si da, exista asemenea oameni…repet, mie nu-mi pasa, dar mi s-a tot povestit. Si nici macar nu e noua chestia, imi povestea mama prietenului meu de cum comentau unele femei la ea la fabrica acum 10-20 de ani. :))

  2. Noi avem un serviciu de catering la job care are extrem de putine optiuni vegetariene. Si cand prind cartofi la cuptor care stiu ca-s buni, imi iau 2 portii de cartofi in loc de cartofi+carne. Tocmai l-am auzit pe un coleg: „Simona, iar ti-ai luat cartofi cu cartofi?”. Mda…deja ma amuza atata grija pentru cartofii mei.

  3. Ce simpatică ești în poză! Nu prea am întâlnit nici eu cazuri de persoane care să-mi atragă atenția, ori poate nu am băgat de seamnă, pentru că nu prea mi-ar păsa și dacă mi s-ar zice 😀

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *